Víťaz súťaže Slovak Student Startup Cup Andrej Švec prezradil, aké je to byť startupistom na Slovensku

  • So svojím tímom prišiel pred dvomi rokmi s nápadom vyvinúť softvér, ktorý by dokázal moderovať nenávistné komentáre v diskusiách pod článkami. Po mesiacoch vylepšovania bol tento nápad odmenený na celoslovenskej súťaži Slovak Student Startup Cup, až napokon postúpil do medzinárodnej súťaže v Kodani. Startupista Andrej Švec nám porozprával o výhodách a nevýhodách podnikania na Slovensku, kvalitách, aké by mal mať správny líder aj o tom, akým aktivitám sa momentálne venuje.
uni
  • So svojím tímom prišiel pred dvomi rokmi s nápadom vyvinúť softvér, ktorý by dokázal moderovať nenávistné komentáre v diskusiách pod článkami. Po mesiacoch vylepšovania bol tento nápad odmenený na celoslovenskej súťaži Slovak Student Startup Cup, až napokon postúpil do medzinárodnej súťaže v Kodani. Startupista Andrej Švec nám porozprával o výhodách a nevýhodách podnikania na Slovensku, kvalitách, aké by mal mať správny líder aj o tom, akým aktivitám sa momentálne venuje.

Mal si už od detstva blízky vzťah k technológiám?

Áno, vždy ma zaujímalo, prečo veci fungujú tak, ako fungujú. Veľa som sa pýtal, prezeral som si encyklopédie. Môj otec je strojár, tak som s ním bol zopár krát na strojárskom veľtrhu a fascinovali ma všetky veľké stroje, ktoré tam predvádzali. V škole ma vždy bavili skôr exaktné, ako humanitné vedy. Našiel som sa v matematike, fyzike, chémii, ale aj v biológii a neskôr aj v informatike.

Prečo si sa rozhodol študovať práve na fakulte informatiky a informačných technológií, STU v Bratislave?

V maturitnom ročníku som rozmýšľal, ako každý iný maturant, nad svojou budúcou školou. Rozhodoval som sa medzi fyzikou a informatikou. Napokon zvíťazila informatika, kvôli lepšiemu uplatneniu. Potom som už len ostávala vybrať si fakultu. Do úvahy spadal MatFyz UK, FEI STU a FIIT STU. Pre FIIT STU som sa rozhodol preto, lebo mala novú budovu. ;)

Ale aj preto, lebo som si chcel nájsť školu, ktorú nevychodím ľavou zadnou a nič sa nenaučím. FIIT mi prišla ako najťažšia z možností a zároveň mi prišla ako škola, ktorá študentov veľa tlačí do praxe. Dnes svoje rozhodnutie neľutujem, aj keď aj zvyšné dve menované fakulty sú určite tiež kvalitné a možno vzdelávajú svojich študentov v oblastiach, v ktorých sa my FIITkari nepohybujeme.

So svojím tímom si vyvinul softvér moderateIT, ktorý pomáha moderovať nenávistné komentáre v diskusiách článkov. Na akom princípe funguje?

Jadrom služby moderateIT je strojové učenie. Stroju (počítaču) sa predloží veľké množstvo komentárov, ktoré sú vhodné a veľké množstvo komentárov, ktoré sú nevhodné. Na základe týchto komentárov sa stroj naučí ako vyzerajú vhodné a nevhodné komentáre. Následne mu potom predložíme komentár, ktorý nikdy predtým nevidel a povie nám na koľko percent si myslí, že je komentár vhodný a na koľko percent si myslí, že je nevhodný. Takémuto softvéru sa hovorí aj model. U nás ide teda o model, ktorý vie určovať vhodnosť (kvalitu) komentárov.

Kedy ste prišli s týmto nápadom a ako dlho ste ho vyvíjali?

S týmto nápadom sme prišli v septembri 2015. Chceli sme sa s ním zapojiť do medzinárodnej súťaže Imagine Cup, ktorú organizuje Microsoft. S vývojom sme začali začiatkom roku 2016 a za pár mesiacov sme vyvinuli prvý prototyp. Ten sme vylepšovali počas prvého roku a v júni 2016 sme sa s týmto projektom dostali do semifinále súťaže Imagine Cup a úspešne sme obhájili bakalárske práce. Služba je momentálne pripravená na produkciu a naďalej ju aktívne vyvíjame, zlepšujeme výsledky hodnotenia komentárov a infraštruktúru.

Sú aj nejaké konkrétne portály, ktoré ho už bežne využívajú?

Od začiatku spolupracujeme s denníkom SME, s ktorým sme sa dohodli na testovacej prevádzke. Našu službu zatiaľ nevyužívajú, avšak v blízkej dobe by sme sa chceli dohodnúť na reálnej prevádzke.

 

Čoskoro ste však postúpili na celosvetovú súťaž vysokoškolských startupov „University Startup World Cup 2016“ v Kodani. Aká bola konkurencia?

Konkurencia bola obrovská. Čo sa týka našej kategórie, vyhrali ju mladíci zo Singapuru, ktorí spravili stránku na prenajímanie lodí. Za krátky čas sa im podarilo zohnať veľké množstvo zákazníkov a to práve tým, že im ponúkli presne to, čo potrebovali. Konkurentmi v iných kategóriách bol napríklad startup vyrábajúci katétre na zavedenie do srdca, ktoré sa dezinfikovali UV žiarením, alebo programovateľné baktérie, ktoré vyrábali bioplast. Takéto startupy sa medzi sebou dokonca ťažko porovnávajú, nakoľko každý má iné silné a slabé stránky. Absolútnym víťazom súťaže bol projekt Isara, ktorý mal pomôcť nepočujúcim ľuďom komunikovať s ostatnými ľuďmi poskytnutím tlmočníka znakovej reči, alebo slovníka do znakovej reči.

Čo sa od tej doby v tvojom živote zmenilo?

Na USWC 2016 v Kodani sme sa naučili veľa vecí. Najmä to, ako vedieť svoj produkt zamerať na to, čo potrebuje zákazník, ako správne odprezentovať svoj nápad, ako zhodnotiť, či nápad má budúcnosť a ako sa zachovať, keď zistíme, že ju nemá. Uvedomili sme si, že cieľom je sústrediť sa na to, čo chce zákazník, na pridanú hodnotu pre zákazníka. Myslím si, že toto je to, vďaka čomu odvtedy pracujeme oveľa intenzívnejšie na veciach s týmto súvisiacimi a odsúvame nabok veci, ktoré s tým nesúvisia.

Aké je to byť startupistom na Slovensku? Myslíš, že tu majú mladí podnikatelia dostatok možností na realizáciu?

Osobne berieme Slovensko ako miesto pre overenie základného konceptu a začiatočný trh. Chceme tu zistiť, či náš produkt je to, čo ľudia potrebujú. Ak áno, radi tu budeme podnikať. Avšak myslíme si, že slovenský trh je dosť malý a časom by sme boli nútení začať podnikať aj v iných krajinách.

Čo sa týka podpory na Slovensku, dostali sme všetku podporu, ktorú sme potrebovali, avšak výhodou informatikov je, že toho nepotrebujeme veľa. Stačil nám mentoring a zopár serverov. Servery sme dostali od spoločnosti Microsoft ako začínajúci podnikatelia a mentoring nám poskytla naša fakulta. Dostali sme sa pod krídla nášmu mentorovi, Ing. Jakubovi Šimkovi, PhD., ktorý sa stal súčasťou tímu a pomáha nám vo všetkom, čo potrebujeme.

Navyše si myslím, že na Slovensku sú ľudia ochotní pomôcť konzultáciou niečomu dobrému. Boli sme vďační za všetky stretnutia, ktoré sme absolvovali so zákazníkmi alebo expertami v oblasti, ako napríklad s ľuďmi zo SME, Denníku N, psychológmi z Filozofickej fakulty UK alebo sociológom zaoberajúcim sa správaním sa ľudí a moderátorov na webových diskusných fórach. Na základe tejto skúsenosti si myslím, že na Slovensku je veľa kvalitných a ochotných ľudí, ktorí sa radi porozprávajú aj s obyčajnými študentmi, podporia ich a pomôžu im spraviť niečo užitočné.

Aký by podľa teba mal byť dobrý líder startupu?

Dobrý líder startupu by podľa mňa mal byť človek, ktorý dokáže motivovať ostatných členov tímu. Mal by byť príjemný a mal by sa snažiť z ľudí vytiahnuť maximum, čo v nich je. Avšak nie maximum času, aby boli zničení, ale maximum schopností tým, že im umožní realizovať sa a rozvíjať. Takýto by mal byť aj dobrý zamestnávateľ. Líder startupu by však navyše mal mať aj víziu vedieť kam projekt smeruje a snažiť sa tam čo najrýchlejšie dostať.

Čo ťa v súčasnosti najviac zamestnáva?

Momentálne ma stále zamestnáva škola, som prvákom na inžinierskom stupni na FIIT STU. V rámci školy pracujeme aj na službe moderateIT. Keď mám pauzu medzi semestrami, tak pracujem ako Android vývojár v Sygicu, kde som veľmi spokojný a pomedzi to všetko sa venujem svojim najbližším.

Tvoj startup bol minulý rok medzi víťazmi projektu „Slovak Student Startup Cup 2016“. Hodnotíš to ako svoj najväčší doterajší úspech?

Najväčším úspechom, ktorý sme dosiahli ako tím aj jednotlivci, je pre mňa pokrok, ktorý sme dokázali spraviť odkedy sme sa pustili do tohto projektu. Každý jeden z nás pokročil po technickej stránke, ale aj po iných stránkach. Sme viac ostrieľaní, dokážeme sa nad vecami zamýšľať z pohľadu zákazníka, snažíme sa hľadať to, čo chce zákazník a nie to, čo by sme chceli my. A toto je pre mňa najväčší úspech a to najlepšie, čo sa nám podarilo.

Čo sa však týka „Slovak Student Startup Cup 2016“, vyhrať túto súťaž bolo pre nás veľkým splneným snom. Veľmi sme chceli ísť do finále súťaže Imagine Cup, nakoľko by sme išli prezentovať svoj projekt do Seattle pred množstvom ľudí. Nanešťastie v semifinále súťaže, ktoré prebiehalo veľmi netransparentne cez internet a iba na základe odovzdaných dokumentov, nás porotcovia vyradili. A to bez toho, aby sa vôbec pozreli na náš produkt. Ani si ho neotvorili.

Aj tento rok vyberie porota absolútneho víťaza, ktorý bude reprezentovať Slovensko na celosvetovej súťaži University Startup World Cup 2017 v septembri v Kodani, kde bude mať možnosť predstaviť svoj projekt investorom z celej Európy.

Uzávierka prihlášok je 31. mája. Viac informácií nájdete na stránke http://www.studentstartup.sk/.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá