Veľkonočná pochúťka Slovákov zregeneruje telo a zníži oxidačný stres. Nevedome jeme superpotravinu budúcnosti

  • Cvikla s chrenom sú neodmysliteľnou súčasťou veľkonočných stolov
  • Chren vedci označujú za superpotravinu budúcnosti
  • Cvikla obsahuje unikátne farbivo
veľká noc
Ilustračný obrázok Reprofoto: Unsplash/@brucemars, Instagram/@poloniny_zboj
  • Cvikla s chrenom sú neodmysliteľnou súčasťou veľkonočných stolov
  • Chren vedci označujú za superpotravinu budúcnosti
  • Cvikla obsahuje unikátne farbivo

Na veľkonočný stôl každého pravého Slováka patrí cvikla s chrenom. Aj napriek tomu, že ju počas sviatočných dní jedáva takmer každý, len málokto vie, ako veľmi je táto kombinácia prospešná pre telo. Dokonca aj vedci označujú chren za superpotravinu budúcnosti. Účinky chrenu s cviklou ťa presvedčia, že sa tieto suroviny oplatí jesť po celý rok. 

Cvikla je bohatá na vitamíny a môže pomôcť s libidom. Chren vďaka svojej korenistej pikantnosti pôsobí na ľudské telo detoxikačne. 

Nízkokalorická vitamínová bomba 

Cvikla je bohatá na vitamíny A a C. Práve vitamín C je vynikajúcim antioxidantom. Rovnako cvikla obsahuje aj biotín, teda vitamín skupiny B, konkrétne B7. Tento vitamín, spolu s ďalšími inými, dokáže prinavrátiť libido.

Cvikla má svoju krásnu červeno-purpurovú farbu vďaka betaínu, čo je červené farbivo, ktoré má protirakovinové a antioxidačné účinky. Ako informuje portál Zdravoteka, cvikla tiež obsahuje veľké množstvo minerálov ako draslík, železo, kremík, zinok, sodík, horčík, vápnik a dokonca selén. 

Na organizmus po skonzumovaní surovej či varenej cvikle, pôsobí aj folát (vitamín B9), ktorý je dôležitý pre rast tkanív a pre správnu funkciu buniek. Do organizmu sa dostane aj mangán, čo je esenciálny stopový prvok. Obsah draslíka zabezpečuje zníženie tlaku v krvi a má pozitívny účinok na srdce.

cvikla
zdroj: Unsplash/@gardenwindows

Veľkou výhodou je, že cvikla sa dá konzumovať celá. Čerstvé listy, naklíčené semienka a výhonky dokonca obsahujú značne viac železa, vápnika, vitamínu A a C oproti koreňu. Veľkonočný stôl si tak môžeš obohatiť o čerstvý šalát, s využitím práve týchto častí cvikly.

Okrem toho je surová cvikla vhodná pre hocikoho, kto sa snaží držať počas sviatkov líniu. Na 100 gramov hmotnosti totiž obsahuje iba 43 kalórií. Vo varenom stave iba o kalóriu viac, teda 44 kalórií. 

Cvikla či repa? 

Aj keď sa môže zdať, že medzi cviklou a repou nie je žiaden rozdiel, opak je pravdou. Ako informuje portál, medzi týmito zeleninami je rozdiel v chuti, vzhľade a hlavne v nutrientoch, ktoré obsahujú. 

Cviklu spoznáš podľa jej sýtočervenej farby a sladkej, zemitej chuti. Oproti repe obsahuje veľa vitamínov a minerálov.

Repa je bielej alebo žltej farby, pestuje sa pre vysoký obsah cukru. Cukrová repa sa na cukor aj spracováva, kŕmna repa slúži ako krmivo pre dobytok. Je bohatým zdrojom sacharidov. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zboj (@poloniny_zboj)

Superpotravina budúcnosti

Chren sa pre svoje účinky pestuje už stáročia. Za jeho charakteristickú pikantnú chuť je zodpovedná látka zvaná sinigrín. Táto látka pomáha znižovať zápal v organizme a dokonca sa predpokladá, že pomáha v boji proti ateroskleróze (kôrnatenie ciev).

Koreň tiež môžu konzumovať aj ľudia, ktorí trpia chronickou obštrukčnou chorobou pľúc. Ako informuje portál Zdravoteka, uvoľňuje totiž hlien v dýchacích cestách a pomáha pri odkašliavaní. Dokonca sa chren ujal aj pri liečbe prieduškovej astmy.  

Koreň chrenu stimuluje tráviacu sústavu a pôsobí močopudne. Obsahuje vitamín B1 a minerály ako železo, vápnik, horčík a draslík. Chren má vďaka sinigrínu aj protizápalové účinky a tiež napomáha znižovať oxidačný stres buniek, teda znižuje účinok voľných radikálov (pôsobí detoxikačne). Niektorí odborníci tiež naznačujú, že obklady z chrenu poskytujú úľavu pri reumatickom ochorení. 

chren
zdroj: Pixabay/Counselling

Čítanie DNA chrenu pomôže vede 

Tím českých a čínskych vedcov v auguste 2023 úspešne sekvenoval genóm chrenu. Dekódovanie genómu chrenu je veľkou vecou, pretože prispieva k lepšiemu porozumeniu genetických mechanizmov, informoval web Veda na dosah. To otvára cestu k zdravšej budúcnosti, využívajúcej jedinečné vlastnosti chrenu naplno. Štúdiu publikovali v časopise Nature Communications. 

Zlúčeniny chrenu s protinádorovými, protizápalovými a antimikrobiálnymi účinkami ho radia medzi superpotraviny budúcnosti. Šľachtenie a objasnenie genetickej podstaty tvorby zdraviu prospešných zlúčenín však bolo komplikované pre chýbajúce informácie o genetickej výbave chrenu.

Prečítať genóm sa konečne podarilo výskumnému tímu z Ústavu biotechnologického výskumu Akadémie poľnohospodárskych a lesníckych vied v Pekingu vedenému Fei Shenom a tímu zo Stredoeurópskeho technologického inštitútu CEITEC Masarykovej univerzity.

Ten viedol vedec Martin Lysák. Spoločne sa im podarilo úspešne prečítať kompletný genóm chrenu pomocou komplexnej stratégie sekvenovania DNA.

Prečítanie kompletného genómu chrenu spolu s poznatkami o jeho epigenetickej architektúre a štruktúre chromatínu, významne posúva doterajšie informácie, ktoré o takýchto rastlinách vedci mali.

Odhalenie genómu chrenu pomôže v budúcnosti jednoduchšiemu a rýchlejšiemu zlepšeniu nutričných a zdravotných vlastností prostredníctvom pokročilých techník šľachtenia rastlín.

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: Zdravotéka, Veda na dosah , Zdravotéka

Najnovšie videá

Trendové videá