Z lietadla rovno do mora. Na škótskom letisku pristávaš rovno na pláži

  • Škótska pláž na ostrove Barra skrýva unikátne letisko, ktoré umožňuje lietadlám pristávať na pláži
  • Počas letu sa môžeš pripraviť na najkrajšiu scenériu, akú ti Škótsko môže ponúknuť
lietadlo
pixabay.com
  • Škótska pláž na ostrove Barra skrýva unikátne letisko, ktoré umožňuje lietadlám pristávať na pláži
  • Počas letu sa môžeš pripraviť na najkrajšiu scenériu, akú ti Škótsko môže ponúknuť

Pláž na ostrove Barra v škótskom súostroví Hebridy je unikátna. Široký piesočný záliv ukrýva pristávajúcu dráhu pre tamojšie letisko Barra airport. Ak bývaš taktiež nedočkavý a chceš hneď po prílete skočiť rovno šípku do mora, toto letisko ti to umožňuje.

Barra má len 1100 obyvateľov a rozkladá sa na 57. štvorcových kilometroch. Na unikátny ostrov sa môžeš dostať len letom z Glasgowu, ktorý premáva iba dvakrát do dňa. Cesta však stojí za to.

Pristátie na piesku

Keď sa rozhodneš na ostrov letieť, najjednoduchší spoj ti ide z Viedne s prestupom v Mníchove a odtiaľ do škótskeho Glasgowa. Tam sa môžeš začať psychicky pripravovať na komorný let 19 miestneho lietadla, ktorý je poväčšine naplnený miestnymi.

Oproti gigantickému Airbusu A380, ktorým sme leteli do Glasgowa náš Twin Otter vyzerá drobno. Zanedlho stúpame nad krajinou a namiesto veľkých obrazoviek s GPS, ktoré v lietadle aj tak nie sú, obdivujeme scenériu pod nami,“ opísal svoju let na Barra reportér Mac Falcus pre CNN.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Best airport in the world. #barra #isleofbarra #outerhebrides #beachlanding #barraairport #scotland #paradise #saltire #plane #twinotter

Príspevok, ktorý zdieľa Hopeblamireartist (@hopeblamireartist),

Turistov letiacich na ostrov je málo. Ak by si však nejakého stretol, spoznáš ho. Pravdepodobne bude mať vyzuté topánky, aby hneď ako lietadlo pristane, mohol zaboriť nohy do piesku. Miestni sú na let zvyknutí a väčšinou ním chodia na nákupy, alebo biznis tripy do Glasgowa.

Ostrov Barra

Ostrov je 13 kilometrov dlhý a 8 kilometrov široký. Jeho hlavné mesto má názov Castlebay, čo je malá dedinka s mäsiarstvom, poštou, kaviarňou a pár domami obkolesenými okolo letiska. Ak nerád chodíš do metropol a strácaš sa v tlačeniciach a davoch, Barra je pre teba ako stvorená.

Viac čítaj tu >> V marockom surferskom hosteli sa dohovoríš po slovensky. Otvorili ho dve mladé Košičanky

 

Zdroj: CNN, Barra Airport, Barra Airport Cafe

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá