Najznámejšie internáty v Bratislave opäť rekonštruujú. Stihnúť to chcú do konca tohto roka

  • O rekonštrukcii študentských domovov Univerzity Komenského v Bratislave sa hovorilo ešte v januári tohto roku
  • Následne v máji tohto roku odvolali riaditeľa internátov a rekonštrukcia bola odložená
TASR
  • O rekonštrukcii študentských domovov Univerzity Komenského v Bratislave sa hovorilo ešte v januári tohto roku
  • Následne v máji tohto roku odvolali riaditeľa internátov a rekonštrukcia bola odložená

Internáty Univerzity Komenského v Bratislave volajú po rekonštrukcii už niekoľko rokov. Každý, kto ich niekedy navštívil, vie, že študentské domovy sú zanedbané dlhodobo. Všetko sa zmenilo ešte začiatkom roku 2019, keď Univerzita Komenského ohlásila, že internáty zrekonštruuje.

Najväčšia a najdrahšia modernizácia budovy v histórii VM Ľ. Štúra – Mlyny UK prinesie aj jej nový vzhľad. To sa uvádzalo v tlačovej správe, ktorú ešte v januári zverejnila Univerzita Komenského na stránke UNIBA. Vyjadrenie pokračovalo oznamom, že z pôvodnej stavby zostane len skelet a všetko ostatné bude nové a moderné.

Plánovaná obnova zahŕňala všetky inžinierske siete, ale aj vonkajšie opláštenie budovy, okná, dvere i sociálne zariadenia. Zrušenie balkónov malo zväčšiť izby a odstrániť problém s holubmi.

Moderný vzhľad budovy bude dopĺňať nové zariadenie izieb a nábytok. Zmenou prejde aj fasáda a priestor tzv. betónových Véčok, ktorý presklením získa novú úžitkovú plochu,“ nasledovalo vo vyjadrení z januára.

V máji UK pre problémy odvolala riaditeľa internátov a oznámila, že rekonštrukcia sa odkladá.

Rekonštrukcia „Štúraku a Manželákov“

S rekonštrukčnými prácami na ubytovacích zariadeniach pre študentov v týchto dňoch pokračuje Univerzita Komenského (UK) v Bratislave. Obnovou prechádza ubytovanie vo Vysokoškolskom meste Ľ. Štúra – Mlyny UK, ale aj internát Družba. TASR to potvrdila hovorkyňa univerzity Lenka Miller.

V súčasnosti vo Vysokoškolskom meste Ľ. Štúra – Mlyny UK prebieha obnova výmenníkovej stanice pre Manželské internáty. Zároveň sa dokončujú práce na výmene vzduchotechniky v študentskej jedálni. Začína sa aj s prácami na obnove určených striech.

„Komunikujeme s dodávateľom postelí a finalizujú sa projekty na revitalizáciu spoločných priestorov a okolia internátov v Mlynskej doline,“ vyjadrila sa hovorkyňa Lenka Miller.

Do výroby sú zadané aj výťahy do výškových budov Šturák a Manželské internáty. „Tieto práce by mali byť dokončené do konca roka, ak pôjde všetko v dobrom tempe a nenastanú problémy,“ doplnila hovorkyňa.

Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra – Mlyny UK plánuje do konca roka preinvestovať zhruba 600-tisíc eur z vlastných zdrojov a 1,3 milióna eur od štátu.

Družba finišuje

Viaceré rekonštrukčné práce boli plánované aj na Vysokoškolskom internáte Družba UK. Tie zahŕňali výmenu okien, balkónových stien, radiátorov a výmenu rozvodov, ale aj oprava postelí a osvetlenia by podľa vyjadrenia už mala byť takmer hotová. „Plánovaný termín dokončenia je koniec augusta. Rekonštrukcia jedálne potrvá ešte približne deväť až 12 mesiacov,“ priblížila Miller.

Vedenie UK v Bratislave považuje modernizáciu vysokoškolských internátov za svoju prioritu. „Po odhalení nedostatkov v projektovej dokumentácii som urobil razantné personálne zmeny a odvtedy sme intenzívne pracovali na tom, aby sme pripravili plány na rekonštrukciu,“ povedal rektor UK Marek Števček.

Dodal, že pre vedenie UK je dôležité, aby pri úpravách v takom veľkom rozsahu dodržali komfort bývania študentov. Doplnil, že univerzita urobí všetko pre to, aby peniaze na obnovu internátov čerpali efektívne a rýchlo a aby študentom a študentkám zvýšili komfort bývania.

V roku 2018 bolo na rekonštrukciu internátov verejných vysokých škôl vyčlenených 20 miliónov eur a začala sa tak najrozsiahlejšia rekonštrukcia ubytovacích zariadení v histórii krajiny. Ďalších 30 miliónov eur budú môcť využiť univerzity na obnovu študentských domovov v rokoch 2019 a 2020.

Zdroj: UNIBA, TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá