Nakazené mäso z Nemecka sa dostalo aj na slovenské pulty

  • Nemecká spoločnosť Wilke stopla predaj nakazeného mäsa
  • V balenej aj nebalenej forme sa dostalo aj na pulty slovenských predajcov
  • Traja Nemci kvôli kontaminovanému mäsu umreli
máso
Ilustračný obrázok (unsplash.com)
  • Nemecká spoločnosť Wilke stopla predaj nakazeného mäsa
  • V balenej aj nebalenej forme sa dostalo aj na pulty slovenských predajcov
  • Traja Nemci kvôli kontaminovanému mäsu umreli

Podľa medializovaných informácií, s ktorými ako prvá prišla RTVS, sa nakazené mäso pôvodom z Nemecka dostalo aj na slovenské predajné pulty. Išlo o produkty nemeckej spoločnosti Wilke a výrobky spracované z tejto suroviny smerovali na pulty obchodného reťazca Metro.

Sieť ho však po podozreniach na nákazu zo svojich pultov stiahla.

Podľa vyjadrení nemeckej potravinárskej komory, tri osoby nakazené mäsom v Nemecku umreli. Toto obsahovalo baktériu spôsobujúcu ochorenie nazvané listerióza.

Ide o výrobky typu klobásy, salámy a párky. RTVS sa spojila s Barbarou Woltmannovou, viceprezidentkou Úradu na ochranu spotrebiteľa. Z jej vyjadrení vyplýva, že Nemecko má veľmi komplexný, zodpovedný a prepracovaný výstražný systém. Prostredníctvom neho dostali signál, že kontaminované mäso sa nachádza na pultoch nemeckých reťazcov. Hneď po tomto varovaní upozornili spoločnosti, aby dané mäso stiahli z predaja.

zdroj: FOTO TASR - Roman Hanc

Jednotlivého zákazníka je však ťažko odsledovať. Ako ďalej povedala Woltmannová, ľuďom do chladničiek nevidia, a preto úmrtia spojené s konzumáciou tohto mäsa s neskorým zásahom z vyšších miest, spájať nemožno.

Nemecká firma Wilke výrobu okamžite zastavila. Okrem produktov, do ktorých sa mäso dostalo, predávali ho aj nebalené. Nie je však známe, do akých krajín bolo dodávané a ani to, v akých produktoch za hranicami Nemecka sa nachádza.

Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky nedisponuje informáciami o ochoreniach spôsobených konzumáciou uvedených výrobkov,“ vyjadrila sa pre Startitup Jana Kovalíková zo Sekretariátu ústredného riaditeľa ŠVPS v Bratislave k situácii na slovenskom trhu a možnej hrozbe.

Predajne Metro na Slovensku boli upozornené

Mäso bolo kontaminované na viditeľných miestach. Preto boli predajcovia, v tomto prípade sieť Metro, okamžite upozornení a mäso bolo z predaja stiahnuté.

Na základe hlásenia rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá RASFF bola 3.októbra 2019 Slovenská republika informovaná o nákaze spôsobenej pravdepodobne Listériou monocytogenes v chladených mäsových výrobkoch – klobásach z Nemecka firmy Wilke Waldecker Fleisch und Wurstwaren GmbH & Co. Na základe hlásenia, príjemcom mäsových výrobkov bol prevádzkovateľ potravinárskeho podniku METRO Cash & Carry SR s.r.o. Na základe hlásenia bola vykonaná úradná kontrola u prevádzkovateľa potravinárskeho podniku. Bolo zistené, že ide o mäsové výrobky MC Peperoni Salami plátky 1 kg,“ vysvetlila pre Startitup Kovalíková.

Podľa slov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy boli všetky distribuované výrobky okrem jedného stiahnuté z predaja.

O vyjadrenie k situácii na Slovensku sme požiadali spoločnosť Metro. Informácie budeme aktualizovať.

Zdroj: FB Správy RTVS, apnews.com

 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá