Verticcio: Lukáš dokázal vybudovať biznis s kvalitnou kávou bez hipsterskej nálepky

Marianna Mikešová / 10. septembra 2017 / Food biznis

zdroj: Linda Prebreza, Verticcio

Kvalitná výberová káva je na Slovensku už nejaký ten piatok. Často si ju spájame s kultúrou hipsterov, no stále viac preniká aj medzi masu. Prečo? Piť skutočne kvalitnú kávu sa totiž oplatí! To sa snaží Slovákov učiť aj Lukáš Tóth, ktorý založil sieť špecializovaných kávových predajní Verticcio.

Lukáš nebol jedným z tých, ktorí odmalička snívali o vlastnej kaviarni. Driemala v ňom však chuť vybudovať niečo hodnotné, čo prináša ľuďom radosť. Pitie kávy obľuboval, a tak mu v hlave skrsol nápad vytvoriť niečo, čo na Slovensku ešte nebolo. Sieť špecializovaných predajní, kde človek nájde všetko od kávového zrnka po kávovar! Zároveň sa tu naučí, ako piť tento nápoj „zdravým“ spôsobom.

Zobraziť celú galériu (10)
zdroj: Linda Prebreza

Tak sa zrodila spoločnosť Verticcio s prvou prevádzkou v Žiline. Čím viac sa Lukáš do kaviarenského biznisu ponáral, tým viac sa doň zamilovával. Osud mu do života prihral skúseného pražiara, vďaka čomu začali kávu nielen predávať, ale aj pražiť. Návštevníci predajne navyše mohli začať na vlastné oči sledovať, ako sa pražiar „hrá“ s pražením zŕn a stať sa súčasťou fascinujúceho sveta Verticcio.

Ako však biznis rástol, museli inovovať. „Našu trojkilovú pražičku sme časom vymenili, pretože naša kapacita praženia rástla a pražička TOPER 3kg na to nebola stavaná. Zároveň sme pražiareň presunuli do väčších, skladových priestorov. Akonáhle sme totiž začali pražiť každý deň 8 hodín, začali sa ozývať susedia, že síce to tu krásne vonia, ale že už aj prádlo im vonia od kávy,“ spomína s úsmevom Lukáš.

Dnes už pražia všetku svoju kávu na väčšej, oveľa výkonnejšej pražičke JOPER CRS30, ktorá jednorázovo upraží až 30 kg zŕn. Napriek tomu, že praženie kávy má silnú tradíciu, využívajú pri ňom tie najmodernejšie technológie, ktoré zaručujú konštantnosť praženia.

Pražička má v sebe totiž zabudovaný program, vďaka ktorému si môže pražiar nastaviť krivky teploty či dĺžky praženia. Keď upraží jedno vrece kávy a s výsledkom je spokojný, prístroje si dokážu profil praženia „zapamätať“. Nastupuje automatika a každé ďalšie vrece tejto kávy je následne upražené rovnako.

Budujú sieť špecializovaných predajní

Časom sa rozrástol aj celý Verticcio tím o dalších šikovných ľudí. K prvej testovacej prevádzke pribudli predajne v Trnave a v Bratislave, všetky v osobitom elegantnom štýle. V každej z nich je možné kávu či kávové a baristické príslušenstvo kúpiť, ale kávu aj ochutnať v príjemnej časti na sedenie či státie. Napriek tomu sa Lukáš snaží, aby Verticcio nebolo vnímané ako kaviareň, ale v prvom rade špecializovaná predajňa, kde ti personál ochotne poradí pri výbere.

„Mojou víziou je podnikať s kávou maloobchodne aj veľkoobchodne. Na jednej strane chcem vybudovať sieť  špecializovaných predajní vo väčších slovenských mestách, no na druhej strane hľadám kaviarne, ktoré majú podobnú filozofiu ako my a chcú kávu pripravovať správne. Už dnes s našou kávou pracujú vo viac ako 60 kaviarňach, ktoré zároveň naši baristi vzdelávajú, ako s kávou pracovať,“ prezradil Lukáš.

Zobraziť celú galériu (10)
zdroj: Linda Prebreza

Netají sa ambíciami a priznal, že v office má mapu Slovenska, do ktorej si postupne zapichuje špendlíky podľa toho, v ktorých mestách sa už Verticcio udomácnilo. „Hrám takých osadníkov a postupne chcem obsadiť celé Slovensko,“ smeje sa Lukáš. :) Ďalší špendlík by mal čoskoro pribudnúť pri Banskej Bystrici a rozšíriť ďalej filozofiu, ktorá znie: Vytvárať komunitu milovníkov kávy, vzdelávať ich, tvoriť priateľské vzťahy a zároveň to robiť na profesionálnej úrovni.

Kávu namiešali na mieru slovenských mestám

Vo Verticciu dnes pražia pravidelne dvakrát za týždeň, aby všetci klienti dostali vždy tie najčerstvejšie zrná. V ich portfóliu nájdeš výberové kávy z celého sveta, no aj zmesy káv, ktoré sú pražené medium roast, aby v espresse vynikli všetky chute. Aby ulahodili aj väčším kávovým fajnšmekrom, ponúkajú aj svetlejšie pražené zrná určené pre prípravu filtrovanej kávy.

Vo Verticcio sa zároveň rozhodli prísť s niečím, čo tu ešte nebolo. Pre každé mesto, v ktorom majú pobočku, namiešali špeciálny blend káv. Vznikla tak zmes Bulvár pre Žilinu, Korzo pre Trnavu a ako inak, Metropola pre Bratislavu. „Ľuďom v každom meste sme dali ochutnať rôzne kávy a podľa toho, čo im chutilo najviac, sme upražili špeciálnu zmes,“ povedal Lukáš

Zobraziť celú galériu (10)
zdroj: Linda Prebreza

Zaujímavé je, že keď začali zmesi predávať, obyvateľom každého mesta vždy najviac chutila káva upražená pre tento kút Slovenska. Kto vie, akú rolu v tom zohrávali chuťové preferencie a akú lokálpatriotizmus. :) Verticcio sa tiež stalo prvou certifikovanou pražiarňou na Slovensku, ktorá praží bio kávu. Zákazníkom sa snažia ponúkať rozmanitosť – v špecializovaných predajniach majú denne na mlynčeku 3 kávy: jednu výberovú kávu, jeden z verticcio blendov a jednu taliansku, aby zákazníci vedeli porovnať rôzne chute.

„Každému chutí niečo iné, otázka je, čo v káve hľadá. Na začiatku je to zvyčajne niečo horkejšie, ale postupne sa ľudia „prepijú“ k tomu, že v káve začnú hľadať plné telo, ovocné či čokoládové tóny. Aj milovníci talianskej kávy však v 90% prípadov prejdú na tú našu. Dokonca aj babičky už spoznávajú ovocnejšie tóny a chodia s tým, že by si dali nejakú Etiópiu,“ prezradil Lukáš.

Ak teda hľadáš kvalitnú zrnkovú kávu a chceš sa o tomto fascinujúcom svete naučiť viac, neváhaj navštíviť Verticcio. Nevadí, ak si doteraz preferoval „turka“ a v tejto oblasti stále tak trochu tápaš. Ochotný personál ťa naučí, ako si vychutnať kávu skutočne chutne a zdravo, a pohŕdavého pohľadu sa od neho určite nedočkáš. 😊

Pridať komentár (0)