Mladý pár založil značku, s ktorou robia slovenský gastro priemysel krajším

  • Michal a Miriama pracujú v najlepšej reštaurácií na Slovensku, no stihli rozbehnúť aj vlastnú značku Scooby&mimS, pod ktorou tvoria jedinečné kúsky oblečenia z kúskov rifľoviny, ktoré v bežných obchodoch nezoženieš.
mim
facebook.com/ScoobyandmimS
  • Michal a Miriama pracujú v najlepšej reštaurácií na Slovensku, no stihli rozbehnúť aj vlastnú značku Scooby&mimS, pod ktorou tvoria jedinečné kúsky oblečenia z kúskov rifľoviny, ktoré v bežných obchodoch nezoženieš.

Scooby&mimS je dielom mladého slovenského páru, ktorý tvorí Michal Scooby Takács a Miriama mimS Adamcová. Za ich značkou je príbeh, na ktorý ešte dnes radi spomínajú. Začalo to výletom v Prahe, kam išli osláviť  spoločné narodeniny, keďže sú narodení v ten istý deň.

Ihneď im padol do oka obchod s nápisom Rifľovina. Ako pracovníci v gastro priemysle si nemohli nevšimnúť kuchársku zásteru z rifľoviny. Po jej odskúšaní zhodnotili, že by sa to predsa dalo urobiť lepšie a s oveľa prijateľnejšou cenovkou. Vtedy Scoobyho napadlo ušiť si rifľovú zásteru podľa svojich predstáv. O nejaký čas sa myšlienka stala realitou.

Keď si pár našiel spoločný byt, začalo klasické balenie a triedenie oblečenia. Vtedy prišlo na Scoobyho slová. Zrazu sa im nahromadila veľká kopa riflí, ktoré si už nemali v pláne obliecť. “Mali sme s nimi jasný plán, predsa len  myšlienka o zástere bola stále v hlave. Scooby vtedy zobral papier a nakreslil prvý dizajn našich nových záster,” povedala mimS pre Startitup.

Po krátkom čase im už volala pani Zuzana, ich dvorná krajčírka, aby  sa prišli pozrieť, čo sa jej podarilo ušiť zo starých nohavíc. Dizajn bol dokonalý a v hlavách mladých Slovákov skrsol nápad začať robiť ľudí v gastronómii krajšími. Súčasťou ich tímu sú dnes dve krajčírky Editka a už spomínaná Zuzana. Tieto dámy stoja za každým kúskom, ktorý navrhujú a dizajnujú.  

Z kuchyne do butiku

Scooby a mimS sú už niekoľko rokov aj súčasťou najlepšej reštaurácie na Slovensku. Scooby pracuje na pozícii sous chef a  mimS ako čašníčka.

“Ako sa hovorí, láska ide cez žalúdok, ani u nás to inak nebolo. Byť súčasťou Fou Zoo tímu a pracovať s ľuďmi ako je Michal Konrád je pre nás veľká česť. Pre nás je to ako vysoká škola gastronómie. Dať hosťom zážitok spojený s kvalitným jedlom a pohostením, tak to nás robí naozaj šťastnými.  A iba keď vás práca napĺňa dokážeš v nej zotrvať. Nás už občas počítajú aj do inventáru,” tvrdia.

MimS popri svojej čašníckej profesii vyštudovala externe vysokú školu ekonómie a podnikania.„Môj otec je podnikateľ, vždy bol pre mňa vzorom. Dlho som rozmýšľala nad nejakým podnikatelským plánom. Čo bolo ale isté je, že sa to má týkať módy, “ povedala mimS.

Celá filozofia značky založenej mladým párom  je dnes postavená na recyklovaní rifľoviny. Či už ide o nohavice, bundy, vesty, kabáty, proste všetko z rifľového materiálu. Pracujú dokonca aj s farebnou rifľovinou. Pomocou riflí, ktoré recyklujú spolu s ďalšou látkou, tvoria nové originálne produkty, aké v bežnom obchode nezoženieš. Všetky veci sú pritom šité ručne na Slovensku.

Doménou slovenského páru sú predovšetkým custom produkty, na ktoré sa aj špecializujú. „Je pre nás materialovo náročné urobiť viac podobných kusov a chceme, aby ľudia, ktorí nosia značku Scooby & mimS boli jedineční. Na tom je tiež postavená filozofia a hlavná myšlienka,“ hovoriaIch prvým produktom bola zástera, no dnes majú za sebou dizajn rifľových búnd, košelí, ruksakov dokonca navrhli aj rifľové sedacie vaky

Vytváranie každého produktu na mieru je síce pekná, no náročná práca. “Veľmi sa nám páči, že ľudia sú nároční, ale na druhej strane majú svoju predstavu. Vďaka ich náročnosti posúvame naše hranice ďalej a vždy sa nám potvrdí, že všetko sa dá a nič nie je nemožné. Ideme vždy naplno nad hranice ich očakávania. Zatiaľ nám to vychádza,“ tešia sa. 

Duo Slovákov vytvorilo zástery pre mnoho šikovných slovenských kuchárov, ako sú Michal Konrád (Fou Zoo), Peter Slačka (bistro Baroza), Martin Labanec (Poľná Kuchňa) či Michal Kordoš (Foodman). Poznáš reštauráciu Clock block a útulný juice bar GOIO? Aj tam nosia čašníci zástery navrhnuté od Scooby & mimS.

“Nedá nám ale nespomenúť aj ženskú krásku Katku, ktorú ľudia poznajú ako Bakingmoments, ju sme dokonca oslovili pri našom mini projekte. So Scoobym sme sa rozhodli, že podporíme 5 ľudí, ktorí vo svojej profesii dennodenne používajú zásteru s tým, že výber farieb látky a rifľoviny si mohli vybrať a dizajn bol v našej réžií,“ dodali. 

Ako ťa zaujali kúsky z dielne Scooby & mimS, ich tvorbu môžeš sledovať TU.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá