Zabudni na bryndzové halušky. EÚ schválila červy ako novú potravinu, pribudne zrejme aj ďalší hmyz

  • Členské štáty EÚ schválili použitie žltých múčnych červov ako bezpečného druhu novej potraviny
  • Európsky úrad pre bezpečnosť potravín vyhlásil žlté múčne červy za bezpečné na konzumáciu
  • Európska komisia považuje určité druhy hmyzu za potenciálne lacný a udržateľný zdroj potravy
TASR/ Lukáš Grinaj, Unsplash/Michael Browning
  • Členské štáty EÚ schválili použitie žltých múčnych červov ako bezpečného druhu novej potraviny
  • Európsky úrad pre bezpečnosť potravín vyhlásil žlté múčne červy za bezpečné na konzumáciu
  • Európska komisia považuje určité druhy hmyzu za potenciálne lacný a udržateľný zdroj potravy

Členské štáty Európskej únie v utorok schválili návrh Európskej komisie (EK), ktorý umožňuje použitie žltých múčnych červov ako bezpečného druhu novej potraviny.

Návrh EK schválil Stály výbor pre rastliny, zvieratá, potraviny a krmivá, ktorý je zložený zo zástupcov všetkých členských krajín EÚ a ktorému predsedá zástupca eurokomisie. Komisia navrhla označiť žlté múčne červy (larvy chrobáka múčiara obyčajného – Tenebrio molitor) za potraviny po tom, ako ich Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyhlásil za bezpečné na ľudskú konzumáciu.

Hmyz zmizne z povrchu zemského do konca storočia. Zachrániť ho môžu iba ľudia

Podľa tlačovej správy EK ide o vôbec prvé povolenie na zaradenie hmyzu do zoznamu potravín na trhu EÚ. Nová potravina sa môže použiť v podobe celých kusov sušeného hmyzu ako občerstvenie alebo ako prísada do mnohých potravinárskych výrobkov, napríklad prášok do bielkovinových výrobkov, sušienok alebo cestovín.

Hmyz ako potravina

Nová stratégia eurokomisie „Z farmy na vidličku“ – identifikuje hmyz ako alternatívny zdroj bielkovín, ktorý môže podporiť prechod EÚ na udržateľnejší potravinový systém. V budúcnosti by mohol predstavovať potenciálne lacný a udržateľný zdroj potravy.

Slováci spájajú vegánstvo a čapované pivo. Kvalitné jedlo za 3,50 eur tu ale určite nečakaj, to nejde, tvrdia

Podľa EK milióny ľudí už konzumujú hmyz každý deň a Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) navyše označila hmyz za zdroj zdravých a výživných potravín s vysokým obsahom tukov, bielkovín, vitamínov, vláknin a minerálov.

EFSA v súčasnosti eviduje 11 ďalších žiadostí o označenie rôznych druhov hmyzu za bezpečné potraviny.

Zdroj: TASR

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech