Nemajú ani 10 rokov, no ich petíciu proti plastovým hračkám v Happy Meale podpísali státisíce 

  • Dve žiačky spustili petíciu proti plastovým hračkám, ktoré pribaľuje k jedlu McDonald’s aj Burger King
  • Petícia sa začala virálne šíriť v Európe aj USA
  • Do dnešného dňa ju podpísalo takmer 400-tisíc ľudí, a preto na ňu reagujú aj zodpovedné spoločnosti
mejoppa
wikimedia.org-User:jdse10, pixabay.com
  • Dve žiačky spustili petíciu proti plastovým hračkám, ktoré pribaľuje k jedlu McDonald’s aj Burger King
  • Petícia sa začala virálne šíriť v Európe aj USA
  • Do dnešného dňa ju podpísalo takmer 400-tisíc ľudí, a preto na ňu reagujú aj zodpovedné spoločnosti

Zdá sa, že aktivistom sa dnes  môže človek stať v akomkoľvek veku. Dôkazom je aj Ella a Caitlin, 9 a 7-ročné školáčky, svetu predstavili petíciu, v ktorej žiadajú McDonald’s a Burger King, aby začali myslieť na životné prostredie a prestali k Happy Mealu pribaľovať plastové hračky. 

Argumentujú tým, že deti sa často s tými hračkami zahrajú nanajvýš pár minút a potom skončia v koši, na skládke a v oceánoch. Od spoločností žiadajú, aby do ponuky zaraďovali len udržateľné veci, ktorými zbytočne nebudú ničiť planétu, ktorú potrebujeme zachovať aj pre budúce generácie.

“Keď sme sa v škole dozvedeli o súčasnom zlom stave životného prostredia a znečistení, rozhodli sme sa urobiť všetko, čo môžeme, aby sme pomohli. V okne nášho domu visí plagát o záchrane planéty a aj  doma sa snažíme všetko recyklovať. Chceme však urobiť viac, preto sme spustili túto petíciu. Nestačí vyrábať recyklovateľné plastové hračky – veľké, bohaté spoločnosti by mali celkom skončiť s výrobou hračiek z plastov. Pomôžte nám, aby nás Burger King a McDonald’s vypočuli podpísaním petície na pomoc životnému prostrediu,” vyzývajú ľudí mladé aktivistky.

zdroj: wikimedia.org-Judgefloro

Na výzvu už stihol reagovať britský McDonald’s. Ten oznámil, že v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov nahradia plastové hračky produktami vyrobenými z udržateľných materiálov. Deti si tak v Happy Mealoch budú môcť nájsť napríklad malé knižky či kúsky k stolovým hrám. Spoločnosť odhaduje, že týmto krokom sa im podarí redukovať plastový odpad o 60 % v porovnaní so začiatkom minulého roka.

Ticho nezostal ani Burger King, ktorý oznámil, že chce stopnúť rozdávanie hračiek k jedlám do roku 2020. Momentálne hľadá udržateľné a trvalé riešenie.

McDonald’s chce aj na Slovensku redukovať množstvo vzniknutého  odpadu

Vedenie McDonald’s pre Startitup potvrdilo, že intenzívne pracuje na tom, aby všetky obalové produkty, v ktorých predávajú jedlo, boli recyklovateľné v 100 % miere. „Chceme, aby tu po nás nič nezostávalo. Aby naše podnikanie malo čo najmenší dopad na životné prostredie. V súčasnosti máme viac ako 80 % recyklovateľných obalov z papiera. Tento musí byť certifikovaný, aby sme vedeli, že kvôli papieru, ktorý využívame, sa nevyrúbali lesy a chránené dreviny. Pre Slovensko a Česko sa používa papier s certifikáciou PEFC, čo znamená, že drevo, z ktorého je papier vyrobený, bolo vypestované priamo na tieto účely,“ povedala pre Startitup Zuzana Svobodová.

Tých zostatkových 20 % produktov, ktoré sú v plaste, sa spoločnosť snaží nahradiť niekoľkými spôsobmi. Už teraz napríklad dochádza k znižovaniu hmotnosti plastových nádob, zavádzajú sa papierové slamky a nový druh viečok.

Čítaj viac: McDonald’s má v Bratislave jedlo „s donáškou“ a pripravuje 100 % recyklovateľné obaly

zdroj: change.org, landeks.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá