Vedci objavili v bežnej potravine smrteľnú baktériu. Ak ju tepeľne neupravíš, ohrozíš svoje zdravie

  • Každý desiaty človek riskuje pri príprave smoothie svoje zdravie
  • Mrazená zelenina obsahuje nebezpečnú baktériu
  • Tepelná úprava je nevyhnutná
mrazené potraviny, choroba, muž
freepik, freepik/Devmaryn
  • Každý desiaty človek riskuje pri príprave smoothie svoje zdravie
  • Mrazená zelenina obsahuje nebezpečnú baktériu
  • Tepelná úprava je nevyhnutná

Počas života skonzumujeme naozaj všeličo. Radi ochutnávame nové veci, vychutnávame si skvelú večeru v reštaurácii či objednávame takeout. Málokto si však doma pravidelne varí. V rýchlom životnom štýle tak často siahame po rýchlom zasýtení a ak už ani takeout nepripadá do úvahy, explorujeme obsah mrazničky a prehľadávame jej útroby po niečom, čo vieme narýchlo hodiť do fritézy, trúby či na panvicu.

Ako rýchla a efektívna potravina sa v posledných rokoch osvedčilo aj smoothie, ktoré šetrí čas a dodáva množstvo živín a vitamínov. Niet divu, že si našlo po svete toľko priaznivcov. Avšak, pri používaní niektorých mrazených ingrediencií by sme mali spozornieť. Niesť totiž môžu baktériu, ktorá vie so zdravím nepekne zatočiť.

Mrazená zelenina hrozbou?

Väčšina mrazených produktov je síce určená na ďalšie tepelné spracovanie, no čo ak ľudia tieto kroky nedodržujú? Túto otázku si pokladali aj výskumníci z Atlanty a viedli preto štúdiu, ktorá im mala zabezpečiť práve tieto údaje, aby mohli šíriť osvetu a potrebnú prevenciu. Vychádzali z predpokladu, že tento druh stravy môže výrazne ohrozovať zdravie ľudí.

Výsledky ich prieskumu ukázali, že takmer 9% ľudí konzumuje mrazenú zeleninu bez predošlej potrebnej tepelnej úpravy. Najčastejšie sa takéto správanie vyskytovalo najmä u dospelých ľudí s deťmi, kde sa čísla vyšplhali až na 12,5%. Aj prieskum samotného zdravotného portálu Health aktuálne vykazuje, že takmer 20% respondentov už konzumovalo mrazenú stravu bez jej rozmrazenia.

Samozrejme, surovú zeleninu neoblizovali ako nanuk a ani sa ju nesnažili hrýzť. Najčastejší spôsob prípravy bol podľa prieskumov v mixéri či smoothie mejkri, keď sa respondenti snažili vytvoriť si zdravý ovocno-zeleninový šejk či smoothie. Čo však netušili, že aj zdravé smoothie môže priniesť zdravotné komplikácie. Jednoduchá nerozvážnosť a lenivosť prečítania si prípravného postupu tak môže podľa nich ľahko zvýšiť riziko nákazy nebezpečnou baktériou.

Nebezpečná infekcia môže byť smrteľná

Baktéria, ktorá sa spája s mrazenou zeleninou sa nazýva Listeria Monocytogenes, uvádzajú výskumníci v novej štúdii. Spôsobuje totižto nebezpečnú infekciu zvanú listerióza a tá môže byť pre isté skupiny ľudí aj smrteľná. Prvý prípad sa podľa ich prieskumov objavil už v roku 2016, pričom došlo k trom úmrtiam spôsobených listeriózou.

Symptómy listeriózy sú navyše všetko, len nie pekné. Upozorňuje na nich aj Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Uvádzajú však, že veľmi závisí aj na tom, koho infekcia postihne. Ublížiť však môže najmä tehotným ženám, novorodencom, dôchodcom, no aj ľuďom s oslabeným imunitným systémom.

Môže ísť pri tom o intestinálnu či invazívnu formu, ktorá sa môže z čriev aj ďalej rozšíriť. Symptómy sú potom rôzne, no najčastejšie ide o horúčky, únavu, bolesť svalov a hlavy. Vyústiť však podľa nich môže u 1 zo 6 ľudí až k smrti. Intestinálna sa skôr spája so žalúdočnými problémami a zvracaním.

Prevencia je kľúč

Samotné zmrazenie produktov pre vyhnutie sa baktériám však nemusí stačiť: zmrazenie jednoducho len limituje rast baktérií. Ak nebezpečné baktérie a vírusy už jedlo kontaminovali, potom budú skonzumované pri prehltnutí, vyjadrila sa pre Health odborníčka na potravinovú bezpečnosť Janet Buffer MPH. 

Aj Inšpekcia pre potravinovú bezpečnosť uvádza, že zmrazením jedla sa zmrazia aj mikróby v ňom. Po opätovnom použití však môžu svoju činnosť a aktivitu obnoviť. Zabrániť tomu môže podľa nich jedine varenie.

Uvedomiť by sme si mali, podľa vyjadrení Buffer pre Health, že zamrazené potraviny zďaleka nie sú „ready to eat“ a tak by sme k nim mali aj pristupovať. Nejde teda o jedlo bez ďalšej potrebnej úpravy. Mrazenú zeleninu treba jednoducho uvariť. Zvoliť však vždy môžeme čerstvú a umytú zeleninu. V prípade mrazenej by sme okrem klasického varenia mali podľa odborníkov najmä sledovať inštrukcie.

Čítajte viac z kategórie: Štúdie, prieskumy a analýzy

Zdroje: Journal of Food Protection/Marshall et al., CDC, FSIS, Health

Najnovšie videá

Trendové videá