Vedci uzavreli 30-ročnú štúdiu. Obľúbený zvyk Slovákov je kľúčom k zdravému starnutiu
- Zdravé starnutie ovplyvňuje aktivita, ktorú si mnohí nedokážu odpustiť
- Štúdia, ktorá trvala tri desaťročia, odhalila nečakané súvislosti

- Zdravé starnutie ovplyvňuje aktivita, ktorú si mnohí nedokážu odpustiť
- Štúdia, ktorá trvala tri desaťročia, odhalila nečakané súvislosti
Pravidelné pitie kávy v strednom veku môže podporiť zdravé starnutie, ukazuje dlhodobý výskum. Ženy, ktoré si v strednom veku denne doprajú niekoľko šálok kávy, môžu mať vyššiu šancu na zdravý a aktívny život v starobe.
Potvrdzuje to rozsiahla štúdia, ktorá sledovala takmer 50-tisíc žien počas 30 rokov. Výsledky naznačujú, že každodenná konzumácia kávy môže zohrávať významnú úlohu pri udržiavaní fyzickej aj duševnej kondície v staršom veku.
Štúdia sa zamerala na rôzne druhy kofeínu
Výskum prebiehal od roku 1984 a zúčastnilo sa ho 47 513 žien, ktoré priebežne poskytovali údaje o svojom zdravotnom stave, stravovacích návykoch a celkovom životnom štýle. Do roku 2016 spĺňalo kritériá zdravého starnutia 3 706 z nich. Štúdia sledovala, ako rôzne zdroje kofeínu, napríklad klasická káva, čaj, kola a bezkofeínová káva, ovplyvňujú proces starnutia.
Podľa hlavnej autorky výskumu Sary Mahdavi z Harvard T. H. Chan School of Public Health a Univerzity v Toronte sa ukázalo, že ženy, ktoré denne prijímali približne 315 mg kofeínu (čo zodpovedá trom malým šálkam kávy), mali vyššiu pravdepodobnosť na udržanie nielen dobrého fyzického, ale tiež mentálneho stavu aj vo vyššom veku. Viac než 80 % prijatého kofeínu pochádzalo z klasickej kávy.
Kolové nápoje nie sú prospešné pre zdravé starnutie
Zaujímavým zistením bolo, že iné nápoje s obsahom kofeínu, ako napríklad čaj alebo bezkofeínová káva, sa so zdravým starnutím nespájali. Naopak, každé ďalšie malé množstvo kolového nápoja denne bolo spojené s 20 až 26 % poklesom pravdepodobnosti zdravého starnutia. To naznačuje, že nie všetky zdroje kofeínu majú rovnaký účinok. Navyše, dôležitá je aj jeho forma.
Každá ďalšia šálka kofeínovej kávy denne bola spojená s miernym zvýšením pravdepodobnosti zdravého starnutia, konkrétne o 2 až 5 %. Vedci však zdôrazňujú, že ide o doplnkový efekt – kľúčový je stále celkový životný štýl vrátane zdravej stravy, pohybovej aktivity a nefajčenia.
Mahdavi dodáva, že táto štúdia je jedinečná tým, že sleduje dopad kávy na viacero aspektov starnutia počas dlhého časového obdobia. Tím plánuje ďalší výskum, zameraný na to, ako biologicky aktívne látky v káve ovplyvňujú genetické a metabolické faktory.
Koľko šálok kávy je prospešných pre zdravie?
Podľa portálu Health platí, že káva obsahuje viac ako sto unikátnych bioaktívnych zlúčenín, z ktorých sú mnohé antioxidanty. Rastlinné zlúčeniny, ktoré sa tam nachádzajú, môžu hrať úlohu pri podpore zdravého starnutia.
Predchádzajúci výskum zasa zistil, že fytochemikálie v káve dokážu nájsť a eliminovať voľné radikály, ktoré môžu spôsobiť poškodenie zdravých buniek, avšak niektoré z týchto zlúčenín majú protizápalové, antioxidačné a antivírusové vlastnosti. Tie môžu poskytnúť ochranu pred niektorými druhmi rakoviny a zabrániť vzniku cukrovky.
Odborník odporúča obmedziť príjem kávy na dve až štyri šálky denne a piť ju skoro ráno. Kofeín môže narušiť spánok, a to aj niekoľko hodín po tom, čo si vypil poslednú šálku.
Nežiaduce účinky kávy
Zároveň odborníci upozorňujú, že hoci dve šálky denne môžu byť pre väčšinu ľudí prospešné, nie každý toleruje vyšší príjem kofeínu rovnako. Genetické rozdiely môžu ovplyvniť, ako jednotlivci spracúvajú kofeín, a tým aj jeho účinky.
Dlhodobé štúdie z rôznych krajín podporujú súvislosť medzi pitím kávy a zníženým rizikom predčasného úmrtia, srdcovo-cievnych ochorení či niektorých druhov rakoviny. Na druhej strane, nadmerná konzumácia kávy môže spôsobiť nežiaduce účinky ako úzkosť, nespavosť, búšenie srdca či zhoršenie refluxu.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: The Scottish Sun, The Times, Health