Zorganizuj si svoj život. Toto je 10 zvykov ľudí, ktorí to dokázali

  • Ak máš pocit, že v tvojom živote vládne chaos, v prvom rade musíš zmeniť svoje návyky
  • Úspešná organizácia života si vyžaduje aktivitu z tvojej strany
  • Inšpiruj sa 10 základnými zvykmi, ktoré praktizujú len skutočne zorganizovaní ľudia
pexels-photo-212286
pexels.com
  • Ak máš pocit, že v tvojom živote vládne chaos, v prvom rade musíš zmeniť svoje návyky
  • Úspešná organizácia života si vyžaduje aktivitu z tvojej strany
  • Inšpiruj sa 10 základnými zvykmi, ktoré praktizujú len skutočne zorganizovaní ľudia

1. Zapisuj si podstatné veci

Určite sa nájdu aj ľudia, pri ktorých len žasneš, koľko vecí si dokážu zapamätať. Ak to nie je tvoj prípad, nehanbi sa použiť pero a papier a všetko, čo považuješ za podstatné, si naň poznačiť. Môžeš samozrejme využiť aj modernejšie výdobytky techniky a použiť na tento účel počítač alebo mobil. To, že sa budeš snažiť si za každú cenu niečo konkrétne zapamätať, ti v konečnom dôsledku k organizácii nepomôže. S kľudným svedomím si zapisuj všetko, či už ide o tvorbu nákupných zoznamov potravín alebo dôležité dátumy, akými sú rôzne stretnutia, narodeniny či meniny.

2. Plánuj a dodržiavaj termíny

Ani skutočne zorganizovaní ľudia nestrácajú čas. Stanovuj si denné aj týždenné termíny, ktoré však aj reálne dodržíš. Iba tak zostaneš produktívny a dokážeš dosahovať ciele, ktoré si si vytýčil.

Zobraziť celú galériu (3)
zdroj: unsplash.com / Patrick Perkins

3. Zabudni na prokrastináciu

Náš organizmus je naprogramovaný väčšinou tak, že úlohy, ktoré nám nie sú zrovna po chuti, odkladáme na neskôr. Neuvedomujeme si však, že nás raz aj tak dobehnú. Ak teda chceš, aby bol tvoj život menej stresujúci, zorganizuj si ho čím skôr. Čím dlhšie budeš čakať na to, kým niečo urobíš, o to ťažšie sa ti to bude plniť neskôr.

4. Aj domáce veci si vyžadujú organizáciu

Zorganizovanie tvojho života úzko súvisí aj s organizáciou vecí, ktoré máš doma. Aj pre teba je určite lepšie, ak vieš, ktorá vec sa kde nachádza. Preto by si si mal podbať aj na udržiavanie poriadku v domácich veciach. Dôležité je, aby veci, ktoré často používaš mali svoje miesto a presne naň sa po použití aj vrátili. Tiež sa odporúča vytvoriť si vlastné úložné priestory, do ktorých si ich pekne porozdeľuješ. Tu je však namieste jedno zásadné upozornenie: nikdy neoznač žiadny úložný priestor menovkou „rôzne“.

5. Zachovávaj pravidelnosť

Stanovovanie a dodržiavanie termínov by nemala byť pre teba len jednorazová záležitosť. Nájdi si na ňu čas minimálne každý týždeň. Sám vieš, že veci sa samé od seba nezorganizujú. Preto je potrebné si svoj plán sledovať nepretržite a robiť jeho pravidelné a dôkladné reorganizácie.

Zobraziť celú galériu (3)
zdroj: unsplash.com / JESHOOTS.COM

6. Ponechaj si iba to, čo skutočne potrebuješ

A nie, odpoveď „všetko“ nie je prípustná. Viac vecí sa rovná väčšiemu neporiadku. Zorganizovaní ľudia si uchovávajú len to, čo naozaj potrebujú a chcú. Mať menej vecí tiež znamená, že je tu šanca, že ich aj skutočne použiješ. Tým si ich aj viac užiješ a nebudeš sa už musieť pozerať na to, ako na veľkú časť z nich sadá len prach. Preto namiesto toho, aby si premýšľal nad tým, kde ešte nájdeš nejakú škáričku pre ďalšie veci, sa radšej nepotrebných vecí zbav.

7. Premysli si, ako sa zbavíš nepotrebných vecí

Nemusíš sa vecí, ktoré považuješ za zbytočné zbaviť len tak zo dňa na deň. Máš možnosť si to v kľude premyslieť. Čo tak ich darovať charitatívnym organizáciám alebo predať na burze? Stále však platí základné pravidlo: menej vecí sa rovná menšiemu neporiadku.

8. Neprepadni nákupnej horúčke

Konečne sa ti podarilo urobiť prievan vo veciach, ktoré nepotrebuješ, ale chytí ťa za srdce niečo, čo uvidíš o pár dní v obchode? Neprepadni spontánnemu nakupovaniu. Namiesto toho si spíš veci, ktoré máš v pláne kúpiť a venuj sa len im. Nenechaj sa zlákať reklamami na „výhodné“ produkty. Dobre si premysli, čo si domov odnesieš a čo radšej oželieš. Vyber sa napríklad do obchodu bez peňazí. Potom si urob zoznam vecí, ktoré by si chcel. Počkaj mesiac a pozri sa na tento zoznam znova. Ešte stále po nich túžiš a považuješ ich za potrebné?

9. Zredukuj svoje povinnosti

Mať organizovaný život neznamená preplniť si ho nekonečnými rokovaniami, termínmi, či inými povinnosťami. Ak sa ti ich podarí zredukovať a kvalitne usporiadať, tvoj život bude menej stresujúci. Prezri si svoj zoznam úloh a pokiaľ je možné nejakú odtiaľ vyškrtnúť, prípadne delegovať na niekoho iného, urob to.

10. Nepoľavuj vo svojom úsilí

Aj keď sa ti podarilo svoj plán úloh zredukovať, nezaspi na vavrínoch. Makaj na sebe a na plnení povinností s myšlienkou, že neskôr si užiješ svoje zaslúžené voľno.

Zdroj: lifehack.org

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá