Zsolt Simon: Aktívnu politiku vymenil za výrobu vína zo superpotravín

Zsolt Simon: Aktívnu politiku vymenil za výrobu vína zo superpotravín

Bývalý poslanec národnej rady a minister pôdohospodárstva Zsolt Simon sa po 18 rokoch v aktívnej politike začal venovať výrobe vína zo superpotravín. Výsledkom je rodinné vinárstvo na juhu Slovenska.

zdroj: PADAR

Prečo ste sa rozhodli vyrábať víno z čiernych ríbezlí?

Pochádzam z oblasti Padarovce, kde je tradícia výroby vína z čiernych ríbezlí už od roku 1866. Náš sad sa nachádza v blízkosti Teplého Vrchu, kde sú najideálnejšie prírodné podmienky na pestovanie práve tohto ovocia, je tu najpriaznivejšia klíma na Slovensku. Čierne ríbezle pestujeme v sade s rozlohou sedem hektárov. Chcel som oživiť lokálnu tradíciu a založil som vinárstvo, ktorému sa venuje celá moja rodina.

zdroj: PADAR

Ovocné vína sa stávajú veľkým trendom, prečo to tak je?

Konkrétne čierne ríbezle obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, selénu a veľmi dôležitého železa. A práve preto sú veľmi užitočným ovocím, ich prírodný obsah železa dokáže ľudské telo  celé vstrebať. Často sú vyhľadávané, keďže anémiou trpí veľa ľudí, predovšetkým ženy. Bobule čiernych ríbezlí sú jedinečnou superpotravinou, ktorá nám rastie na Slovensku. A pri správnom spracovaní sa všetky antioxidanty zachovajú aj vo vínach z čiernych ríbezlí.

zdroj: PADAR

Nie je škoda pretvárať tak kvalitné ovocie na víno?

Bobuľky čiernej ríbezle majú špecifickú aromatickú vôňu a chuť, preto nie sú obľúbené. Je to veľká škoda, keďže sú veľmi prospešné pre náš organizmus. My sa snažíme maximalizovať ich účinok v našich lahodných vínach. Bobule ríbezlí zbierame v najlepšom období, keď sú dostatočne dozreté a ideálne na spracovanie.

Preto nepoužívame koncentráty a ani šťavu na výrobu vína. Recyklovali sme priestor bývalej hospodárskej budovy, kde víno zreje v nerezových fermentačných nádobách a z ríbezlí sa lúhujú všetky antioxidanty. Čím menej neprirodzených zásahov pri výrobe, tým je víno kvalitnejšie.

Kedy chutí ovocné víno najlepšie?

Odporúčam podávať ríbezľové vína vychladené  na 10-14 °C – vtedy sa prejaví plná chuť a vôňa. Jedno z našich vín je ideálne aj na zohrievanie, kedy  vznikne lahodný horúci nápoj, ktorý padne vhod najmä v sychravom počasí. Naše ríbezľové víno si môžete vychutnávať s pocitom, že je vyrobené s láskou a z kvalitného lokálneho ovocia s množstvom vitamínov. Na zdravie!

Viac informácii na padaronline.sk

zdroj: PADAR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá