Veronika objavila dieru na gastro scéne. Do Trnavy priniesla chuť temperamentného Mexika

  • Veronika Mikulová rozbehla v Trnave prvé mexické bistro
  • Snack IT! v Malom Ríme dodnes nemá konkurenciu
Veronika Mikulová
archív Veronika Mikulová
  • Veronika Mikulová rozbehla v Trnave prvé mexické bistro
  • Snack IT! v Malom Ríme dodnes nemá konkurenciu

Počas strednej a vysokej školy pracovala ako barmanka, chodila na promo akcie, ale vyskúšala si aj prácu v obchode s oblečením. Po štúdiu nastúpila do kórejskej firmy, kde mala na starosti život Kórejcov na Slovensku a pomáhala im s cudzineckou políciou, úradmi, ubytovaním a podobne.

Veronika Mikulová vystriedala nejedno povolanie, no nakoniec svoje šťastie našla v gastre.

Myšlienku otvoriť si vlastnú prevádzku mala v hlave už dlhšie. Začalo to, keď sme sa s priateľom presťahovali do vlastného bytu. Začala som viac variť, skúšať nové jedlá a prirodzene sa mi vytvoril vzťah k vareniu. Zistila som, že práve varenie je niečo, čo budem robiť rada, hovorí majiteľka mexického bistra, ktoré v Trnave nájdeš pod názvom Snack IT!.

Reálnejšie nad tým začala uvažovať v roku 2018 na podnet blízkych kamarátov, hlavne najlepšej kamarátky. „Občas som pre nich navarila a vždy im chutilo. Tak ma podpichovali, žeby u mňa radi jedávali,“ tvrdí Veronika. Rozhodnutie prišlo na dovolenke v lete v roku 2018, pri západe Slnka, kedy Veronika s malou dušičkou oznámila priateľovi, že chce dať výpoveď v práci a investovať do vlastného biznisu.

Veronika Mikulová
zdroj: archív Veronika Mikulová

Mexickej kuchyni prišla na chuť v USA

O pol roka nato sa vášnivá kuchárka dozvedela o voľnom priestore vedľa baru Amnesia v jej rodnej Trnave. Išla som sa tam pozrieť a zapáčilo sa mi to natoľko, že iný priestor som už nemala v pláne hľadať. Spontánne to do seba zapadlo. Mala som ideu, naskytol sa voľný priestor na mieste, kde už je vybudovaná super atmosféra a boli super ľudia, či už za barom, alebo pred, objasnila svoj vstup na gastro scénu Trnavčanka.

Nie je na to však sama. Pomocnú ruku jej podáva jej spoločník, ktorý už skúsenosti s podnikaním má, čo bolo pre Veroniku veľkou výhodou.

Veronika v Snack IT! stavila na mexickú kuchyňu, ktorú si veľmi obľúbila v USA, kde strávila pár mesiacov počas vysokej školy v rámci študentského programu Work and Travel.

Pravidelne sme chodievali napríklad do Mexicali Rose, kde som k Mexiku pričuchla v podstate prvýkrát a veľmi mi to chutilo. Jedným z dôvodov bolo aj to, že v Trnave za posledné roky pribudlo mnoho pizzerií a burgerov, no mexická kuchyňa tu nebola žiadna. Tak sme sa rozhodli vyplniť toto miesto a potešiť milovníkov takejto kuchyne, ozrejmuje Veronika.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Snack it! (@snackit_trnava)

Chili con carne ako špecialita podniku

Bistro, kde nájdeme takmer všetko je maličký priestor, ktorý si dvojica prerobila vlastnoručne a s pomocou kamarátov. „Tým pádom sme nepotrebovali taký kapitál, aby sme si museli brať úver z banky, čo je super,“ hovorí Veronika.

V mexickej kuchyni podľa majiteľky nesmie chýbať limetka, koriander, jalapeňos, avokádo a tortilla. Ponuka Snack IT! je teda poriadne bohatá. Okrem burrita, quesadilly, tacos i nachos tam nájdete enchiladas, toasty a dokonca aj chili con carne a rôzne polievky.

Súrodenecké duo do Bratislavy prinieslo horúcu vlnu Mexika. Slováci sa za ich tacos idú potrhať

Najobľúbenejšou pochúťkou zákazníkov je však buritto. Čo treba na to, aby bolo naozaj perfektné?

„Perfektné burrito musí mať dlho pečené, kvalitné a správne dochutené mäso. My aktuálne používame len hovädzie, no mali sme v ponuke aj morčacie. Burrito by podľa mňa malo byť pikantné, no zdá sa mi, že ľudia sú v „ostrosti“ jedál skôr opatrní, čo ma občas trošku mrzí. Chcela by som, aby sa trochu zapotili. Aj s pico de gallo, to ja osobne milujem a hodí sa podľa mňa ku všetkým jedlám v našom bistre. Ponuku Snack IT! však tvoria aj vegetariánske varianty jedál,“ hovorí.

V Snack IT! sa vieš najesť aj za 2,50 eur. Najdrahšie je hovädzie burrito, ktoré stojí 8 eur. „Z toho sa však človek naozaj nasýti, niekomu to stačí na obed, aj na večeru,“ dodáva Veronika.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Snack it! (@snackit_trnava)

Snack IT! ako jediný svojho druhu

Suroviny na prípravu jedál v Snack IT! Veronika objednáva z mexických potravín v Čechách. Ovocie, zeleninu, mäso zas nakupuje od miestnych predajcov.

Gastro prevádzkami sa to v Trnave len tak hemží, no chuť temperamentného Mexika nájdeš len v Snack IT!. Ako ale Veronika vníma konkurenciu z iných gastro prevádzok?

„Vnímam to tak, že každý robí čo môže, čo ho baví, každý sa snaží presadiť svoje jedlo, čo je pochopiteľné. Pre mňa je hlavné sústrediť sa na jedlo, ktoré pripravujem ja, zlepšovať sa, vymýšľať nové veci, počúvať zákazníkov, čo im chutí a robiť všetko preto, aby sa k nám vrátili, hoci si medzitým dajú jedlo aj u konkurencie. Mám zákazníkov, ktorí k nám chodia aj trikrát v týždni. Stane sa aj, že prídu dvakrát za deň. Robí mi veľkú radosť, keď ľuďom chutí,“ objasňuje Veronika.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Snack it! (@snackit_trnava)

Gastro dnes čelí nepriaznivej situácii. Bistro Snack IT! otvorilo svoje brány na konci leta 2019, čiže pandémia ho zastihla v úplných začiatkoch.

„Ľudia nás pomaličky začali objavovať, vyzeralo to veľmi fajn na začiatok, no potom nás pandémia trošku stopla. Bojovali sme s rozvozom, s tým ako vôbec budeme fungovať, keďže som pracovala väčšinou sama a pohyb ľudí vonku bol veľmi obmedzený.

Nebolo to jednoduché, ale klopem si na drevo a som šťastná, že sme zatiaľ prežili. Stále nás spoznávajú noví ľudia a tí, čo nás už poznali, sa vracajú. Je to v podstate akoby sme boli na začiatku, ale ideme ďalej. Pandémia ešte neskončila, uvidíme ako sa to bude vyvíjať najmä po lete. Počas neho sú ľudia vonku, jedia, pijú a sú spokojnejší, v zime to môže byť opäť náročnejšie,“ objasňuje Veronika a dodáva, že pandémia ich na začiatku pripravila o 40 % tržieb, potom sa však pustili do spolupráce so službou na rozvoz jedla PayToEat a neskôr aj s Woltom.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Snack it! (@snackit_trnava)

Veronika plánuje rozšíriť ponuku o nové vegetariánske a vegánske jedlá. Dočkáme sa však jej prevádzky aj v iných mestách na Slovensku?

„To asi nie, ani som nad tým ešte neuvažovala, keďže je stále dosť práce tu, a v týchto časoch je to ako na hojdačke. No veľmi ma láka vlastniť foodtruck. Chodiť na akcie, byť mobilná a vedieť prísť za ľuďmi,“ vyjadrila sa pre Startitup Veronika.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie