2024 prináša neočakávaný obrat. Cena paliva sa výrazne zmení

  • Pokles ceny paliva však nemusí byť dlhodobý
  • Ceny palív ovplyvňujú viaceré faktory
ceny za tankovanie
Ilustračná fotografia, Unsplash/LioPhuki, Markus Spiske
  • Pokles ceny paliva však nemusí byť dlhodobý
  • Ceny palív ovplyvňujú viaceré faktory

So začínajúcim rokom 2024 sa odborníci zameriavajú na predpovede a trendy v oblasti energetiky, najmä pokiaľ ide o ceny palív. Podľa najnovších analýz sa očakáva, že cena jedného konkrétneho paliva bude čoskoro výrazne klesať, čo by mohlo znamenať zásadné zmeny pre spotrebiteľov aj celý energetický trh.

Tento pokles však so sebou prináša aj sériu otázok týkajúcich sa jeho dlhodobých dopadov a následných krokov, ktoré budú musieť podniknúť zúčastnené strany. Informuje o tom portál tvnoviny.sk.

Počas pandémie sme sa s cenami palív ocitli na niekoľkoročnom minime, kedy vodiči platili v priemere jedno euro za jeden liter. Následne po vypuknutí vojny na Ukrajine sa všetko otočilo a ceny za benzín a naftu stúpli na historické maximá, čo učinilo, že sme za palivá platili v priemere dve eurá za liter. 

Počas uplynulého roka sa ceny opäť trochu pohli a pohybovali sa medzi 1,50 € a 1,70 €. Situácia ale naďalej vzbudzuje zvedavosť ohľadom toho, ako sa budú ceny vyvíjať v nadchádzajúcich dvanástich mesiacoch. Zdá sa, že predpovede na rok 2024 naznačujú výraznejšie zmeny v cenách jedného z palív, čo by mohlo mať širšie dôsledky pre trh aj spotrebiteľov.

Ceny palív by sa mali ustáliť, no ovplyvňujú to viaceré faktory 

Podľa expertov by sa ceny palív v tomto roku nemali veľmi líšiť od cien toho minulého. Stabilizácia cien ropy by sa nemala dostať mimo aktuálneho stabilizačného pásma, čo znamená že by nás nemali čakať žiadne extrémne výkyvy cien za pohonné hmoty. 

tankovanie
zdroj: Unsplash/Marek Studzinski

Ceny palív však ovplyvňuje aj aktuálny konflikt Hamas – Izrael. V prípade, že konflikt sa bude stupňovať, ceny ropy by sa mohli vyšplhať vyššie. Rovnako tak ceny nafty závisia aj od ďalšieho vývoja vojny na Ukrajine. V porovnaní so začiatkom konfliktu však ide už len o nepatrný vplyv.

Ak bude ekonomický rast zastavený a svetová ekonomická situácia sa zhorší, dopyt po ropných produktoch klesne, čo povedie k poklesu ich cien. Na druhej strane, ak ekonomika začne rásť, bude to mať opačný efekt a dopyt a tým aj ceny ropy by mohli stúpnuť. 

Palivá však postupom času zdražejú 

Dlhodobo by sa mali vodiči pripraviť na to, že ceny budú pomaly stúpať s tým, ako svet bohatne. Zjednodušene si to môžeme predstaviť tak, že aj mzdy robotníkov na ropných plošinách rastú a je logické, že ťažobné spoločnosti budú postupne zvyšovať cenu predávanej komodity, inak by sa dostali do straty,“ vyjadril sa analytik Boris Tomčiak pre tvnoviny.sk.

tankovanie
zdroj: Unsplash/engin akyurt

Okrem toho sa očakáva zvýšený dopyt po rope zo strany ázijských krajín, ako sú India a Čína, čo taktiež prispieva k rastu cien ropy a tým aj cien palív. Rovnako aj silný externý vplyv akým je znečistenie ovzdušia, by taktiež mohol spôsobiť rast cien palív, aj keď momentálne existuje dostatok ropy.

Pokles cien však nemusí byť dlhodobý 

Je možné s vysokou pravdepodobnosťou predpovedať iba nasledujúce dva týždne. Očakáva sa, že rozdiel medzi cenou benzínu a nafty sa ešte viac zvýši.

Zima je mierna, čo sa prejavuje v menšej spotrebe vykurovacieho oleja. V najbližších dvoch týždňoch očakávame pokles cien nafty o 3 až 4 centy za liter. Pri benzíne očakávame stagnáciu cien na úrovni 1,52 eur za liter,“ dodal Tomčiak. 

Očakáva sa, že vývoj cien bude vo veľkej miere ovplyvňovaný globálnou ekonomickou situáciou, dopytom z ázijských krajín a opatreniami na zlepšenie životného prostredia. Výzvou pre vodičov a spotrebiteľov palív bude prispôsobiť sa týmto zmenám a možno hľadať spôsoby, ako znížiť svoju závislosť od neustále sa meniacich cien palív.

Zdroj: tvnoviny.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá