Vedecké odhalenia: Kôstky z konkrétneho ovocia sú nebezpečné. Obsahujú silný jed, existuje určitá „tolerancia“

  • Ovocie je zdraviu prospešné
  • Niektoré kôstky ale obsahujú smrtiacu chemickú látku
  • Konzumácia aj malého množstva môže mať fatálne dôsledky
ovocie
Ilustračná foto Canva/Vasiliisa, Canva/Emma Rahmani
  • Ovocie je zdraviu prospešné
  • Niektoré kôstky ale obsahujú smrtiacu chemickú látku
  • Konzumácia aj malého množstva môže mať fatálne dôsledky

Ovocie je dôležitou súčasťou jedálnička každého človeka, pretože obsahuje veľa telu prospešných látok. Do organizmu totiž prinášajú vlákninu, ktorá je potrebná pre správnu činnosť čriev. Rovnako má ovocie veľa vitamínov, minerálnych látok, enzýmov a antioxidantov.

Niektoré kôstky z ovocia, akým sú napríklad jablká, marhule alebo hrušky, sú ale vo väčšom množstve jedovaté. Obsahujú totiž chemickú látku, pri ktorej vzniká vysoko toxický kyanid. Ak náhodne zješ pár semienok z jabĺk, je nepravdepodobné, že by sa ti hneď objavili zdravotné problémy. Pri konzumácii veľkého množstva môžu mať na teba kôstky niektorých druhov ovocia negatívny vplyv.

Čo sa stane, keď prehltneš kôstku z čerešne?

Keď prehĺtaš kôstky z čerešní, podľa revidovaného profesora farmácie Williama Troutmana, by to nemalo mať žiadne fatálne následky, ak ich nerozžuješ. Taká kôstka by mala prejsť tráviacim traktom neporušená. V kôstke od čerešní sa ale nachádza chemikália s názvom amygdalín, resp. B17, ktorý sa metabolicky v tele mení na kyanid, preto sa odporúča tieto kôstky vypľuť a vyvarovať sa väčšieho množstva. 

Otrava môže nastať, keď sú semená pred prehltnutím rozdrvené alebo žuvané, čím sa chemikália uvoľní. Amygdalín sa potom v tele premení na kyanid. Zlúčeniny kyanidu obsahuje viacero druhov ovocia.

Kyanid je smrtiaca toxická látka, ktorá bunkám odoberá kyslík potrebný pre život. Aj malé množstvo kyanidu môže rýchlo viesť k strate vedomia, záchvatom, náhlej strate prietoku krvi do životne dôležitých orgánov a až k smrti.

Ďalšími príkladmi ovocia, ktoré kyanid obsahujú, sú marhule, slivky, broskyne, jablká či hrušky. Množstvo amygdalínu v kôstkach kôstkového ovocia sa značne líši, a to medzi rôznymi druhmi kôstkového ovocia. Vo všeobecnosti neúmyselné požitie nevedie k otrave. Vedec z národného centra pre potravinárstvo Ong How Chee odporúča konzumovať maximálne dve až tri kôstky denne. 

U jabĺk je tiež nepravdepodobné, že by zjedenie niekoľkých semien okamžite vyvolalo príznaky otravy kyanidom. Avšak k otrave môže dôjsť, podobne ako pri každom druhu ovocia, po konzumácii veľkého množstva.

Jedna zo štúdií uvádza, že smrteľná dávka je všeobecne pri kyanide približne 50 až 300 miligramov. Človek by musel zjesť približne 83 až 500 semien, aby sa uňho vyvinula akútna otrava kyanidom. 

Presné množstvo kyanidu, ktoré môže spôsobiť obrovské problémy, je ale u každého jedinca individuálne. Závisí to aj od telesnej hmotnosti, tolerancie, ale tiež odrody jabĺk a semien. 

Falošný vitamín

V 70. rokoch minulého storočia si liek s názvom Laetril, ktorého látka pochádza z amygdalínu v ovocí, získal popularitu. Používali ho na liečbu rakoviny, a to napriek tomu, že podľa mnohých odborníkov existujú slabé, prípadne žiadne dôkazy, ktoré by toto tvrdenie podporovali. Dokonca bol vtedy uvedený na trh ako nový vitamín B17.

Obchody so zdravou výživou začali predávať marhuľové jadrá pre ich prirodzený obsah amygdalínu a protirakovinové účinky. V dôsledku toho došlo k niekoľkým otravám kyanidom z požitia veľkého množstva marhuľových jadier.

Vedecké štúdie ukázali, že Laetril nemá žiadny protirakovinový účinok a odvtedy stratil veľkú časť svojej popularity. Stále sa však predávajú niektoré produkty z marhuľových jadier, najmä na internete, s rovnakými tvrdeniami o výhodách „vitamínu B17“.

Zdroje: Poison.org, Sfa.gov, Academic.oup.com

Najnovšie videá

Trendové videá