Projekt #upracmesislovensko ovládol našu krajinu. Vraciame sa v čase, ideme brigádovať

  • Už niekoľko dní našim malým Slovenskom rezonuje téma veľkého upratovania krajiny
  • Čoraz viac ľudí sa pripravuje už najbližší víkend zobrať metly či vrecia na odpad a vyjsť do ulíc svojho mesta pomôcť s jeho čistením
  • Za túto akciu môže občiansky aktivista Marcel Krajčo
TASR/Unsplash
  • Už niekoľko dní našim malým Slovenskom rezonuje téma veľkého upratovania krajiny
  • Čoraz viac ľudí sa pripravuje už najbližší víkend zobrať metly či vrecia na odpad a vyjsť do ulíc svojho mesta pomôcť s jeho čistením
  • Za túto akciu môže občiansky aktivista Marcel Krajčo

Tvoji rodičia alebo dokonca možno aj ty si ešte pamätáš spoločné susedské brigády, kde všetci známi z okolia brali do rúk metly a metličky, natiahli gumené rukavice, preosievali piesok na detských ihriskách, sadili kvety pred panelákmi či hrabali staré lístie. Nuž, štipka nostalgie na nás dýcha aj z najnovšej akcie, ktorá ovládla celé Slovensko. Volá sa #upracmesislovensko.

Za akciou, ktorá mobilizuje domácich stojí Marcel Krajčo, manažér Aranburu, prvého eko e-shopu na Slovensku (náš rozhovor s ním si môžeš prečítať TU).

„Príroda tu bola, je, aj bude ešte dlho po nás. Sme jej súčasťou a mali by sme sa k nej správať s väčším rešpektom. Je mnoho vecí, ktoré by sme mali zmeniť, aby sme sa k našej planéte správali ohľaduplnejšie. Jedným z prvých krokov, by mala byť oprava toho, čo sme pokazili. Vytvárame veľké množstvo odpadu a ten bohužiaľ vyhadzujeme kdekoľvek. Prosím pridajte sa v sobotu 13. apríla a poďme si upratať Slovensko. Upracme okolie našich domov od špakov, sáčkov a iného bordelu. Upraceme parkoviská, ulice, ihriská a parky, lesy a všetko, kde po nás ľuďoch ostáva bordel,“ informuje pri svojej udalosti vytvorenej na Facebooku M.Krajčo.

zdroj: Upracme si Slovensko

Slovákov, ktorí sa pripravujú zbierať odpadky už tento víkend u nás, spája hashtag #upracmesislovensko, na ktorý nadviazali aj jednotlivé mestá. 13. apríl, ako deň veľkého upratovania Slovenska, podporuje napríklad aj instagramový účet @dnes_cestujem či @insta_svk, ktoré majú dohromady takmer 150-tisíc fanúšikov, ale napríklad aj známy influencer Selassie.

Ešte minulý rok osvetu v rámci čistenia zbytočných odpadkov začala dvojica Patrik Paulínyi a Andrea Zahurancová, ktorí z lesa odniesli 65 kilogramov odpadu z jednej jedinej prechádzky (viac si prečítaš TU). Dnes je to však aj hashtag #trashtag, ktorý spája všetkých, čo chcú žiť v krajšom prostredí.

Marcel Krajčo, ako občiansky aktivista a autor celého projektu vo svojom sprievodnom videu k akcii hovorí, že je úplne jedno, či pôjdeš upratať svoj obľúbený kúsok prírody alebo zostaneš pred panelákom na parkovisku. Neporiadku je všade dostatok.

#UPRACMESISLOVENSKO ! Ahojte ! Dávam vám všetkým verejnú výzvu. 13. apríla si spravte voľno a venujte čas svojmu okoliu, prírode, planéte na ktorej žijete 💚🌍 Nahodte sa do pracovného, výjdite pred dom, alebo chodte do parku, či niekam do prírody. Bordelu vo forme plastových fliaš, sáčkov, obalov, či cigaretových špakov je všade dostatok, aby vás na 2-3 hodinky zabavili. Prosím zdielajte toto video, šírte jeho odkaz aby sa nás 13.apríla zišlo vonku čo najviac a vytvorili tak pekný odkaz, že nám príroda nie je ľahostajná. #zlyhipster #mobilizuje #planetajelenjedna

Gepostet von Marcel Krajčo am Freitag, 5. April 2019

Niet sa čo čudovať, že sa Slováci k akcii pripomínajúcej upratovacie brigády z minulého režimu vrelo hlásia. Obrázky znečistených okolí ciest, odpadkových košov preplnených po vianočných sviatkoch či zničené vodné toky robia vrásky nejednému z nás.

Situácia sa však hýbe k lepšiemu v mnohých smeroch. Európska únia len minulý týždeň oficiálne odklepla zákaz niekoľkých jednorazových odpadov (čítaj TU), na stole je aj veľká téma recyklácie plastových fliaš a tetrapakov (viac nájdeš TU), zbytočnému odpadu chce predchádzať aj štátna správa a supermarkety konečne začali odbaľovať zo zbytočných plastov zeleninu.

Článok bol vytvorený v spolupráci s projektom Upracme si Slovensko.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá