Marek a Peter sa vydajú na trojročnú expedícu okolo sveta legendárnou Tatrou

  • V susednom Česku sa rysuje dobrodružná expedícia svetových rozmerov
  • Jej názov je Tatrou okolo sveta 2, nakoľko nadväzuje na podobnú dobrodružnú cestu ešte z roku 1987
  • Tatrou okolo sveta chce vyraziť Marek a Peter už na budúci rok, náklady na cestu sú odhadované na vyše 900-tisíc eur
tax
Tatra kolem světa 2
  • V susednom Česku sa rysuje dobrodružná expedícia svetových rozmerov
  • Jej názov je Tatrou okolo sveta 2, nakoľko nadväzuje na podobnú dobrodružnú cestu ešte z roku 1987
  • Tatrou okolo sveta chce vyraziť Marek a Peter už na budúci rok, náklady na cestu sú odhadované na vyše 900-tisíc eur

Marek Havlíček je v pravom zmysle slova dobrodruh a cestovateľ. Okrem toho, že v rokoch 2016-2018 prešiel v expedičnej dodávke svet, obišiel na  jeden raz aj celú Afriku. Spolu tak precestoval viac ako 400-tisíc kilometrov a to nielen autom, ale aj na motorkách. Druhým členom expedície je niekto ako Tatra génius – Peter Holeček, ktorý v priebehu dvanástich rokov najazdil v Tatrovkách po africkej Angole stovky tisíc kilometrov.

Ať už jste ranním ptáčetem – jako Petr Holeček 🏃🏻‍♂️ nebo nočním dravcem jako Marek Havlíček 🦅, nalaďte si zítra ráno v…

Gepostet von Tatra kolem světa 2 am Sonntag, 5. Mai 2019

Expedíciou Tatra okolo sveta 2 chce duo dobrodruhov nadviazať na cestovateľskú legendu, ktorá v ľuďoch pred 30-timi rokmi vyvolala túžbu po slobode a cestovaní.

Gepostet von Tatra kolem světa 2 am Montag, 10. Juni 2019

„Tatra okolo sveta vtedy ľuďom rozšírila obzory a dodnes na ňu spomínajú tisíce ľudí. Pod patronátom Stanislava Synka, posledného žijúceho člena posádky, sme sa s tímom nadšencov rozhodli príbeh Tatry oživiť,” vyjadril sa tím expedície na oficiálnej stránke projektu.

Tatra okolo sveta 2 má podľa súčasných plánov v rokoch 2020 až 2022 absolvovať približne 270-tisíc kilometrov a postupne sa jej môže zúčastniť až 600 ľudí. Tatra 815, ktorá bude k expedícii použitá, má mať totiž vyhradené miesta aj pre záujemcov, ktorí sa budú môcť postupne k expedícii pridávať na rôzne časti cesty.

Prvá etapa expedície povedie cez Áziu, odkiaľ sa expedičný špeciál pošle loďou do Južnej Ameriky. Po druhej etape v Južnej Amerike bude nasledovať tretia etapa v strednej a Severnej Amerike a potom štvrtá etapa v Afrike.

Autentické zážitky z ciest chcú cestovatelia zdieľať aj s ľuďmi doma a to prostredníctvom sociálnych sietí. Milióny ľudí majú ročný príjem ako priemerný týždenný zárobok v Česku či na Slovensku, no aj tak sú šťastnejší než niektorí ľudia žijúci v prebytku. Chceme ukázať, ako žijú,  ako vidia svet a kus ich spokojnosti zachytiť ako inšpiráciu, ktorá môže človeka obohatiť o nové pohľady,” objasňuje tím expedície.

Gepostet von Tatra kolem světa 2 am Samstag, 9. März 2019

Samostatnou kapitolou je cena tejto legendárnej výpravy. Bolo, samozrejme, potrebné zabezpečiť vozidlo, prirobiť mu nadstavbu, finacovať palivo, servis, prepravu cez oceány, techniku či stravu pre členov organizačného tímu a mnoho ďalších nevyhnutností.

Před měsícem jsme do noci natáčeli v Technicke Muzeum Tatra Kopřivnice s jediným žijícím členem celé expedice Tatra…

Gepostet von Tatra kolem světa 2 am Freitag, 19. April 2019

Kalkulácie tejto trojročnej expedície sa budú podľa odhadov členov expedície pohybovať od približne 742-tisíc eur až po 977-tisíc eur. Je však dôležité povedať aj to, že Tatra okolo sveta je čisto neziskový a nekomerčný projekt. Na crowndfundingovej platforme HitHit sa projektu podarilo vďaka podpore ľudí vyzbierať až 117 780 eur.

„Nechceme a nebudeme len nejaký týpkovia, čo si sadnú do auta a budú tri roky na ceste okolo sveta. Dúfam, že tak ako naši predchodcovia, dokážeme aj my zanechať stopu v srdciach ľudí doma aj po ceste. Je to náš cieľ. Urobíme pre to maximum,” dodávajú.

zdroj: tatrakolemsveta2.cz

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá