V centre Bratislavy otvorili malú cukráreň, ktorá si ťa získa vôňou čerstvo upečených kapkejkov

  • Kaviarní je v Bratislave veľa, ale cukrární s rozmanitými príchuťami ako Kapkejkáreň zase málo
  • Zastaviť sa v nej môžeš na kávu, ktorú ti spríjemní vôňa čerstvo napečených „kapkejkov“
  • V predajni nájdeš vždy celoročné, ale aj jesenné stálice ako sú tekvicové či gaštanové kapkejky
FB Kapkejkáreň
  • Kaviarní je v Bratislave veľa, ale cukrární s rozmanitými príchuťami ako Kapkejkáreň zase málo
  • Zastaviť sa v nej môžeš na kávu, ktorú ti spríjemní vôňa čerstvo napečených „kapkejkov“
  • V predajni nájdeš vždy celoročné, ale aj jesenné stálice ako sú tekvicové či gaštanové kapkejky

Že už si bol všade na kávu a koláč v bratislavskom Starom Meste? Na svoj zoznam neodškrtnutých políčok si určite pripíš malú cukráreň s názvom Kapkejkáreň. Priestor na Rajskej ulici so sladkými „kapkejkmi“ na teba urobí dojem už pri vchode do útulnej predajne. Vítaní sú aj majitelia s domácimi miláčikmi, avšak kvôli kapacitnému obmedzeniu musíš počítať s tým, že si svoju obľúbenú kávu alebo koláč budeš musieť vziať so sebou.

Kapkejkáreň založili súrodenci Lenka a Matej, ktorí do cukrárne vložili svoje srdce. Lenka neustále vymýšľa nové príchute koláčov, ktoré si zákazníkov získali natoľko, že si kvôli nim neváhajú ráno aj privstať. Neveľkú cukráreň so zaujímavými dekoráciami a sladkými zákuskami odporúčame navštíviť cez týždeň, keďže počas víkendu sú jej dvere zatvorené.

Ako vznikol názov Kapkejkáreň?

Špecializujeme sa na druh zákuskov, ktoré nie sú na slovenskom trhu úplne známe, teda sladkosti ako cupcakes. Aby sme jasne definovali, že nie sme iba cukráreň s bežným sortimentom, zakomponovali sme poslovenčený názov nášho kapkejku aj do označenia prevádzky. Pre mnohých, najmä starších zákazníkov je to jazykolam, no o to je príjemnejší fakt, že pojem ,,kapkejk“ sa medzi ľuďmi udomácnil.

Čo vás viedlo k podnikaniu s koláčmi?

Už od mala ma to vždy ťahalo k pečeniu. Až po ukončení vysokej školy a práci v cestovnom ruchu som však zistila, že kancelárska práca nie je pre mňa a moje miesto je v kuchyni pri koláčoch. Bolo to veľmi ťažké rozhodovanie či zostať v práci, ktorá ma síce nenapĺňala, ale vedela som, že každý mesiac mi príde výplata, ktorá pokryje výdavky na život alebo sa pustiť do neznámych vôd a nevedieť, čo bude. Keď sa naskytla príležitosť voľného priestoru, tak som si povedala, že sa do toho pustím. Absolvovala som všetky potrebné kurzy i skúšky a dala sa do podnikania v mojej Kapkejkárni.

zdroj: Kapkejkáreň

Nerozmýšľali ste skôr nad otvorením kaviarne ako cukrárne?

Mám rada dobrú kávu, avšak vždy som chcela v prvom rade piecť koláčiky. Navyše dobrá káva má miesto aj u nás v Kapkejkárni. Naši zákazníci si už zvykli, že ráno, keď sa zastavia na kávu, predajňou sa šíri aj vôňa čerstvo napečených kapkejkov. Tie pripravujeme denne čerstvé hneď vo vedľajšej miestnosti. A práve touto čerstvosťou a prípravou v rámci jednej prevádzky sa odlišujeme od väčšiny iných cukrární a kaviarní, ktoré si zákusky nechávajú voziť od externých dodávateľov.

Robíte len domáce „kapkejky“ alebo aj iné druhy koláčov?

Naším najpríznačnejším zákuskom sú kapkejky. Na tých si môžu zákazníci pochutnať spolu s cheesecakes. Na objednávku zároveň pripravujeme aj brownies, tartaletky, tiramisu, panna cottu alebo iné ovocné poháriky a torty. Vieme pripraviť aj kapkejky v bezlepkovej či bezlaktózovej verzii. Vyhýbame sa však marcipánu, keďže radšej necháme vyniknúť čerstvé ovocie.

Čo všetko máte v ponuke celoročne a naopak iba počas jesennej či zimnej sezónny?

Do našej ponuky sa vždy snažíme zakomponovať sezónne suroviny. Preto počas jesene u nás nájdete tekvicové, hruškové, jablkové, gaštanové či slivkové kapkejky. Okrem sezónnych príchutí pečieme celoročne aj naše stálice v podobe príchutí, ktoré sa medzi našimi zákazníkmi tešia najväčšej popularite. Sú to najmä kapkejky s príchuťami ako malina-biela čokoláda, mak-višňa a slaný karamel.

zdroj: Kapkejkáreň

Útulná cukráreň je zariadená minimalisticky s očarujúcim dojmom. Ako ste prišli na nápad spojiť umenie výroby cupcakes so štýlovým priestorom?

Priestor na Rajskej ulici je situovaný v spodnej časti výškovej ikonickej stavby Hotela Kyjev. Podlahová výmera je menšia, navyše sme museli skĺbiť do menšieho priestoru sklad, samotnú výrobňu a tiež predajňu. Vo vnútri predajne majú zákazníci k dispozícií len dva stoly, pričom stredobodom pozornosti každého je veľká vitrína s kapkejkami. Výzdobu sme zladili do štýlu, v ktorom by sa každý cítil príjemne. Slabo ružová v kombinácií s bielou sa mi osobne ku kapkejkom veľmi hodí.

Sú ceny sladkých zákuskov dostupné pre ľudí?

Verím, že ceny sú prijateľne nastavené pre každého, kto má rád sladké a ocení kvalitné suroviny. Na našich zákazníkoch nešetríme ani čo sa týka plnky kapkejkov, ani krému. Pri pečení sa totiž držím zásady, že pre svojich zákazníkov pečieme tak, ako keby sme piekli pre vlastnú rodinu.

zdroj: Kapkejkáreň

Mnohí cukráreň Kapkejkáreň nepoznajú možno aj z dôvodu polohy, kde sídlite. Neuvažovali ste nad presťahovaním sa viac do centra Starého Mesta v Bratislave?

Naši zákazníci si k nám cestu našli, hoci sídlime v širšom centre Starého Mesta. Navyše nájsť v centre priestor, ktorý by vyhovoval nášmu konceptu, hygienickým nárokom a tiež, aby bol cenovo prijateľný je takmer nereálne. V súčasnosti máme v jednom priestore výrobňu a zároveň aj odberné miesto. Predstavuje to výhodu, vďaka ktorej vieme rýchlo reagovať na aktuálny dopyt po kapkejkoch a nemusíme sa trápiť s logistikou a dopravou koláčikov.

Robíte nejaké diskusné, hudobné či kvízové akcie?

Nakoľko máme kapacitne obmedzenú predajňu, tak nerobíme podobné akcie. Veľmi ma láka organizovanie kurzov pečenia kapkejkov pre verejnosť, no z kapacitných dôvodov sa to nedá uskutočniť. Možno raz, keď otvoríme druhú a väčšiu prevádzku.

Koľko ste už investovali do fungovania a prevádzky cukrárne?

Najväčšie investičné položky boli do kvalitných denne používaných spotrebičov ako vitrína, kávovar s mlynčekom a kuchynská výbava. Presnú sumu som už radšej vytesnila z hlavy. Nakoľko mám veľmi šikovného otca, tak veľkú časť prerábania cukrárne sme zvládli sami. Všetko okrem vody a elektriny sme si robili svojpomocne.

zdroj: Kapkejkáreň

Cez víkend je cukráreň zatvorená. Nechcete ju sprístupniť ľudom aj počas týchto „oddychových dní?“

Skúšali sme mať otvorené aj počas víkendu, avšak návštevnosť bola nižšia. Aj podľa odozvy našich zákazníkov nemáme zatiaľ dôvod meniť otváracie dni. Pramení to asi z toho, že sme v okrajovej časti centra mesta, kde je ten pohyb počas víkendu slabší na rozdiel od pracovného týždňa.

Ako pristupujete k separovaniu odpadu a recyklovaniu?

K separovaniu odpadu sa staviame veľmi zodpovedne. V našej výrobni ho triedime, pričom máme vrecia na separovanie plastu, papiera a skla.

Na aké novinky sa môžu tešiť zákazníci do budúcna? 

Snažím sa nestagnovať a stále vymýšľať nové príchute. Nakoľko sa blíži Mikuláš a Vianoce, tak sa zákazníci určite môžu tešiť práve na Mikulášske či vianočné kapkejky.

zdroj: kapkejkaren.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá