V Talian­sku sa zozná­mi­la so Slow food, dnes na Slo­ven­sku pro­pa­gu­je poc­ti­vé potra­vi­ny

Marianna Mikešová / 17. apríla 2017 / Zo Slovenska

zdroj: facebook.com/Slow Food Pressburg

Výber potra­vín je dnes šir­ší ako kedy­koľ­vek pred­tým a šká­la kva­li­ty sa pohy­bu­je od plo­dín plný­ch vita­mí­nov po práz­dnu ume­lo ochu­te­nú hmo­tu, tvá­ria­cu sa ako jed­lo. Je len na tebe, čo si zvo­líš!

Ľudia však čoraz viac dávajú prednosť kvalitným potravinám pred rýchlym stravovaním. Zásluhu na tom má aj medzinárodné hnutie Slow food, ktoré vzniklo v 80. rokoch v Taliansku ako reakcia na globalizáciu, rastúcu popularitu fast foodu a vytrácanie sa lokálnych gastronomických tradícií. Práve tam sa s ním zoznámila aj Petra Molnárová, ktorá na Slovensku založila iniciatívu Slow food Pressburg.

Foto: facebook.com/Slow Food Pressburg

Návrat ku koreňom

"Slow food som začala vnímať takmer pred 20 rokmi počas svojich pravidelných ciest do Talianska. V tom čase som mala cestovnú agentúru, ktorá ponúkala dovolenku na talianskom a slovenskom vidieku. Dnes je hnutie aktívne v 150 krajinách sveta a spája radosť z dobrého jedla so zodpovednosťou k miestnym komunitám a životnému prostrediu," povedala Petra.

Foto: facebook.com/Slow Food Pressburg

Rýchle potraviny, na ktoré nás už za socíku lákali reklamy s claimom "uľahčiť gazdinkám život", skutočne šetria čas. No daň za ich konzumáciu je oveľa väčšia. Ciele Slow food preto boli od začiatku jasné - priviesť ľudí späť k výživným jedlám, uvedomelej potravinovej produkcii, spomaleniu tempa a návratu záujmu o to, čo jedia.

 

Foto: facebook.com/Slow Food Pressburg

Nečudo, že jeho kolískou je práve Taliansko z pestrou lokálnou produkciou potravín. Veď talianska kuchyňa je jednou  tých, ktoré dokazujú, že spojenie jednoduchých, no prvotriednych surovín, vyčaruje to najlepšie jedlo pod slnkom. Práve pod ním totiž vyrástlo. :) Doma vypestovaná paradajka bude vždy viac, ako skleníková umelina zo supermarketu.

Foto: facebook.com/Slow Food Pressburg

Propagáciou dobrých, čistých a férových potravín sa môžeme pomaly prinavrátiť k tradičnejšiemu spôsobu stravovania. To, čo jeme, totiž ovplyvňuje celkovú kvalitu nášho života, ale aj života spoločnosti, a napokon celú ekonomiku.

Foto: facebook.com/Slow Food Pressburg

Ako spoznať kvalitu?

Poznať pôvod a kvalitu potravín nebolo nikdy dôležitejšie. "Dnešný konzument má prístup k bohatému sortimentu potravín. Ovplyvnený rýchlym životným tempom akoby strácal zdravý úsudok. Už nie je odkázaný na to, čo je v sezóne, potraviny sú vyrábané v obrovských množstvách, prepravujú sa cez pol sveta a dlho sa skladujú. Očakáva sa, že aj potom budú dokonalé v chuti, farbe či trvácnosti, no bez chémie to nejde," vysvetlila Petra.

 

Foto: facebook.com/Slow Food Pressburg

Základom k rozpoznaniu kvality sú naše chuťové bunky. Ideálne je kupovať priamo od výrobcov, zájsť na trhovisko alebo na farmu. V prípade dovážaných potravín zas nájsť spoľahlivého dovozcu. Napriek tomu, že rozprávka o dvanástich mesiačikoch je dnes realitou a jahody môžeme mať kedykoľvek, je dobré orientovať sa podľa sezónnej ponuky. Dostaneš vďaka tomu tie najvýživnejšie potraviny a ešte aj ušetríš.

Foto: facebook.com/Slow Food Pressburg

"Osobne preferujem potraviny, ktoré sú lokálne a majú v regióne tradíciu. Kupujem podľa chuti, spôsobu výroby, ale aj podľa pocitu z producenta. Vzdelávať sa v potravinách môžeme aj počas cestovania. Ochutnávajme tradičné potraviny, aby sme si pamätali ich vôňu a chuť v pôvodnom prostredí," prezradila Petra. Taký ananás či pomaranč totiž chutí na Kube alebo v Thajsku úplne inak, ako z nášho Tesca.

Foto: facebook.com/Slow Food Pressburg

Lepšie podmienky pre farmárov

Na Slovensku máme v poľnohospodárstve silnú tradíciu. Dokážeme vyrobiť úžasné potraviny, o čom svedčí aj rastúce množstvo drobných producentov. "Rozhodne by sme však pre nich mali vytvoriť lepšie a férovejšie podmienky." myslí si Petra. Aj preto sa Slow food Pressburg najnovšie rozhodol zorganizovať akciu Simply- fórum o remeselných potravinách, kde chcú dostať túto tému do povedomia túto tému.

 

Foto: facebook.com/Slow Food Pressburg

"Cieľom je prepojiť ľudí, ktorí prinášajú na stôl kvalitné, tradičné a remeselne vyrobené potraviny. Vytvoriť priestor pre výmenu skúseností, zdieľanie poznatkov či remeselných postupov. Chceme však pozvať všetkých, ktorým záleží na tom, čo jedia, chcú sa zúčastniť diskusií so zaujímavými rečníkmi a pozrieť sa na tému potravín z rôznych uhlov pohľadu," dodala Petra.

Foto: facebook.com/Slow Food Pressburg

Ak sa zaujímaš o svoje zdravie a prosperitu seba aj svojho okolia, uvažuj nad tým, čo máš denne na tanieri a koho kúpou potravín podporuješ. A ak sa chceš o téme dozvedieť viac, neváhaj a prídi 12. mája na konferenciu v Starej tržnici. :)

 

 

Pridať komentár (0)