Vanilka drahšia ako striebro a pistácie pod policajným dohľadom

  • Biznis s jedlom vždy bol a vždy bude pre podnikateľov zaujímavý
  • Stačí nájsť toho správneho dodávateľa a môžeš kvalitu nakupovať za milióny
  • Po drahom šafrane, vanilke či čokoláde sú na pretrase ceny orieškov
  • Na tie najluxusnejšie pistácie si na juhu Talianska robia zálusk zlodeji
pistachio-1098173_1280
Pixabay
  • Biznis s jedlom vždy bol a vždy bude pre podnikateľov zaujímavý
  • Stačí nájsť toho správneho dodávateľa a môžeš kvalitu nakupovať za milióny
  • Po drahom šafrane, vanilke či čokoláde sú na pretrase ceny orieškov
  • Na tie najluxusnejšie pistácie si na juhu Talianska robia zálusk zlodeji

Dnes je prirodzené, že siahneme hlbšie do vrecka v prípade, že si chceme dopriať kvalitné víno či dokonca šampanské, luxusnú čokoládu, kávu alebo poriadny steak. Čo však v prípade, že zdražie tvoja obľúbená príchuť zmrzliny? Po minuloročnom boome cien pravej vanilky je na pretrase aj tá najcennejšia odroda pistácií.

Foodbiznis súčasnosti

Minulý rok kríza na Madagaskare, ktorý stojí až za troma štvrtinami svetovej produkcie sladkých strukov vanilky, vystrelila jej cenu vyššie, než sa vtedy nachádzalo striebro, a teda až na 600 dolárov za kilogram (viac si prečítaj TU). Cenná surovina kvitne len jeden deň v roku a väčšina pestovateľov musí každý jeden kvet opeliť ručne. Dozrievanie strukov potom trvá niekoľko mesiacov a je len veľmi nepredvídateľné, ako sa počas tohto obdobia bude správať počasie, ktoré môže celú úrodu zničiť. Podľa Fodd Business News však cena vanilky konečne pomaly klesá, struky sú kvalitnejšie a pekári a cukrári viac nebudú musieť siahať po lacnejších náhradách.

zdroj: Pixabay

Aby toho nebolo málo, odborníci varujú, že už o niekoľko rokov nás čaká zánik jednej z najobľúbenejších sladkostí, čokolády. Podľa Daily Mail za to môžu klimatické zmeny, najmä stúpajúca teplota, ale aj nové parazity a vírusy a už o 30 rokov môže byť pravé kakao len veľkou neznámou (viac si prečítaš TU). Takéto dobroty pravdepodobne nahradí tzv. superfood, ktorého nálepkou producenti označujú čoraz viac výrobkov.

Nie je pistácia ako pistácia

Za kvalitu sa jednoducho platí a aj preto sa polícia na Sicílii podľa BBC už teraz pripravuje na svoje najťažšie obdobie roka, ktoré prichádza každoročne v septembri. Práve vtedy tu totiž rodí Pistacchio verde di Bronte, cenná odroda obľúbených orieškov pistácií. Prezývajú ich tiež „zeleným zlatom Sicílie“. Majú byť chutnejšie a typická zelená farba im vydrží omnoho dlhšie, pričom cena za kilogram sa pohybuje približne na hodnote 15,50 eura. Keďže ročne dokáže táto oblasť vyprodukovať až  približne 1 300 ton, môže do svojej pokladnice získať viac ako 20 miliónov eur.

Jediným problémom sú však zlodeji. Práve kvôli nim okolo plantáží rozprestierajúcich sa na 3 000 hektároch hliadkujú v čase dozrievania takmer dve desiatky policajtov vo dne aj v noci a na pomoc majú byť pripravené aj helikoptéry. Po veľkej „pistáciovej lúpeži“ z roku 2009, kedy zlodeji ukradli až 300 kilogramov cenných orieškov, si policajti nemôžu dovoliť pochybiť.

Stále vedie šafran

Jemné, drobné a sýto červené chĺpky zo srdca fialových kvetov šafranu siateho patria medzi to najdrahšie, čo na svete kúpiš. Ceny kvalitného korenia, ktoré sa pestuje predovšetkým v Iráne a v oblasti Stredozemia, sa pohybujú na hranici 5 000 dolárov za 1 libru (približne 453 gramov) a niet sa čo čudovať. Ako píše Business Insider, na vyzbieranie jedného kilogramu tohto drahocenného pokladu je potrebné ručne spracovať viac ako 374 000 kvetov, ktoré kvitnú v období medzi septembrom a decembrom.

zdroj: Pexels

Zdroj: FoodBusinessNews, Daily Mail, BBC, Business Insider

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech