V Smoleniciach výrastol včelársky raj. Včelco ponúka krásny výhľad, medové produkty, ale aj osvetu

  • V Smoleniciach, hneď pod zámkom, vyrástol včelársky raj. Traja kamárati prebudovali bývalý broskyňový sad na krásny areál plný medu
  • V areáli sa nachádza kaviareň, obchod s včelárskymi výrobkami a krásna záhrada. Ponúkajú kávu sladenú agátovým medom, medovinu podľa vlastnej receptúry, medové pivo a omnoho viac
  • V Včelárskej záhrade sa návštevník dočká aj názorných ukážok z histórie včelárenia a života včelárov. Majitelia Včelca dbajú aj na ekológiu
kavickari.sk/Ondrej Bobek
  • V Smoleniciach, hneď pod zámkom, vyrástol včelársky raj. Traja kamárati prebudovali bývalý broskyňový sad na krásny areál plný medu
  • V areáli sa nachádza kaviareň, obchod s včelárskymi výrobkami a krásna záhrada. Ponúkajú kávu sladenú agátovým medom, medovinu podľa vlastnej receptúry, medové pivo a omnoho viac
  • V Včelárskej záhrade sa návštevník dočká aj názorných ukážok z histórie včelárenia a života včelárov. Majitelia Včelca dbajú aj na ekológiu

Traja kamaráti, ktorí sa poznajú od základnej školy a spája ich láska k prírode a včeláreniu, sa rozhodli v roku 2013 na konci Smoleníc vybudovať nádherný prírodný areál s exkluzívnym výhľadom na zámok. Raj včelárstva objavili kavickari.sk.

Sú miestni rodáci, a tak sa pre lokalitu bývalého broskyňového sadu rozhodli úplne spontánne. Farskú stodolu, starú viac ako 200 rokov, citlivo zrekonštruovali a zachovali všetko, čo sa zachovať dalo.

„Výšky, tvar, pôdorys a piliere aj s malebnými nedokonalosťami,“ vymenúva včelmajster Eduard Štibraný. V tomto nádhernom priestore voňajúcom medom a drevom nájdete obchod s včelárskymi produktami, kaviareň s vonkajšou terasou a miesto pre podujatia s nezameniteľným výhľadom.

zdroj: kavickari.sk/Ondrej Bobek

Areál aj stodolu dokonalo dopĺňajú kované umelecké diela s tematikou včelárstva a v noci, keď sa dnu svieti, pripomína veľký včelí plást. Hneď vedľa je výroba, kde sa rodí ich tradičná medovina Včelovina, medové pivo a spracúvajú aj med.

Včelárenie ide ruka v ruke s ekológiou

Vo Včelárskej záhrade chcú priblížiť nielen včelárenie, ale aj ekológiu a ochranu prírody. Je tu množstvo kvetov a stromov, ktoré včely potrebujú pre svoj život, pretože im dávajú potrebný peľ, nektár a propolis.

Umelecky zobrazujú historický vývoj včelárenia, rôzne druhy úľov, ktoré sa využívali v minulosti a všade je prítomný odkaz Juraja Fándlyho, autora kníh Piľní domajší a poľní hospodár a Slovenský včelár.

Málá obec na na severe Slovenska ukrýva najpresnejší orloj sveta

Dokonca tu majú aj repliku úľa postaveného podľa opisu z jeho knihy. Všetci traja majitelia majú včelárenie v krvi a dedí sa u nich z pokolenia na pokolenie. Po rokoch spoločného včelárenia sa v roku 2007 rozhodli spolu aj podnikať.

A veľmi chcú, aby včelárske remeslo a citlivý prístup k prírode chytili za srdce čo najviac ľudí. Príklad, ktorým idú, je obdivuhodný. Využívajú napr. energiu zo slnečných kolektorov alebo robia vodozádržné opatrenia.

Božská medovina podľa vlastnej receptúry

Svoju medovinu pripravujú podľa vlastnej receptúry. Vyrábajú niekoľko druhov medovín. Ich najznámejšou a zároveň najoceňovanejšou je tá, ktorú vyrábajú z troch druhov medu. Má názov Včelovina. „Je to pocta včelám,“ dodáva Eduard.

Nás očarila aj veľmi jemná a lahodná medovina s prívlastkom Klasická. Vo všetkom, čo robia, pamätajú na odkaz starých otcov. Používajú len slovenský med, slady z najbližšej sladovne pre výrobu piva a vodu z úbočia Malých Karpát.

zdroj: kavickari.sk/Ondrej Bobek

Vo Včelárskej záhrade však nájdete nielen odkaz Fándlyho, ale aj kvetinový labyrint inšpirovaný dielom učiteľa národov Jána Amosa Komenského. Traja priatelia si tu plnia svoje sny z detstva a snažia sa vytvoriť niečo, čo tu zanechajú. Tak, ako tu zostali inšpiratívne diela, postupy a odkaz ich otcov, starých otcov a národných dejateľov.

Káva chutí najlepšie s agátovým medom

Kaviareň s terasou prirodzene dopĺňa možnosti, ktoré Včelárska záhrada ponúka. Chodia sem na exkurzie deti zo škôl, realizujú prehliadky výroby a teraz sa tu už môžete zastaviť nielen kvôli nákupu kvalitných medových produktov či degustácii, ale aj na kávičku s koláčikom.

Ako inak, slovenskú zo Zlatého zrnka a Eduard nám prezradil, že momentálne sa pre nich praží medový špeciál. A čím si kávu osladíte? No predsa agátovým medom. „Skúšali sme rôzne druhy, no agátový káve najviac pristane,“ usmeje sa Eduard a po ochutnaní musíme iba súhlasiť.

zdroj: kavickari.sk/Ondrej Bobek

Káva a koláčik je nerozlučné duo. I tie sú vo Včelovine späté s regiónom a upečené podľa receptúr miestnych cukrárok. Chute hrajú bylinkami, medom a ovocím. Jednoznačne odporúčame ochutnať vyladený medový koláčik podľa vlastného receptu. Nazývajú ho tu jednoducho „Náš koláčik“.

Čoskoro budú v ponuke aj čaje z byliniek z vlastnej bylinkovej záhradky. A, samozrejme, nebude chýbať ani tradičný lipový, ktorý mnohým pripomenie detstvo. V lete vás osviežia medové limonády, sajder z jabĺk, chmeľu a medu alebo jedinečné medové pivo, ktoré tu pripravujú, podobne ako slávne belgické pivné špeciály, dokvášaním priamo vo fľaši.

Top 5 slovenských včelárstiev, ktorých med má svetovú kvalitu

A ochutnali ste už medový burčiak? Netušili ste, že medovina je vlastne medové víno? Miestny top produkt Včelovina je zmesou troch druhov medu – lipového, jarného z ovocných stromov a repky a letného slnečnicového. Majú aj špeciálzrejúci v dubových barikových sudoch.

TIP: Káva sladená agátovým medom, medové pivo dokvášané vo fľaši a Medovina Klasická

Zdroj: kavickari.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK