Vedci prezradili, ktorá káva je najzdravšia. Ak ju piješ aj ty, môžeš znížiť riziko vzniku týchto chorôb

  • Káva kedysi patrila na zoznam možných karcinogénov
  • Zoznam vtedy vytvorila Svetová zdravotnícka organizácia
  • Dnes je však spojená so zníženým rizikom vzniku mnohých chorôb, vrátane chorôb pečene, Parkinsonovej choroby či rakoviny kože
káva
Unsplash/Nuttawut Anek, Unsplash/Brooke Cagle
  • Káva kedysi patrila na zoznam možných karcinogénov
  • Zoznam vtedy vytvorila Svetová zdravotnícka organizácia
  • Dnes je však spojená so zníženým rizikom vzniku mnohých chorôb, vrátane chorôb pečene, Parkinsonovej choroby či rakoviny kože

Štúdia, ktorá bola vydaná v renomovanom časopise BMC Public Health zistila, že pitie akéhokoľvek druhu kávy vedie k zníženému riziku rozvoja chronických ochorení pečene. Najväčší prínos dosiahli tri až štyri šálky kávy za deň.

Výskumu z univerzít v Southamptone a Edinburghu sa zúčastnilo až pol milióna ľudí. Respondenti boli rozdelení do dvoch skupín. Zo všetkých účastníkov zahrnutých do štúdie 78 %, čiže 384 818 ľudí konzumovalo mletú, instantnú alebo bezkofeínovú kávu. 22 % nepilo žiadny druh kávy.

V porovnaní s ľuďmi, ktorí kávu nepili, mali konzumenti kávy o 21 % nižšie riziko vzniku chronického ochorenia pečene, o 20 % nižšie riziko takzvaného „mastného“ ochorenia pečene a o 49 % nižšie riziko úmrtia na chronické ochorenie pečene.

Najzdravšia je mletá

Maximálny efekt sa prejavil v skupine, ktorá pila mletú kávu, ktorá obsahuje vysoké množstvo prísad kahweol a cafestol. Dnes je káva spojená so zníženým rizikom vzniku mnohých chorôb, vrátane chorôb pečene, Parkinsonovej choroby či rakoviny kože.

Káva však nebola vždy považovaná za prospešnú. Do roku 1991 bola, podobne ako červené mäso, na zozname (Svetovej zdravotníckej organizácie) možných karcinogénov.

Až v roku 2016 ju WHO nakoniec zo zoznamu vyškrtla. Káva podľa viacerých výskumov pomáha pri prevencii viacerých druhov rakoviny, ako je rakovina prostaty či kože.

Po prvýkrát sa objavila tam, kde by si ju nehľadal

V rozhlasovom historickom programe BBC historici podrobne uvádzajú, že prvé zaznamenané použitie a konzumácia kávových zŕn pochádza z časti sveta, ktorú si väčšina ľudí s touto rastlinou nespája.

Ide o Jemen, kde sa traduje, že moslimský duchovný bol voči zrnám kávy podozrievavý, pretože spozoroval, že ak ich jeho kozy jedia, vykazujú hyperaktivitu. Duchovný potom, čo ich sám skonzumoval napísal, že mu umožnili prebdieť celú noc a modliť sa.

Samotné zrná sú zmesou viac ako 1 000 rôznych zložiek a vedci sa často snažia zistiť, ktoré zlúčeniny sú zodpovedné za množstvo pozorovaných výhod.

Prevencia voči rakovine, cukrovke i depresii

Harvard vo svojej správe o káve uvádza, že existujú dôkazy, že vyššia spotreba kofeínu je spojená s nižším rizikom rozvoja Parkinsonovej choroby. Ďalšia štúdia, ktorá pozorovala viac ako 330-tisíc ľudí uvádza, že čím vyšší je počet vypitých káv, tým viac sa znižuje riziko vzniku depresie.

Harvard tiež uviedol dôkazy, že káva môže pomôcť zabrániť cukrovke typu dva, niektorým druhom rakoviny, Alzheimerovej chorobe a dokonca aj žlčovým kameňom.

Nervozita a abnormálna srdcová frekvencia sa niekedy uvádzajú ako dôvod na to, aby sme sa vyhli jej nadmernému pitiu, napriek tomu však rôzne metaanalýzy opakovane preukázali nižšie riziko vzniku rôznych srdcových chorôb a udalostí ako mŕtvica pri ľuďoch, ktorí kávu pravidelne konzumovali.

Aký druh kávy máš rád/rada?

Zdroje: goodnewsnetwork.org, hsph.harvard.edu, bbc.co.uk, bmcpublichealth.biomedcentral.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá