V populárnom mäsovom výrobku našli salmonelu. Predáva sa v obľúbenej sieti potravín Slovákov

  • V mäsovom výrobku odhalili baktérie salmonely
  • Predávalo sa v obľúbenej sieti potravín Slovákov
Žena s nákupným košíkom stojí pri regáli s mäsovými výrobkami.
Ilustračné foto, TASR/František Iván
  • V mäsovom výrobku odhalili baktérie salmonely
  • Predávalo sa v obľúbenej sieti potravín Slovákov

Poľský Hlavný hygienický inšpektorát (GIS) vydal varovanie, že v mäsovom výrobku dostupnom v obchodnom reťazci Biedronka našli baktérie salmonely. O tejto skutočnosti informoval aj samotný reťazec na webovej stránke.

Baktérie salmonely objavili v jednej šarži kuracích burgrov od značky Yano. Tento tovar už nie je v predaji.

„V dôsledku úradnej kontroly Štátnej hygienickej inšpekcie bola v jednej z piatich vzoriek uvedeného výrobku zistená Salmonella spp.,“ uvádza v oznámení GIS.

Príznaky otravy

Obchodný reťazec Biedronka, ktorý je súčasťou spoločnosti Jerónimo Martins Polska S.A., vyzýva svojich zákazníkov, aby si prečítali oznámenie od výrobcu ANIMEX FOODS: „Nekonzumujte výrobok zo šarže, na ktorú sa vzťahuje inšpekčná správa. Ak pocítite príznaky otravy jedlom, kontaktujte svojho lekára.“

Pri otrave sa môžu objaviť príznaky ako nevoľnosť, vracanie, bolesti brucha, horúčka do 39 stupňov Celzia a hnačka. 

Ide o výrobok: Klasický kurací hamburger (250g) značky Yano s číslom šarže 6350290081. Dátum spotreby na obale je 27.3.2024 a čiarový kód je 5 900751 015603.

„Výrobca ANIMEX FOODS Sp. z o. o. informoval o analýze rizík vrátane potvrdenia, že výrobný proces predmetnej šarže výrobku prebiehal v súlade so stanovenými postupmi za kontrolovaných podmienok, ako aj výtery z výrobného prostredia na deň výroby predmetnej šarže a testy suroviny, z ktorej bola táto šarža vyrobená, nepreukázali prítomnosť salmonely. Navyše, berúc do úvahy skutočnosť, že jediný príjemca tejto šarže okamžite zaviedol postup stiahnutia predmetný výrobok z trhu, považoval výrobca tieto činnosti za dostatočné na uzavretie prípadu,“ uvádza GIS.

Približne pred týždňom GIS oznámil objavenie baktérií Salmonelly spp. aj v jednej dávke zeleninového šalátu. Tento produkt ponúkali na predaj v reťazci POLOmarket.

Pred pár dňami sme ťa tiež informovali o ďalšom nebezpečnom výrobku. Štátna veterinárna a potravinová správa prostredníctvom portálu RASFF varovala ľudí pred novým problémom s poľským mäsom. Pri kontrole zistili, že je kontaminované nebezpečnou baktériou.

Informácie na webovej stránke portálu RASFF ukazujú, že chladené hydinové mäso predávané na Slovensku, v Česku, Poľsku a Nemecku obsahuje nebezpečnú baktériu Salmonellu Enteritidis. 

na snímke je pult s mäsom
zdroj: TASR/DPA/Bernd Weißbrod

Ako zničiť salmonelu?

Salmonelóza sa najčastejšie prenáša nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom. Rovnako aj tepelne neupraveným mliekom a slepačími vajcami či výrobkami z nich. Uviedla to hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Hygienici prinášajú ľuďom jednoduchý návod, ako zničiť salmonelu v týchto produktoch.

ÚVZ apeluje na varenie jedál pri teplote minimálne 70 stupňov Celzia. Ideálnou teplotou je 75 stupňov Celzia.

„Salmonely sa v potravinách dokážu množiť. Prežívajú aj pri chladničkovej teplote, dokonca i v mrazených potravinách. Ničí ich teplota 70 stupňov Celzia, pri varení sa vždy presvedčte, či ju jedlá dosiahli. Šťava správne pripraveného mäsa a hydiny musí byť číra, nie ružová,“ priblížila hovorkyňa.

Ako zničiť salmonelu vo vajíčkach? Podľa ÚVZ stačí ich desaťminútové varenie pri teplote 70 stupňov Celzia.

„Vajíčka namäkko (aspoň v horúcich mesiacoch) radšej oželejte a volské oká osmažte z oboch strán,“ doplnil. Zdrojom salmonel môžu byť podľa neho aj vajíčka iných druhov hrabavej a vodnej hydiny. „Konzumácii takýchto rizikových potravín sa preventívne radšej vyhnite,“ povedal.

Obozretnosť aj pri nákupoch

Úrad taktiež apeluje na ľudí, aby boli pri kúpe mäsových výrobkov obozretní. Mali by podľa neho kontrolovať dobu spotreby, respektíve dátum minimálnej trvanlivosti výrobku, ale aj to, či nejaví senzorické zmeny, ako napríklad zmeny farby, pachu či osliznutie.

„Pri nákupoch sa snažte mäso chladené či mrazené, najmä v letných mesiacoch, transportovať podľa možností v chladiacej taške a čo najskôr ho uskladniť v chladničke či mrazničke,“ doplnila Račková.

Dôležité je taktiež dodržiavať správnu technológiu a osobnú hygienu pri príprave jedál. „Oddeľujte surové potraviny a uvarené pokrmy. Oddeľte surové mäso, hydinu od ostatných potravín,“ poznamenal ÚVZ.

Zdroje: Biedronka.pl, GIS, Archív SIU, RASFF, TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá