Vallo dnes otvoril novú policajnú stanicu na Obchodnej ulici. Má vyriešiť miestnu agresivitu

  • Obchodná ulica má v rámci lokalít Starého mesta veľmi zlú povesť
  • Je problematická a udialo sa na nej množstvo agresívnych útokov
  • Nová hypermoderná policajná stanica má tieto dlhodobé problémy vyriešiť
Startitup
archív Startitup.sk
  • Obchodná ulica má v rámci lokalít Starého mesta veľmi zlú povesť
  • Je problematická a udialo sa na nej množstvo agresívnych útokov
  • Nová hypermoderná policajná stanica má tieto dlhodobé problémy vyriešiť

Obchodná ulica patrí v rámci bratislavského Starého mesta medzi veľmi problematické časti, ktorej sa bežný človek vo večerných hodinách radšej vyhýba. Táto situácia trvala roky a životu na tejto ulici to výrazne uškodilo. Primátor Bratislavy sa preto ešte začiatkom leta vyjadril, že na Obchodnej ulici plánuje otvoriť novú policajnú stanicu, ktorá má súčasnú situáciu dostať pod kontrolu.

Viac čítaj TU>>>Nový model fungovania aj moderné priestory. Na Obchodnej konečne pribudne stanica mestskej polície

Slávnostné otvorenie novej stanice mestskej polície na Obchodnej ulici č. 29 v Bratislave sa konalo dnes (štvrtok 22. augusta) o 9:30 hod. Zúčastnil sa ho aj primátor hlavného mesta Bratislava Matúš Vallo, ktorý na otvorenie pozval verejnosť aj prostredníctvom jeho facebookovej stránky.

Nové riešenia pre problematickú lokalitu

Mesto vytvorilo súbor opatrení, ktorý má okrem represívnej práce polície zahŕňať aj koordinovanú spoluprácu medzi prevádzkovateľmi podnikov, obyvateľmi a pracovníkmi v teréne.

„Ukázalo sa, že len navýšenie počtu a frekvencie hliadok polície k zlepšeniu bezpečnostnej situácie na Obchodnej ulici nestačí, a preto sme pristúpili k zásadnejšiemu kroku – zabezpečeniu trvalej prítomnosti bezpečnostných zložiek na tejto ulici. Nová stanica MsP bude takisto spôsobom, ako zapojiť do riešenia i obyvateľov a zástupcov prevádzok na Obchodnej ulici,“ povedal pri otvorení primátor Bratislavy M. Vallo.

Okrem Obchodnej ulice sa zmeny dočká aj Jedlíkova ulica, ktorá sa po novom bude na noc uzatvárať. Mesto zároveň zvýšilo počet kamier nielen na Obchodnej ulici, ale aj v okolitých problematických oblastiach ako Kollárovo námestie.

Nová policajná stanica/Startitup
zdroj: Nová policajná stanica/archív Startitup

Stanica poskytne útočisko v prípade nebezpečenstva, ale jej súčasťou bude aj tím špeciálnej zásahovej jednotky. Tá bude aktívna v kritických časoch, teda predovšetkým v nočných hodinách od štvrtka do soboty.

„Zásahová jednotka bude pôsobiť v lokalite Obchodná a blízke okolie predovšetkým počas nočných zmien od štvrtka do soboty medzi 19.00 a 07.00 h. Službu budú vykonávať traja príslušníci, pričom dvaja budú hliadkovať v uliciach lokality a jeden bude na novozriadenom pracovisku sledovať monitory s výstupmi z kamier za účelom poskytnutia podpory dvojčlennej hliadke. Takýmto spôsobom bude môcť hliadku podľa potreby navigovať na miesta, na ktorých dochádza k rušeniu verejného poriadku alebo k inej protiprávnej činnosti, ktoré hliadka nemá v priamom dohľade. Výkon zásahovej jednotky budú v uvedených časoch podporovať aj príslušníci kynologickej hliadky,“vysvetlil náčelník Mestskej polície Bratislava Marek Gajdoš.

Klubovňa/Startitup
zdroj: Klubovňa/archív Startitup

Vzdelácia klubovňa

V priestoroch stanice budú môcť ľudia podávať podnety či už na rušenie verejného poriadku, ale aj sťažnosti a žiadosti o informácie. Súčasťou novej stanice bude aj klubovňa, v ktorej sa okrem vzdelávacích aktivít pre príslušníkov MsP budú konať aj komunitné aktivity.

Mesto naďalej komunikuje so zástupcami občanov a prevádzok z Obchodnej ulice. V tejto súvislosti pripravuje systém certifikácie podnikov, ktorý po vzore zo zahraničia, bude motivovať prevádzky, aby k zdraviu a bezpečnosti svojich zákazníkov, ale aj ku kvalite života okolitých obyvateľov pristupovali zodpovednejšie.

Primátor Vallo na otvorení spomenul aj častý kameň úrazu, ktorým je nedostatočná znalosť cudzích jazykov v policajných zložkách. V súčasnosti preto v priestoroch klubovne prebiehajú aj kurzy angličtiny, ktoré majú príslušníkom polície pomôcť v komunikácii s cudzincami.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá