8 kilogramov za pár týždňov: Bežná potravina z tvojej kuchyne môže byť účinnejšia než slávny liek na chudnutie
- Vedci odhalili lacnú alternatívu k Oze*picu
- Jablčný ocot znižuje hmotnosť aj cholesterol

- Vedci odhalili lacnú alternatívu k Oze*picu
- Jablčný ocot znižuje hmotnosť aj cholesterol
Obyčajný jablčný ocot z kuchynskej skrinky môže byť účinnejší pri chudnutí než drahé lieky, ktoré si obľúbili celebrity. Vyplýva to zo štúdie, ktorá porovnala účinky tejto bežnej potraviny s výsledkami populárneho lieku O*empic.
Tím vedcov z Libanonskej univerzity pod vedením Dr. Ronyho Abou-Khalila skúmal vplyv jablčného octu na hmotnosť a metabolické parametre.
Výsledky ich prekvapili. Účastníci výskumu dokázali zhodiť až osem kilogramov za tri mesiace, čo výrazne prevyšuje účinnosť Oze*picu, pri ktorom sa zvyčajne dosahuje úbytok približne jedného kilogramu mesačne.
Ako prebiehal výskum
Ako uvádza denník Bild, do štúdie sa zapojilo 120 mladých ľudí vo veku od 12 do 25 rokov s nadváhou alebo obezitou. Výskumníci ich rozdelili do štyroch skupín. Tri skupiny dostávali rôzne dávky jablčného octu (5, 10 alebo 15 mililitrov) rozpusteného vo vode, ktorý pili každé ráno nalačno. Štvrtá skupina dostávala placebo – nápoj s kyselinou mliečnou, ktorý napodobňoval chuť octu.
Po dvanástich týždňoch sa ukázalo, že všetky skupiny užívajúce jablčný ocot zaznamenali výrazný pokles hmotnosti. Najlepšie výsledky dosiahli tí, ktorí užívali najvyššiu dávku 15 ml denne. U nich došlo k zníženiu indexu telesnej hmotnosti (BMI) o približne tri body.
Prekvapivé zdravotné prínosy
Štúdia odhalila, že jablčný ocot nepomáha len pri redukcii hmotnosti. U účastníkov sa zlepšili aj ďalšie zdravotné ukazovatele – klesli im hladiny cholesterolu, cukru v krvi a triglyceridov. Tieto pozitívne zmeny sa neobjavili u kontrolnej skupiny, ktorá dostávala placebo.
Zaujímavé je, že účastníci počas výskumu nemuseli meniť svoje stravovacie návyky ani zvyšovať fyzickú aktivitu. Napriek tomu sa ich zdravotný stav výrazne zlepšil. Podľa vedcov to naznačuje, že samotný jablčný ocot má významný vplyv na metabolizmus.
Výskumníci zaznamenali aj ďalšie pozitívne účinky jablčného octu. U osôb, ktoré ho pravidelne užívali, klesli hladiny cholesterolu, cukru v krvi a tukov (lipidov). Naopak, u kontrolnej skupiny s placebom sa žiadne zmeny nezaznamenali.
Prečo jablčný ocot funguje?
Podľa odborníkov spočíva tajomstvo jablčného octu v jeho bohatom zložení. Jablčný ocot, ktorý vzniká fermentáciou, obsahuje kyselinu octovú, mliečnu, citrónovú a propiónovú. Nachádzajú sa v ňom aj dôležité vitamíny a stopové prvky – betakarotén, pektín, vitamíny skupiny B a vitamín C. Je tiež bohatým zdrojom minerálov ako horčík, draslík, vápnik a sodík.
Vedci sa domnievajú, že jablčný ocot môže pôsobiť viacerými mechanizmami. Pravdepodobne spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, čím predlžuje pocit sýtosti. Zároveň môže ovplyvňovať metabolizmus tukov a sacharidov v tele, čo vedie k efektívnejšiemu spaľovaniu kalórií.
Opatrnosť je na mieste
Napriek sľubným výsledkom odborníci upozorňujú, že jablčný ocot nie je zázračný liek. Dr. Dan Bessesen, profesor endokrinológie, metabolizmu a diabetu na Lekárskej fakulte Coloradskej univerzity, pripomína v rozhovore pre The Guardian, že chýbajú dlhodobé štúdie.
„Keď sa pozeráte na niečo ako glukóza, cholesterol alebo hmotnosť, ide o chronické stavy, pri ktorých by ste chceli vidieť nejaké zmysluplné dlhodobé prínosy,“ hovorí Bessesen. „Ale naozaj neexistujú žiadne dlhodobé štúdie.“
Odborníci tiež upozorňujú, že jablčný ocot by sa mal vždy riediť vodou, pretože jeho vysoká kyslosť môže poškodiť zubnú sklovinu a dráždiť pažerák. Osoby s ochoreniami žalúdka, ako sú reflux, vredy alebo gastritída, by mali byť obzvlášť opatrné.
Napriek tomu predstavuje jablčný ocot dostupnú a bezpečnú alternatívu k drahým liekom na chudnutie, ktorá stojí za vyskúšanie. Najmä v kombinácii so zdravou stravou a pravidelným pohybom.
Čítajte viac z kategórie: Štúdie, prieskumy a analýzy
Zdroje: BMJ, The Guardian, Bild