V Prievidzi sme narobili poriadny kávový „bordel“, tvrdí len 20-ročná majiteľka kaviarne

  • Grétka má len 20 rokov a už má otvorený svoj vlastný podnik snov
  • Dokázala zhmotniť do reality svoju maturitnú prácu
tím Holy Shot a espresso tečúce
Jakub Úradníček
  • Grétka má len 20 rokov a už má otvorený svoj vlastný podnik snov
  • Dokázala zhmotniť do reality svoju maturitnú prácu

Prvé myšlienky nad konceptom kaviarne Holy Shot v Prievidzi sa začali črtať už na hotelovej akadémii spoza školských lavíc. Spočiatku maturitný projekt sa zhmotnil do skutočnosti v roku 2020 a do dnešného dňa prináša obyvateľom Prievidze pôžitok z výberovej kávy.

Nápad zrodený v školskej lavici 

Grétka Kolevová žije pre gastro. Ku káve si našla cestu už na začiatku štúdia na strednej škole. Miluje prácu s ľuďmi a veľmi rada sa hrá s chuťami a kombinuje ich do tých najlepších zážitkov pre hostí. 

dve ženy na káve a dva miešane drinky
zdroj: Jakub Úradníček

Námet na kaviareň vznikol ako súčasť úspešného zloženia praktickej časti maturitnej skúšky. Na hotelovej akadémii sa mali ako skupina ocitnúť v koži začínajúcich manažérov a dostali za úlohu v piatom ročníku vytvoriť protokol vlastnej prevádzky. A tu sa zrodila prvá myšlienka konceptu Holy Shot. 

„Na tieto časy spomínam s úsmevom, najmä, keď si uvedomím, že námet na takú úspešnú vec vznikol už v školskej lavici. Ako to už chodí, škola končí, vzťahy sa menia a do života prichádzajú noví ľudia, možnosti a ciele. Napriek tomu vo mne ostala túžba šíriť kávovú kultúru.“

Koncept bol na papieri, prichádza realizácia 

Myšlienka a plán boli na papieri. To náročnejšie 20-ročnú Grétku ešte len čakalo. To najdôležitejšie, čo tvorí skutočne kvalitný projekt, je dobrý tím.

Šťastie však stálo pri nej a jej nadšenie a zápal pre otvorenie svojej prevádzky začali zdieľať jej priatelia, rodina a postupne sa k jej tímu pridávalo viac a viac ľudí. 

barista pro práci a raňajky
zdroj: Jakub Úradníček

Toto si však vyžadovalo veľa času. Sprvu pri nej najviac stála jej kamarátka Kristína, ktorá zdieľala rovnakú vášeň pre tento projekt ako Grétka. V súčasnosti práve Kiku môžete stretnúť za barom za strojom na pozícii head-baristky a zároveň je aj manažérkou prevádzky. 

Správny tím sa však neskladá len z personálu kaviarne, ale aj zo šikovných dodávateľov, farmárov, pražiarov a technikov. Jedným zo základných pilierov úspešného podniku sú pre Grétku práve skvelé vzťahy so všetkými spolupracovníkmi. 

Celá realizácia bola rodinná záležitosť 

Grétka pochádza z rodiny podnikateľov, a teda sa celá realizácia spočiatku držala v rodinnom kruhu. Pustili sa teda spoločne do práce – vybrali priestor, získali financie a vybavili všetko potrebné v oblasti byrokracie na založenie prevádzky. 

Startitup PREMIUM logo
Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

(Zrušiť môžeš kedykoľvek)

Zdroje: Holy Shot, Finstat

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá