25-ročný Filip ako jediný Slovák varil pre arabského princa, cestuje po celom svete. V Amerike sa robí 18 hodín denne (ROZHOVOR)

  • Varil v tých najlepších reštauráciách, stretol sa s arabským princom a precestoval veľkú časť sveta
  • Hoci má Filip iba 25 rokov, môže sa pochváliť zážitkami, ktoré by mu závidelo mnoho ľudí
  • Porozprávali sme sa s ním o gastronómii počas pandémie, o tom, čo na Slovensku chýba a o tom, prečo odišiel do zahraničia
pjimage – 2021-11-12T112639.619
Archív Filipa Ondrušeka
  • Varil v tých najlepších reštauráciách, stretol sa s arabským princom a precestoval veľkú časť sveta
  • Hoci má Filip iba 25 rokov, môže sa pochváliť zážitkami, ktoré by mu závidelo mnoho ľudí
  • Porozprávali sme sa s ním o gastronómii počas pandémie, o tom, čo na Slovensku chýba a o tom, prečo odišiel do zahraničia

S mladým kuchárom Filipom Ondrušekom sme ťa prvýkrát zoznámili už pred rokom. V poslednom rozhovore nám prezradil, že ako jediný Slovák varil pre arabského princa, no aj to, že v jeho životopise sa ligocú prestížne svetové reštaurácie, do ktorých sa nedostane každý.

Po roku sme rozhovor s Filipom zopakovali.

  • Podarilo sa mu splniť si svoje ambície?
  • Ako je na tom benefičná degustácia v Prahe?
  • Je medzi kuchármi rivalita?
  • Kam odchádzajú šikovní Slováci?

Od nášho posledného rozhovoru ubehol presne rok. Ako tento rok hodnotíš?

Hodnotím ho veľmi pozitívne. Koniec roka 2020 a prvé mesiace 2021 boli pre mňa ešte kritické, no potom na začiatku marca sa to všetko rozbehlo.

Myslím si, že tento rok je zatiaľ pozitívny, tak uvidíme, ako to pôjde ďalej, pretože sa to opäť na Slovensku začína zostrovať. Videl som, že tam začína byť opäť problém. Dúfajme, že to bude dobré.

V minulosti si nám spomínal benefičnú degustáciu so svetovými šéfkuchármi, ktorá sa mala konať v Prahe. Konala sa?

Nie, nekonala sa. Kvôli všetkým opatreniam. V decembri bol spustený úplný lockdown a v Čechách to nebolo vôbec inak. Akciu sme však nezrušili úplne, ale iba preložili.

Počítam s ňou niekedy v lete počas budúceho roka. Chcel som to posunúť, lebo podnik Pragovka, v ktorom sa to malo konať, bol z tohto nápadu úplne nadšený. Hovoril som im, že okej, chcel by som to urobiť v decembri, no oni navrhli leto.

Prečo zaháľať, keď v lete je počas pandémie vhodnejšia situácia? Tak som súhlasil, no rozhodol som sa, že akciu posunieme na iný level. Rozhodli sme sa, že tam nepozveme hocijakých kuchárov, ale snažil som sa tam dostať kuchárov z celého sveta.

Akcie sa teda zúčastnia známi kuchári z michelinských reštaurácií. Bude to veľmi pekné a pompézne. Mnoho ľudí si bude myslieť, že akcia bude povrchná, no to nie je pravda. Celé to bude prispôsobené mestskému štýlu.

zdroj: Archív Filipa Ondrušeka

Rátaš teda so záujmom?

Dúfam, že záujem bude vysoký. Akcie sa zúčastní mnoho zvučných mien a celé to bude pekné a príjemné. Variť budeme z lokálnych a sezónnych potravín, takže si myslím, že bude dosť predaných vstupeniek.

Akcie sa zúčastnia aj partneri, ktorí hneď chceli 20 lístkov. Nechcem však organizovať udalosť, ktorej sa zúčastnia iba partneri, ale chcem, aby to bolo niečo pre širokú verejnosť. Možnosť kúpiť si viac lístkov sme ihneď skrátili a záujemci si môžu kúpiť nanajvýš 2 až 3 lístky. 

Akcie sa zúčastnia aj známi svetoví kuchári, ktorí sú v podstate tvojou konkurenciou. Panuje medzi vami rivalita?

Neviem, ako to je na Slovensku. Priznám sa, že ja nie som úplne v kontakte s kuchármi, lebo si stále idem tú svoju nôtu. V zahraničí spolu komunikujeme.

Aj teraz som zo Slovenska odišiel len vďaka kamarátstvam s inými kuchármi. Rivalita medzi nami síce je, no je to zdravá rivalita a je potrebná pri posune každého z nás. 

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá