Opýtali sme sa cudzincov, prečo sa rozhodli žiť na Slovensku. Toto sú ich odpovede

  • Mnoho Slovákov dnes vídí viac dôvodov, prečo z našej krajiny odísť než tých, prečo tu zostať
  • Vieme byť plní skepticizmu a slov o odchode za perspektívnejším životom do zahraničia
ludia-na-sk
facebook.com / TRVL
  • Mnoho Slovákov dnes vídí viac dôvodov, prečo z našej krajiny odísť než tých, prečo tu zostať
  • Vieme byť plní skepticizmu a slov o odchode za perspektívnejším životom do zahraničia

My sme sa na celú situáciu pozreli z opačnej strany. Zo stany cudzincov žijúcich u nás na Slovensku. Prečo sa rozhodli tu študovať, pracovať, založiť si rodinu a žiť tu, keď by im v iných krajinách možno mohlo byť oveľa lepšie?

Najat Bakkal

Hoci sa Najat (Nedžet) narodila v Holandsku, jej korene siahajú do exotického Maroka. Na Slovensko ju priviedol manžel, s ktorým si tu založila rodinu. Najat si tu s kamarátkou Slovenkou otvorila aj vlastný kozmetický salón s názvom Hairless.

Zobraziť celú galériu (3)
zdroj: facebook.com/Najat Bakkal

Prečo sa si sa rozhodla žiť práve na Slovensku?

Môj manžel sa na Slovensko presťahoval, kvôli práci v jednej holandskej firme. Ja som sa k nemu pridala a ihneď som sa tu začala cítiť ako doma. Mám rada Bratislavu, pretože je to naozaj veľké-malé mesto. Človek tu môže zažiť ruch veľkomesta, ale zároveň nejde o preplnené mesto plné chaosu. Od roku 2010, kedy som sa sem presťahovala, vnímam, že Bratislava stále rastie a stáva sa čoraz zaujímavejšou. Mám tu svoju rodinu, vlastný biznis, takže najbližších pár rokov sťahovanie do inej krajiny neplánujem.

Zobraziť celú galériu (3)
zdroj: Najat Bakkal

Čo tu máš najradšej?

Slovensko je krajina s veľmi rozmanitou prírodou, ktorá toho ponúka skutočne veľa. Vždy to prizvukujem aj ľuďom, ktorí ešte nemali možnosť Slovensko navštíviť. Na Bratislave mám zase rada, jej centrálnu polohu a to, že sa odtiaľto dá veľmi jednoducho dostať do hlavných miest okolitých štátov.

Mesto samo o sebe na mňa pôsobí veľmi pozitívnym dojmom, je to vidieť aj cítiť všade navôkol. Osobne si myslím, že to bude len lepšie a Bratislavu čaká skvelá budúcnosť. Pre mňa je Bratislava mestom, ktoré ponúka množstvo aktivít v oblasti sociálneho vyžitia, je tu mnoho zaujímavých ľudí, s ktorými sa stretávam, plus tu mám možnosť budovať vlastný prosperujúci biznis.

Hon Chong

Hon Chong pochádza z Malajzie, no na Slovensku žije už vyše 10 rokov. Do Európy zavítal, lebo zatúžil po zmene. Prešiel si rôznymi zamestnaniami, až kým si nezaložil vlastný biznis. Jeho najväčšou záľubou je divadlo, učenie no predovšetkým improvizácia.

Prečo si si pre život vybral práve Slovensko?

Na Slovensku som sa rozhodol zostať, pretože som si tu začal budovať svoje sny. Vždy som miloval herecké umenie a trvalo mi dlho, kým som prekonal vlastné obavy a neistotu a začal si plniť vytýčené ciele. Zo začiatku som bol síce sklamaný kvôli nedostatku umenia a kultúry v angličtine, teraz to však vnímam ako príležitosť vybudovať tu a rozvíjať niečo, čo v Bratislave chýba.

Dá sa povedať, že v tejto krajine som „zasadil semienka“ svojich snov. Slovensko nie je pre mňa len jednou z mnoha krajín. Práve Slovensko ma ovplyvňovalo a formovalo hneď v niekoľkých oblastiach. Pritom rastie a napreduje spôsobom, akým som sa menil a rástol aj ja ako človek. Je to vzrušujúce a dáva mi to pocit, že som nažive.

Veľkú spokojnosť pociťujem aj vďaka tomu, že sa mi tu podarilo vybudovať prvé anglické improvizované divadlo. Po jednom z mojich workshopov za mnou prišlo dievča a povedalo mi, že to bola jedna z najlepších vecí, akú tento rok zažila. Takéto maličkosti ma prinútili uvedomiť si, že moja práca vplýva na ľudí a má zmysel.

Čo máš na Slovensku rád?

Nemôžem sa vyjadriť k celému Slovensku, nakoľko žijem len v Bratislave. Verím, že kvalita života je v rôznych častiach Slovenska rozdielna. Vo všeobecnosti sa mi páči, že Slovensko je bezpečné, je tu nízka kriminalita, je politicky stabilné a nie sú tu žiadne veľké prírodné katastrofy. Plusom je aj to, že je blízko k iným európskym mestám. Rovnako sa mi páči, že Slovensko je plné krásnych hôr, národných parkov či hradov.

Tiež je potrebné spomenúť skutočnosť, že mnohí Slováci vyzerajú, akoby vyhrali v genetickej lotérii. Je tu veľa krásnych ľudí kamkoľvek sa pohnete. Práve som si uvedomil, že to pre slovenské dievčatá nemusí vôbec byť ľahké, vyrastať v krajine známej pre krásu jej žien. Musí tu existovať veľký tlak na to, aby zapadli. Dúfam, že v nie príliš vzdialenej budúcnosti budú slovenské ženy vo svete známe aj ich intelektom a úžasnou osobnosťou a nie len vzhľadom.

Kate Grishakova

Kate Grishakovou je mladá ruská maliarka a poetka, ktorá maľuje farbisté a žiarivé obrazy impresionistického rázu, píše o svojej láske k ľuďom a k životu a túži navždy zostať v Bratislave.

Čo sa ti na ceste po Slovensku páči najviac?

Páčia sa mi Slováci. Sú vcelku rezervovaní a nikdy ma pri maľovaní nerušia, ani keď sedím uprostred ulice. Táto mentalita a slušnosť mi dodávajú inšpiráciu a dovoľujú mi uvoľniť sa a viac tvoriť. A potom sú to, samozrejme, Tatry! Tie sú pre mňa rajom. Keď sa tam prechádzam a maľujem, mám z toho neskutočnú radosť, veľmi ma to inšpiruje. Hory a vodopády ma nabíjajú energiou.

V Bratislave mám najradšej Bratislavský hrad. Namaľovala som ho vyše 10-krát a stále ma to baví. Poznám veľa miest, z ktorých sa dá hrad vidieť – z reštaurácie UFO na Moste SNP, zo Sadu Janka Kráľa, z úzkych uličiek v centre a zo Župného námestia. Práve to je naozaj prekrásne. Obzvlášť, keď je slnečno a človek sedí na schodoch kostola Najsvätejšej Trojice a pozerá sa na hrad ponad električkové koľaje.

Viac inšpiratívnych rozhovorov s cudzincami žijúcimi na Slovensku nájdeš na portáli welcometobratislava.eu.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá