V blízkosti Váhu vznikol dizajnový skvost, ktorý ponúka všetko, čo rodina potrebuje

  • Dom C2 predstavuje bývanie v tichej zelenej štvrti pre rodinu, ktorá počas celého roka rada trávi voľný čas v exteriéri
  • Priestory domu sa preto prelínajú so záhradou a jadrom rodinného života sa stáva átrium s vonkajším krbom a s letnou kuchyňou
ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova/ Foto Paťo Safko
  • Dom C2 predstavuje bývanie v tichej zelenej štvrti pre rodinu, ktorá počas celého roka rada trávi voľný čas v exteriéri
  • Priestory domu sa preto prelínajú so záhradou a jadrom rodinného života sa stáva átrium s vonkajším krbom a s letnou kuchyňou

ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova, zvíťazili s návrhom domu C2 vo vyzvanej architektonickej súťaži už koncom roka 2012. Pokojná rezidenčná zóna mesta leží v tesnej blízkosti Váhu a je obľúbenou rekreačnou oblasťou. Rozľahlý rovinatý pozemok je situovaný na nároží tichej ulice, v zastavanej zóne rodinných domov.

Veľkosť pozemku umožňuje rozdelenie funkcií do dvoch prízemných hranolov: zatiaľ čo samotný dom komunikuje s priestrannou záhradou a s vonkajším okolím, vedľajší objekt (garáž a telocvičňa) tvorí bariéru od severného suseda.

zdroj: ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova/ Foto Paťo Safko

„Kontúra domu vystupuje do popredia voči hmote garáže, ktorá je obrastená popínavou zeleňou a zatlačená v pozadí. Tak vzniká príjemná vstupná zóna pred domom, kde sa sukromný a verejný priestor prelínajú. Chceli sme narušiť zaužívanú hmotovú schému ulice, ktorú zvyčajne tvoria objekty garáží v popredí a až za nimi domy,” objasňujú architekti.

Keďže domáci radi trávia svoj voľný čas vonku, poskytuje návrh viacero foriem vonkajšieho pobytového priestoru: od otvorenej záhrady, cez kamennú záhradu medzi dvomi domami, priestrannú loggiu s výhľadom na stromy na nábreží, až po átrium, ktoré sa stáva ohniskom rodinného života a tiež architektonickým akcentom domu. 

zdroj: ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova/ Foto Paťo Safko

Koncepcia vnútorných priestorov logicky vyplýva zo situácie na pozemku a zo spôsobu života rodiny. Ústredný obytný priestor i súkromná zóna rodičov sú priamo prepojené so záhradou a južne orientovanou loggiou.

„Poobedňajšie preslnenie obytného priestoru zabezpečuje átrium, ktoré súčasne oddeľuje dennú a nočnú zónu domu. Otvorený krb, letná kuchyňa a tieniaca plachta z neho robia celoročne využívanú ‚vonkajšiu obývačku’. Zóna detí je autonómnym priestorom, zámerne situovaným pri vstupe do domu,” hovoria autori projektu.

zdroj: ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova/ Foto Paťo Safko

Použité materiály evokujú teplú atmosféru rodinného bývania. Architekti zvolili prírodné materiály, ktoré budú starnutím len získavať šarmantnú patinu. Na fasáde prevláda drevo, dôležité prvky domu ako vstup a átrium akcentujú cortenom – pomaly hrdzavejúcou oceľou. Drevo z exteriéru plynule prechádza do interiéru domu, čo umocňuje ideu prelínania vonkajších a vnútorných priestorov a dodáva rodinnému obydliu útulnú a osobitú atmosféru.

Rodinný dom C2 

Miesto: Slovenská Rebublika

Projekt: 2012-2016

Užitková plocha: 300m2

Architektonický ateliér: ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova

Foto: Paťo Safko 

Článok bol pôvodne vydaný 16. mája 2020.

Zdroj: ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova

Najnovšie video

Najnovší podcast

Plavíš sa a na brehu horí ľudské telo, vedľa toho stojí krava. India je šialená

Najnovšie