Zimný festival jedla 2025 – Ročník plný rekordov

ZFJ_25_1200x600

Dvanásty ročník Zimného festivalu jedla prebiehal od 11. januára do 23. februára, pričom sme mali príležitosť ochutnať špeciálne menu v najzaujímavejších reštauráciách na Slovensku. Tieto reštaurácie boli vybrané renomovaným bedekerom Gurmán na Slovensku.

Zažili sme ročník plný rekordov!

Najviac zúčastnených reštaurácií: 53

Nárast rezervácií:  + 22 %

Nárast tržieb:  + 29,7 %

Rekordná návštevnosť: 8 935 hostí

Pre gurmánov sme vybrali 53 atraktívnych a významných reštaurácií, ktoré  ponúkajú gurmánskym hosťom svoju zážitkovú gastronómiu. Nešlo o rekord za každú cenu, ale skôr o snahu všetkých zainteresovaných ukázať  sa v tom najlepšom svetle. Dokázať, že na celom Slovensku sa vie robiť veľmi kvalitná gastronómia. Hostia a verní fanúšikovia festivalu a zážitkovej gastronómie to ocenili a chválili si ponuku bohatých menu festivalových reštaurácií.

Nárast rezervácií bol o 22 % vyšší oproti doteraz najúspešnejšiemu roku 2024. Zúčastnilo sa  až 8 935 hostí a cez rezervačný systém bolo urobených 4 684 rezervácií. „Veľká vďaka patrí všetkým reštauráciám, ako aj hosťom festivalu, že si spoločne dokázali užiť tieto skvelé momenty a spoločne stráviť veľa gurmánskych zážitkov.

Podpora

Naši úžasní partneri, ktorým záleží na pozdvihnutí slovenskej gastronómie, nám aj tento rok výrazne pomohli a my im ďakujeme za ich podporu:

  • Slovakia Travel – hlavný partner, vďaka ktorému sme mohli ozaj„Ochutnať celé Slovensko“
  • KON-RAD sro. – hlavný partner, festival podporil cez svoje značky San Pellegrino a Champagne Laurent-Perrier
  • BAVARIA  TT – hlavný partner mobility  
  • Prémiový pivovar ERB  – gastro partner    
  • LUNTER – gastro partner                  

„Rovanko ďakujeme aj našim mediálnym partnerom za ich podporu a poskytnutie mediálneho priestoru navyše,“ uviedol riaditeľ festivalu Radoslav Nackin. Hlavnými partnermi boli Fun Rádio a Startitup. Ďalšími partnermi boli Hotelier, Gastro, InBA, InBar & Restaurant, Menučka, Pravda a Hotelovo.

Nováčikovia festivalu zabodovali

Nováčikovia tohto ročníka si viedli veľmi dobre a oslovili gurmánov svojimi kreatívnymi menu. Medzi nimi sú: Reštaurácia KLÁRA, GOYA vitality, Hotel Voderady, MOOZI creative asian cuisine Michala Konráda, Bistro Ferdinand, Plzenská Hodovňa Malacky, Penzión Rosel Nové Zámky, Terra Jasová, SLOWENSKA Starý Smokovec a Villa Sandy z Košíc.

Okrem klasických reštaurácií zaujali aj hotelové reštaurácie, ako sú: Reštaurácia Sissi – Hotel Lomnica ***** v Tatranskej Lomnici, Reštaurácia CLOUD – Hotel DoubleTree by Hilton Bratislava,  Boutique Hotel Pri Mlyne Lozorno, Grand hotel Permon**** Podbanské, Hotel Siglisberg Štiavnické Bane **** , Hotel Elizabeth**** v Trenčíne a Francúzska reštaurácia – Hotel Devín **** v Bratislave.

Jolly Jocker

Novinka z minulého roka sa osvedčila a prestížna 2 michelinská reštaurácia Platán, šéfkuchára Ištvána Péštiho z Maďarska sa zapojila so svojim BISZTRÓ PLATÁN.

Najobľúbenejšie festivalové menu podľa hostí ZFJ ponúkli tieto reštaurácie:

Východné  Slovensko:

  • OhniskO fire dining & brew bar, Košice
  • Reštaurácia Sissi – Hotel Lomnica, Vysoké Tatry
  • SEVEN Restaurant Café, VILLA SANDY, Košice

Stredné Slovensko:

  • Afrodita, Kaštieľ Čereňany
  • Lovecký zámoček Antonstál, Nemšová
  • Semillon – Vinárstvo Predium, Vráble

Západné Slovensko:

  • UFO watch.taste.groove
  • Mlyn 108, Modra
  • Reštaurácia Klára – GOYA Vitality Hotel, Kaštieľ Voderady

Najvyšší počet realizovaných degustácií premiérovo dosiahla reštaurácia Lovecký zámoček Antonstál so šéfkuchárom Michalom Škorcom.

Reštaurácia, ktorá najviac prekvapila na ZFJ 2025: Reštaurácia Klára, GOAY Vitality Hotel, Kaštieľ Voderady pod vedením výborného kuchára Petra Bracha.

Menu, ktoré najviac upútali nezvyčajnou chuťovou variáciou a výborným vyladením boli tento rok dve – UFO watch.taste.groove a SEMILLON Vráble.

Z kuchárov na Zimnom festivale jedla 2025 najviac prekvapili Peter Bracho z GOYA Vitality rezortu vo Voderadoch, Andrej Turček z reštaurácie Bubbles – Ponton Bratislava a Matej Vilem  z reštaurácie Pri Mlyne Lozorno. 

Podľa ohlasov a recenzií hostí festivalu sa najobľúbenejšími jedlami ZFJ 2025 stali:

Chute regiónov:

  • Zubáč zo Stupavy, petržlen, náš kefír, jablko, chren, kôpor- GOYA Vitality Hotel Voderady
  • Domáce ravioli, omáčka z rakov, pohánka, parmezán– Hotel Elizabeth, Trenčín
  • Boršč 2025 – grilované kačacie prsia, fermentovaná štava z červenej repy, chips z kyslej smotany a hubová gyoza s cesnakom a kôprom  – OHNISKO FIRE DINING  & BREW BAR, Košice

 Ikonické jedlo:

  • Kačka – gyosa –   Semillon, Vráble
  • Sumec, zeler, kaleráb, šošovica – BUBBLES Ponton, Bratislava
  • Kačacie stehná, kapustové cestoviny, dule – Platán Bistro, Tata

Kuchárova voľba:

  • Slanina, daikon reďkovka marinovaná v kombu a kaviár z marakuje   – Mlyn 108
  • Tartar trilógia 2025 bažant, tvarôžky, jeseter- Lovecký Zámoček Antonstál
  • Kačica, mrkva –  VILLA SANDY, Košice
  • Mini wagyu burger, tekvicová žemľa, domáci kečup – CARNEVALLE  Bratislava

Dezert festivalu:

  • Biela čokoláda, tekvica, rakytník, červený pomaranč – UFO  Bratislava
  • Krémová čokoláda, verjus, višňa, lieskovce, baileys – Reštaurácia Sissi, Hotel Lomnica

ZFJ pre vás zorganizoval bedeker Gurmán na Slovensku  lifestylový magazín pre gurmánov a bedeker najlepších reštaurácií Slovenska

Najnovšie videá

Trendové videá