K veci s Richardom Dírerom: Debata o tom, pre koho je dnes gastro a či si ešte môžeme dovoliť obed za 20 eur
- Šéfkuchár, CEO a analytik sa stretnú na Tyršáku v diskusii K veci s Richardom Dírerom
- Preberú, prečo rastú ceny a kto si ešte dovolí obed v meste
- Šéfkuchár, CEO a analytik sa stretnú na Tyršáku v diskusii K veci s Richardom Dírerom
- Preberú, prečo rastú ceny a kto si ešte dovolí obed v meste
Ceny obedových menu prudko rastú, porcie sa zmenšujú a bežný obed v reštaurácii sa stáva pre mnohých luxusom. Téma, ktorú ešte pred pár rokmi mnohí ani nevnímali, dnes rezonuje spoločnosťou čoraz silnejšie. Práve o budúcnosti slovenského gastra bude už 2. júla o 20:00 na bratislavskom Tyršáku debatovať trojica hostí v diskusnej relácii K veci s Richardom Dírerom.
Medzi pozvanými hosťami sú známy šéfkuchár Peter Slačka z bistra JOLK, Richard Kalanin, CEO prevádzky Čulenova 3, a makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Spoločne sa pozrú na to, kam smeruje slovenská gastroscéna a aké sú dôvody prudkého zdražovania v odvetví, ktoré bolo ešte donedávna považované za bežnú súčasť mestského života.
Ceny obedov rastú, no dôvody sú zložité
Z kedysi dostupného denného menu za 5 až 7 eur sa dnes stáva výdavkom, ktorý si mnohí rozmyslia. Bežné obedy sa aktuálne pohybujú medzi 13 až 17 eurami, v niektorých prevádzkach aj viac. Podľa slov ľudí z gastra už obed za 20 eur nie je žiadna výnimka.
Rast cien ovplyvňuje hneď niekoľko faktorov. Dôležitú úlohu hrá zvýšenie DPH, zvyšovanie cien energií, rast miezd, ale aj novozavedená transakčná daň, ktorá zasahuje podnikateľov naprieč sektormi. Ako upozorňujú odborníci, vyššie vstupy v reštauráciách sa jednoducho musia premietnuť do cien jedál. Výsledok? Menu, ktoré pred troma rokmi stálo 9 eur, dnes atakuje hranicu 15.
Makroekonomický analytik Matej Horňák zároveň pripomína, že slovenské domácnosti čelia aj širším ekonomickým problémom. Podľa neho sa zvyšuje chudoba, rastú výdavky domácností a mnohí ľudia majú problém platiť bežné účty. Návšteva reštaurácie sa tak pre značnú časť populácie stáva výnimočnou udalosťou.
Bude reštaurácia len pre vyvolených?
Diskusia sa má dotknúť aj otázky, či sa zo stravovania v reštauráciách na Slovensku stáva čosi exkluzívne. Niektorí odborníci hovoria o návrate do čias, keď si rodiny mohli dovoliť spoločný obed v podniku len raz, nanajvýš dvakrát do roka. Podnikatelia z prostredia reštauračných služieb varujú, že ak sa trend nezmení, gastronómia môže byť čoskoro určená len pre úzku vrstvu obyvateľov.
V hre sú pritom aj otázky kvality. Dokáže slovenské gastroodvetvie prežiť bez kompromisov, ak si budú ľudia môcť čoraz menej dovoliť „jesť vonku“? A máme vôbec šancu niekedy dobehnúť svetové štandardy? Jednou z otázok večernej debaty bude aj to, či Slovensko niekedy získa reštauráciu s michelinskou hviezdou.
Odpovede hľadajú nielen hostia diskusie, ale aj celé odvetvie. Kým niektorí hľadajú úspory v menších porciách či v minimalizácii obsluhy, iní sa snažia zvýšiť kvalitu a ponúknuť zákazníkovi zážitok, za ktorý si rád priplatí. Isté však je, že slovenské gastro stojí na križovatke – a smer, ktorým sa vydá, ovplyvní nielen podnikateľov, ale aj tisíce bežných zákazníkov.
Čítaj viac z kategórie: Zo Slovenska
Zdroj: TS


