„Zelený koreň“ má priam zázračné účinky na výkon mozgu. Na Slovensku sa napodobňuje

  • Wasabi obsahuje vzácny antioxidant, ktorý podporuje činnosť mozgu
  • Ako však odlíšiť pravé wasabi od toho falošného?
Príprava sushi
Pexels/Ivan Samkov
  • Wasabi obsahuje vzácny antioxidant, ktorý podporuje činnosť mozgu
  • Ako však odlíšiť pravé wasabi od toho falošného?

Ako informuje Japanese Food Guide, mnoho produktov označovaných ako wasabi, ktoré nájdeme v obchodoch alebo sa podávajú v reštauráciách, nie sú skutočným wasabi. Táto falošná zmes obsahuje obvykle chren, horčicu a zelené potravinárske farbivo. Niekedy sa do nej pridávajú aj zahusťovadlá ako kukuričný škrob a chemické stabilizátory.

Dôvod, prečo sa tak často stretávame s falošným wasabi, spočíva v špecifických pestovateľských podmienkach rastliny Wasabia Japonica. Ide o mimoriadne náročnú rastlinu, ktorá vyžaduje poloponorenie v pohybujúcej sa pramenitej vode a stabilnú teplotu. Wasabi sa zvyčajne pestuje v zaplavených štrkových záhonoch s neustálym prívodom čistej vody.

Jedným zo spôsobov, ako rozpoznať falšované wasabi od pravého, je jeho výrazne štipľavá chuť a zelená farba, ktorá je výsledkom použitia potravinárskeho farbiva. Oproti tomu pravé wasabi je skôr mierne, s bledšou farbou a sladšou, bylinkovejšou chuťou. Jeho textúra je hrubšia, pretože sa strúha priamo z rastliny, na rozdiel od falošného wasabi, ktoré je často spracované do hladkej pasty.

Ďalším faktorom, ktorý môže naznačovať pravosť wasabi, je spôsob jeho podávania. Ak sa wasabi podáva v balíčku, tube alebo je k dispozícii ako korenie, pravdepodobne ide o falošné wasabi. Pravé wasabi si totiž zachováva svoju charakteristickú chuť iba 15 minút po nastrúhaní.

Zdroje: Britannica, Nutrients, Japanese Food Guide, Prevention

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá