Chystá sa ďalší zákon, ktorý sa dotkne potravín. Neuhádneš, čo chcú presadiť tentoraz

  • Slovenské reťazce si uvedomujú, že plytvanie potravinami je obrovským problémom
  • Zatiaľ čo takmer miliarda ľudí trpí hladom, v koši skončia potraviny v hodnote 400 miliárd dolárov
  • Eva Antošová zo SNS predložila v súvislosti s touto problematikou novelu zákona
Unsplash
Unsplash
  • Slovenské reťazce si uvedomujú, že plytvanie potravinami je obrovským problémom
  • Zatiaľ čo takmer miliarda ľudí trpí hladom, v koši skončia potraviny v hodnote 400 miliárd dolárov
  • Eva Antošová zo SNS predložila v súvislosti s touto problematikou novelu zákona

O novele zákona informovala agentúra SITA.

Ročne minie človek na potraviny približne 400 miliárd dolárov, ktoré sa ešte ani nedostali do obchodov. Vyplýva to z výskumu OSN, ktoré súčasne publikovalo aj správu, kde uvádza, že 800-miliónov ľudí na svete trpí hladom.

Viac si môžeš prečítať tu>>>Vyhadzujeme potraviny v hodnote 400 miliárd. Takto riešia plytvanie potravinami reťazce u nás

Nastane zmena?

Na Slovensku sa táto situácia možno čoskoro zmení. Potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti u nás možno pôjdu na verejnoprospešné účely. Vyplýva to z poslaneckého návrhu novely zákona o potravinách od poslankyne za SNS Evy Antošovej.

Návrh novely sa týka predajcov s predajnou plochou, ktorá je väčšia ako 400 m2. Tí budú zrejme musieť so svojimi potravinami narábať uvedomelejšie a to už od 1. januára 2020. Bezpečné potraviny, ktoré presiahli dátum minimálnej trvanlivosti, budú povinní poskytnúť na verejnoprospešné účely.

Môže ísť o poskytovanie sociálnej pomoci, sociálnych služieb, či humanitárnu starostlivosť. Prevádzkovateľ za tieto potraviny nemôže požadovať žiadne priame alebo nepriame plnenie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o potravinách od poslankyne Evy Antošovej, o ktorom bude parlament hlasovať v prvom čítaní už zajtra – v utorok 22. októbra.

Unsplash
zdroj: Unsplash

Potraviny pre tých, ktorí ich potrebujú

Charitatívna organizácia môže podľa návrhu nakladať s potravinami po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti až po jej registrácii, pričom je povinná pred začatím činnosti požiadať príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva o vykonanie úradnej kontroly každej výdajne charitatívnej organizácie.

„Cieľom predloženého návrhu zákona je zmierniť dopady globálneho problému plytvania potravinami.Návrh má ambíciu značne znížiť tvorbu potravinového odpadu najmä v maloobchode s potravinami. Obdobné riešenie môžeme vidieť aj v susednej Českej republike, kde boli ustanovenia aj podrobené prieskumu Ústavným súdom Českej republiky, ktorý vo svojom náleze konštatuje súlad predmetných ustanovení s ústavou, napriek tomu, že sa zavádza nová povinnosť,“ ozrejmila Eva Antošová.

Vyzerá to tak, že potraviny sú dlhodobo hlavnou témou politickej agendy SNS. Pred časom strana presadila zníženie dane z pridanej hodnoty z 20 na 10 %. Zľava sa však týka len zdravých potravín.

Viac o zdravých potravinách sa dozvieš tu>>> Na zdravé potraviny bude nižšia daň. Tieto potraviny by mali byť od januára lacnejšie

 

Zdroj: SITA, OSN, UN News,

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá