Ivan Mikloš: Obávam sa, že Matovič nemá na to zmeniť Slovensko.

Poslankyňa Cigániková: Zastaviť vývoj embrya je humánnejšie ako detský domov

Plavíš sa a na brehu horí ľudské telo, vedľa toho stojí krava. India je šialená

Vegáni ho milujú, v Chile je avokádo nositeľom smrti. Príbeh potraviny, ktorá zmenila svet

  • Nutrične bohatá, chutná a naviac módna potravina. Čo sa v skutočnosti skrýva za avokádovým biznisom?
  • Na hektár avokád je potrebných 100 000 litrov denne
  • „Sme nútení si vybrať medzi sprchou a praním, kúpeme sa v igelitových vreciach.“
  • Nutrične bohatá, chutná a naviac módna potravina. Čo sa v skutočnosti skrýva za avokádovým biznisom?
  • Na hektár avokád je potrebných 100 000 litrov denne
  • „Sme nútení si vybrať medzi sprchou a praním, kúpeme sa v igelitových vreciach.“

Každý ho chce kúpiť, každý ho chce predať, skrátka, avokádo chcú v dnešnom svete všetci. Aj preto si vyslúžilo pomenovanie „zelené zlato,“ ktoré je výstižné nielen pre jeho popularitu, ale aj jeho skutočnú nefinančnú hodnotu.

Avokádové toasty, zmrzlina, waffle, quacamole, šaláty, drinky. Od roku 2000 do 2016 výkonnosť trhu s avokádom vzrástla o 104 %, s celkovou produkciou 5,5 milióna ton v roku 2016 a so zvýšením úrody o 69 %. Jej rast neutícha, no chilská provincia Petorca vďaka tomuto biznisu prichádza o kvantá vody.

Miliardový trh s avokádom

V roku 2018 činil avokádový trh 13,64 miliárd amerických dolárov, do roku 2026 predpovedajú jeho nárast až na 21,56 miliárd. Najväčším konzumentom je USA, kde sa v roku 2019 zjedlo až 1 323 000 ton tohto ovocia, čo znamená 5 kg na osobu v priemere. V Anglicku sa v roku 2018 zvýšil dopyt po avokáde o úžasných 27 %, informuje Inspirafarms.

Okrem jeho popularity vo food biznise sa začalo používať aj v kozmetickom priemysle. Spoločnosti sústredené na danú oblasť zavetrili možnosť inovácie, a teda vytvorenia nových produktov a prilákanie zákazníkov. Pleťové masky, regeneračné masky na vlasy, pleťové séra, oleje a home-made produkty obsahujúce extrakt z plodu sa začali raketovo šíriť svetom.

Plné chuti a zdravých látok

Nie je pochýb o tom, že avokádo je skutočne jedinečným a nutrične obsažným prvkom stravy. Obsahuje množstvo antibakteriálnych flavonoidov, ktoré napomáhajú tráveniu.

Obsiahnuté potassium pomáha zdravému fungovaniu obličiek. Medzi nekonečné benefity patrí zníženie cholesterolu, zlepšenie funkcie pečene vďaka C, E a K vitamínom. Skrátka, mohli by sme vymenovať množstvo dôvodov, prečo je jedenie avokáda ten najlepší nápad. Kde však nájsť dozretý či neobitý plod?

Náročné na klimatické prostredie

Oblasti produkcie boli donedávna sústredené v Strednej a Južnej Amerike, ale keďže zvyšovanie spotreby neustále rastie, viacero krajín sa rozhodlo vo veľkej miere investovať do avokádových plantáží. V súčasnosti je viac ako 80 % svetovej produkcie v rukách 11 krajín. Tento zoznam vedie Mexiko s 33,9 % svetovej produkcie. Za ním nasledujú Dominikánska republika, Peru, Indonézia, Kolumbia, Brazília, Keňa, USA, Venezuela, Izrael a Čína. Najvýznamnejšími vývozcami avokáda sú Mexiko, Holandsko a Peru a Chile.

Monokultúra avokáda, Chile Petorca
zdroj: Youtube/Thomson Reuters Foundation reprofoto

Sme nútení si vybrať medzi sprchou a praním

Zatiaľ čo niektoré krajiny dokážu svojimi vodnými zdrojmi momentálne produkciu pokryť, v chilskom regióne Valparaíso v provincii Petorca, ktorá je najväčším producentom Hass avokád pre krajinu, na ňu ľudia draho doplácajú.

V dokumente kanálu Thomson Reuters Foundation sa ľudia žijúci v Petorca zverujú, že vďaka nadnárodným spoločnostiam sú limitovaní aj finančne.

Monokultúra avokáda, Chile Petorca
zdroj: Youtube/Thomson Reuters Foundation reprofoto

„Žijem tu cez 40 rokov. Sme starí, už máme problémy a bez vody neprežijeme. Kedysi sme s manželom mali vlastný avokádový záhon, plody sme predávali. Potom prišlo sucho. Nemohli sme nič robiť, môj nebohý manžel sa musel zamestnať v jednej z tých spoločností,“ hovorí obyvateľka provincie Olga Lucia Diaz, ktorá vo svojom vysokom veku musí o vodu žiadať susedov.

Vodu ľuďom prideľujú v nádržiach. Jedna nádrž by mala vydržať pre 8 rodín, ktorým je určená, takmer týždeň. Dopĺňať ju chodia cisterny každý piatok a pondelok. Nie vždy je však vody dosť pre všetkých. Navyše, vzhľadom na to, že sa voda nachádza v nádržiach, býva kontaminovaná fekáliami či inak znehodnotená.

Aktivistka Veronica Vilches pre The Guardian uviedla: „Ľudia bývajú z tohto sucha chorí. Ocitáme sa v situácii, keď si musíme vybrať medzi varením a umývaním, kúpaním sa v dierach v zemi alebo v plastových vreciach, zatiaľ čo veľké poľnohospodárske podniky zarábajú čoraz viac.“

Boj s Goliášom

Miestni ľudia bojujú zo všetkých síl, no tie dochádzajú. Gigantické spoločnosti zotročujúce pôdu pre pestovanie avokáda dokážu vďaka strojom navŕtať zem do značnej hĺbky, a tak vytvoriť studne, ktoré si rezidenti dovoliť nemôžu. Tí sú finančne schopní vytvoriť vrt v hĺbke len 7 metrov.

Voda z neho však rýchlo odteká, giganti ju sťahujú celému miestnemu obyvateľstvu. To prichádza nielen o vodu nevyhnutnú pre život, ale aj o pôdu, vlastné avokádové stromy, záhony, financie, čo má za následok chudobu, nedostatočné vzdelanie a hlad.

Tým sa však okrádanie nekončí. Tamojšia vodohospodárska spoločnosť tiež odhalila množstvo nelegálnych potrubí, ktorými avokádový giganti sťahujú vodu z riek a tokov.

Monokultúra avokáda, Chile Petorca
zdroj: Youtube/Thomson Reuters Foundation reprofoto

Na kilogram avokáda je podľa Water Footprint Network nevyhnutných až 2 000 litrov vody, čo je desaťkrát viac, ako na kilo mrkvy a raz toľko, ako na kilogram broskýň. Na hektár avokád je tak potrebných 100 000 litrov denne, pritom len 60 % celkovej produkcie sa dostane na pulty predajní a kvôli ľahostajnosti ľudí sa veľké množstvo po zakúpení nepodarí zjesť a končí na skládke, informuje iniciatíva Modatima.

Masívny úhyn zvierat

Obrovské sucho neohrozuje iba životy ľudí, ale aj ich zvierat. V októbri roka 2019 ohlásila Petorca úhyn poľnohospodárskych zvierat, cez 106 000 kôz, oviec či koní bolo nájdených mŕtvych.

Na miestach, kde bývali pastviny, je len suchá zem: „Vyjsť von a vidieť uhynuté zvieratá je hrozné,“ hovorí Erik Hurtado, ktorému odvodňovanie zdevastovalo rodinnú farmu, informuje France 24. Tak sa z milovaného avokáda stáva nositeľ utrpenia.

Zdroje: Inspirafarms, The Guardian, Thomson Reuters Foundation, Modatima, France 24

Najnovšie video

Najnovší podcast

Poslankyňa Cigániková: Zastaviť vývoj embrya je humánnejšie ako detský domov

Najnovšie