Historicky prvý Slovák bol prizvaný na prechod cez Beringov prieliv v extrémnych podmienkach

  • Martin Navrátil z projektu Travelistan je človek, ktorý miluje extrémy
  • Prešiel napríklad z Iránu cez Afganistan, Pakistan až do západnej Číny, videl Kongo a navštívil Čukotku
  • Najnovšie sa chystá objaviť nezdolaný Berlingov prieliv
lad
Travelistan
  • Martin Navrátil z projektu Travelistan je človek, ktorý miluje extrémy
  • Prešiel napríklad z Iránu cez Afganistan, Pakistan až do západnej Číny, videl Kongo a navštívil Čukotku
  • Najnovšie sa chystá objaviť nezdolaný Berlingov prieliv

Jeden z najscestovanejších Slovákov

Martin vyštudoval históriu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Po ukončení štúdií sa stal profesionálnym sprievodcom. Počas svojej 13-ročnej kariéry nielen sprevádzal, ale aj organizoval prvoexpedície a cesty do mnohých málo navštevovaných destinácií (Afganistan, Alžírsko, Komorské ostrovy, Sibír a mnohé ďalšie).

Doposiaľ navštívil viac ako 160 krajín sveta. Jeho hranice sú oproti nám smrteľníkom posunuté, vďaka čomu je dnes jedným z najscestovanejších Slovákov a v zbierke má nespočetné množstvo bizarných zážitkov. Svoju obľúbenú destináciu ti nepovie, ale má slabosť pre Východnú Áziu, Čínu, gorily v Rwande a tiež čudné opustené miesta.

Najnovšie všetkých jeho fanúšikov prevapil, alebo skôr potešil skvelou správou. Jeho cestovateľské topánky ho zavedú na Berlingov prieliv.

„Mne sa snáď sníva! Bol som prizvaný do 4 člennej medzinárodnej expedície na prechod cez zamrznutý Beringov prieliv! 380 kilometrov pri teplotách okolo mínus 50 medzi Čukotkou a Aljašku. Ak by sa to podarilo, budem zrejme prvý Slovák, ktorý by to prešiel. Kedy? Február 2020. A viete, čo je na tom najťažšie? Získať povolenia – ide sa cez najcitlivejšie vojenské územia medzi USA a Ruskom, ie máme už prisľúbené,” oznamil radostnú správu Martin, na jeho Facebooku.


Beringov prieliv je pás mora nachádzajúci sa medzi najvýchodnejším bodom ázijského kontinentu – Dežňovov mys a najzápadnejším bodom amerického kontinentu – Mys Princa Waleského. Je široký asi 85 kilometrov. V strede úžiny ležia Diomedove ostrovy, ktoré pretína medzinárodná hranica (väčší z dvoch ostrovov patrí Rusku, menší Spojeným štátom). Pomenovaný je po Vitusovi Beringovi, ruskom objaviteľovi dánskeho pôvodu, ktorý prešiel cez prieliv v roku 1728.


Existujú dokonca návrhy na postavenie mostu cez Beringov prieliv medzi Aljaškou a Sibírou. Most by sa mal nazývať Medzikontinentálny most mieru. V ľadových dobách bola Sibír s Aljaškou prepojená súšou nazývanou Beringov most, alebo Beringia. Bolo to spôsobené poklesom morskej hladiny v tom období.

Beringov prieliv oddeľuje Americkú Aljašku a ruskú Čukotku. Je hlboký najviac 52 metrov a počas poslednej doby ľadovej sa ocitol celkom na súši. Práve vtedy bolo možné prejsť suchou nohou medzi kontinentmi. Nielenže došlo k obrovskej migráciu živočíšnych druhov, ale pred 25 000 rokov tadiaľto mohli prejsť aj predchodcovia pôvodných amerických obyvateľov.

Teraz sem má namierené dobrodruh Martin, ktorému má prechod zabrať približne jeden mesiac. Na svojej stránke sa vyjadril, že časť tejto cesty zafinancuje istá ruská spoločnosť. Nápad na expedíciu pritom podľa Martina vznikol na bežnom stretnutí na pive. My Martinovi samozrejme držíme palce a o jeho ceste ťa budeme ešte určite viac informovať.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá