Olympijské hry v Japonsku budú jedny z najekologickejších

  • Olympijské hry sú oslavou športu a ľudského pokroku
  • V súčasnej dobe mali tendenciu byť predraženou udalosťou, ktorá má zvýšiť prestíž krajiny
  • Letné olympijské hry v Tokiu to môžu zmeniť
15678301267_237039a7d5_k
Cesar I. Martins
  • Olympijské hry sú oslavou športu a ľudského pokroku
  • V súčasnej dobe mali tendenciu byť predraženou udalosťou, ktorá má zvýšiť prestíž krajiny
  • Letné olympijské hry v Tokiu to môžu zmeniť

Letné olympijské hry sú jeden z najväčších športových sviatkov na svete. Pri každých olympijských hrách lobujú krajiny za poctu ich hostiť. Sľubujú si od toho prestíž a zároveň pozitívny vplyv na ekonomiku krajiny. Na jednej strane to môže byť pravda, na druhej náklady spojené s hosťovaním sú astronomické. Najbližšie nás čakajú Letné olympijské hry v Tokiu, ktoré chcú uchopiť celú udalosť z iného konca.

Dôraz na ekológiu a udržateľnosť

Japonsko nenecháva nič na náhodu a hodlá ekologickú latku nastaviť vysoko. Už pri medailách, ktorých má byť približne 5 000, myslí ekologicky. Kovy, ktoré majú ísť na výrobu medailí, chce zobrať z recyklovaných mobilov. Každý mobilný telefón obsahuje približne 0,048 gramov zlata, 0,26 gramov striebra a 12 gramov mede. Na tento účel bolo darovaných viac ako 80-tisíc mobilov a iných zariadení. Ako bonus to dáva obyvateľom pocit, že aktívne prikladajú ruku k dielu pri organizovaní hier.

Tokio vidí olympijské hry ako príležitosť posunúť sa dopredu a stať sa vzorom udržateľnej spoločnosti. Zároveň sa spolieha na to, že hry prinesú do mesta ekonomický rast, ekologické iniciatívy a zvýšia životnú úroveň vďaka inováciám, ktoré chcú cez hry zaviesť. V olympijských dedinách chce používať obnoviteľné zdroje energie ako sú solárna či veterná energia.

Cieľom je znížiť uhlíkovú stopu a spoliehať sa viac na energiu tvorenú vodíkom. Ak si Tokio splní ciele, ktoré si na hry stanovilo, tak by mali byť 100 percent poháňané obnoviteľnou energiou.

Po Tokiu by mali návštevníkov prepravovať autonómne taxíky, ktoré si budú môcť odomykať smartfónmi. Platby za jazdu by mali rovnako prebiehať cez smartfón. Na testovanie týchto taxíkov sa príhlásilo viac ako 1 500 ľudí. V Japonsku momentálne testujú aj niekoľko kilometrov solárnych ciest. Sú do nich nainštalované solárne panely, ktoré sú zaliate smolou.

Nejde len o ekológiu, Tokio má byť mesto budúcnosti  

Pre lepší zážitok majú návštevníkom pomáhať aj roboti, ktorí im budú prekladať, respektíve tlmočiť z japončiny do ich rodnej reči. Znie to síce ako sci-fi, keďže strojový preklad ešte nie je na takej úrovni, aby mohol nahradiť študovaných prekladateľov a tlmočníkov, ale základné funkcie to snáď zvládne. Okrem tlmočenia by roboti mali pomôcť dôchodcom a telesne postihnutým návštevníkom aj pri prenose batožiny.


Olympijskými hrami to však nekončí. Tokio si dáva dlhodobejšie ciele, ktoré chce dosiahnuť do roku 2030. Dovtedy chce 30 percent všetkej energie brať z obnoviteľných zdrojov a znížiť spotrebu energie o 38 percent v porovnaní s rokom 2000.

Ďalej chce, aby po meste jazdilo 200-tisíc vozidiel poháňaných palivovými článkami a bolo postavených 150 vodíkových staníc. Taktiež chce znížiť aj emisiu skleníkových plynov o 30 percent v porovnaní s rokom 2000.

V Japonsku si uvedomujú, že čas plynie a našej planéte tikajú ekologické hodinky. Ostatné krajiny by si mali brať príklad a taktiež zaviesť kroky, ktoré by s našou planétou zaobchádzali šetrnejšie.

 

Zdroj: World Economic Forum

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá