V rebríčku kvality života sa umiestňujeme na jednej z najhorších pozícií

  • Predbehli nás Česi, Poliaci, Slovinci, či dokonca aj Estónci
  • Slovenská ekonomika v tomto roku vzrastie o 4,1 %
  • Ide o pekný výsledok, ktorý však bežný človek zrejme nepocíti
ceo
pexels.com
  • Predbehli nás Česi, Poliaci, Slovinci, či dokonca aj Estónci
  • Slovenská ekonomika v tomto roku vzrastie o 4,1 %
  • Ide o pekný výsledok, ktorý však bežný človek zrejme nepocíti

Rebríček na základe údajov o stave spoločenského a ekonomického rozvoja a úrovne životného prostredia každoročne zostavuje spoločnosť Deloitte a nezisková organizácia Social Progress Imperative. Slovensko v ňom tento rok opäť dosiahlo zaujímavé výsledky.

„Slovensko je na tom veľmi dobre z hľadiska základných ľudských potrieb, ako je výživa, hygiena, prístup k pitnej vode a prístrešiu. V porovnaní s inými krajinami sme na tom vynikajúco aj z hľadiska osobnej bezpečnosti alebo prístupu k informáciám,“ komentoval výsledky prieskumu Marián Hudák, vedúci partner Deloitte na Slovensku.

Katastrofálne sme však dopadli v kategórii týkajúcej sa prístupu ku kvalitnému vyššiemu vzdelaniu, tolerancie voči minoritám, diskriminácie a násilia voči minoritám a tolerancii voči homosexuálom . Veľmi podobne je na tom v týchto oblastiach aj Maďarsko a Poľsko. Na prvom mieste v rebríčku ako tradične skončilo Nórsko, nasledoval  Island, Švajčiarsko, Dánsko, Físnko, Japonsko, Holandsko, Luxembursko, Nemecko, Nový Zéland. Na chvoste rebríčka sa objavila Stredoafrická republika Čad a Afganistan.

Slovensko získalo v rebríčku 80,34 bodov zo 100, toto hodnotenie nám zabezpečilo 35. miesto. Umiestnili sme sa tak za Kostarikou a Čile. Zo strednej a východnej Európy je na tom lepšie Slovinsko, Poľsko, Estónsko a Česko, ktoré skončilo na 26. priečke. Celkovo sa porovnávalo 146 krajín sveta.

Najšťastnejšie krajiny sveta

Špeciálna inštitúcia Organizácie Spojených národov pre riešenie udržateľného rozvoja zverejnila aj index najšťastnejších krajín sveta. Experti sa pozreli na 156 krajín, v rámci ktorých zohľadňovali 6 faktorov – príjem, slobodu, dôveru, dĺžku života, sociálnu podporu a veľkorysosť. Z toho vzišiel jednoznačný víťaz, na prvom mieste v rebríčku najšťastnejších krajín sa umiestnilo Fínsko. Na druhom mieste skončil minuloročný víťaz – Nórsko.

Za ním sa umiestnili Dánsko, Island a Švajčiarsko. Rozdiely medzi krajinami v prvej päťke sú tak minimálne, že na popredných priečkach sa podľa predpokladov budú s menšími obmenami v poradí objavovať každý rok. Slovensko sa v rebríčku umiestnilo na 39. mieste. Predbehlo nás napríklad Česko (21), Saudská Arábia (33) či Čile (25).

Sloboda tlače

Ďalší index hodnotiaci slobodu tlače vo svete, ktorý každý rok pripravuje organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), konštatuje nárast nepriateľstva vládnej moci voči novinárom. Aj v tomto smere Slovensko zabodovalo, nie v šak v dobrom svetle.

Najväčšia sloboda médií podľa tohto rebríčku panuje v Nórsku. Na poslednom mieste skončila Severná Kórea. Pokiaľ ide o Európu, na jej území sa nachádzajú štyri z piatich krajín, ktoré v najnovšom rebríčku zaznamenali najväčší prepad: ide o Česko (34. miesto, -11), Maltu (65. miesto, -18), Slovensko (27. miesto, -10) a Srbsko (76. miesto, -10).

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá