TEDx Univerzita Komenského ti už čoskoro prinesie deň plný inšpirácie a kvalitných prednášok, ktoré stoja za to

  • Presne 30 rokov po „nežnej revolúcii“ bude Aula UK dejiskom zmien
  • 16. novembra 1989, v predvečer veľkých protestov v Prahe, sa študenti rozhodli postaviť proti režimu
  • Udalosti týchto dvoch dní boli začiatkom „nežnej revolúcie“ v Československu
kol
wikimedia.org-UK
  • Presne 30 rokov po „nežnej revolúcii“ bude Aula UK dejiskom zmien
  • 16. novembra 1989, v predvečer veľkých protestov v Prahe, sa študenti rozhodli postaviť proti režimu
  • Udalosti týchto dvoch dní boli začiatkom „nežnej revolúcie“ v Československu

Po tridsiatich rokoch, 17. novembra 2019, predstavia rečníci TEDx Univerzita Komenského revolučné zmeny v tých najrôznejších oblastiach. Celodenný program krátkych, úderných a často aj zábavných prezentácií sa organizátori rozhodli rozdeliť do štyroch okruhov: planéta, spoločnosť, umenie, technológie.

V najbližších dňoch predstaví tím TEDxUniverzitaKomenského ešte posledných troch rečníkov. Prvým bude špičkový expert na občianske právo, druhým výrazná postava udalostí v novembri 1989 a tretím medzinárodne oceňovaný barman, ktorý je rozhodnutý dostať slovenskú barovú scénu na svetovú úroveň.

Z doteraz zverejnených mien sa v prvej časti zameranej na planétu predstaví Nikoleta Kováčová (Surová dcérka), ktorá vysvetlí, prečo už nepresviedča ľudí, aby sa stali úplnými vegánmi. Lukáš Krnáč bude hovoriť o zodpovednosti módneho priemyslu a Jakub Hrbáň o klimatickom aktivizme a hnutí Fridays for Future.

V druhej časti venovanej spoločnosti bude Katarína Nagy Pázmány hovoriť o príprave protestov Za Slušné Slovensko, Braňo Tichý (Človek v ohrození) o zmysluplnej zahraničnej pomoci, Karol Lovaš o dialógu, Zuzana Kovačič Hanzelová o význame verejnoprávnej televízie a Viktória Nguyenová o aktivizme mileniálov.

V tretej časti venovanej umeniu predstaví Filip Ostrowski reportážnu literatúru vydavateľstva Absynt, Stanislav Ondruš (ŠťukArt) bude hovoriť o slobode vyjadrovania, Milan Brejcha (Crystalis) o speve acapella, Boris Meluš s Braňom Čavojom o vzniku Novej Cvernovky.

Vo štvrtom bloku o technológiách priblíži študent medicíny Martin Pekarčík svoj startup zameraný na zlepšenie technologického vybavenia zdravotnej starostlivosti v krajinách tretieho sveta, Martin Královič (PS:Events) bude hovoriť o bezpečnosti na veľkých podujatiach, Richard Červenka (Fou Zoo) o zážitkovej gastronómii.

Konferencie TEDx ukazujú, ako popularizovať vážne témy a prednášať zábavne a pútavo. Okrem prednášok sa návštevníci môžu tešiť na bohaté prestávkové aktivity, celodenný catering, darčeky, zaujímavé ceny od sponzorov a partnerov či na záver afterparty.

„Naše univerzity by sa mali viac otvárať svetu aj svojim komunitám. Akcie TEDx sú na toto skvelým formátom. V ten deň k nám prídu ľudia od stredoškolákov cez študentov po členov vedenia univerzity. Najmladšia rečníčka bude mať 16 rokov, najstarší 70. Stretnú sa tu ľudia, ktorí organizovali demonštrácie v roku 1989, s ľuďmi, ktorí pripravovali protesty v roku 2018 a 2019. A to všetko priamo v legendárnej aule, kde pred tridsiatimi rokmi protestovali štrajkujúci študenti,“ povedal Radomír Masaryk, zakladateľ TEDxUniverzitaKomenského a zároveň prorektor Univerzity Komenského pre vonkajšie vzťahy. „Každý rok vo svojom voľnom čase navštívim niekoľko rôznych podujatí TEDx. Je to skvelý formát na popularizáciu vedy. A navyše vždy odchádzam plný inšpirácie a nádeje, že tu je veľa ľudí, ktorí majú chuť robiť zmeny k lepšiemu,“ dodal.

TED je organizácia zameraná na propagovanie myšlienok hodných šírenia. Hlavná konferencia prebieha v kanadskom Vancouveri. TED udeľuje licencie lokálnym organizátorom, ktorí po splnení podmienok môžu organizovať akcie pod značkou TEDx. Podujatia majú neziskový charakter a rečníci ani organizátori nedostávajú žiaden honorár. Ďalšie informácie o podujatí sú k dispozícii na stránke TEDxUniverzitaKomenskeho.sk. Akcia je financovaná výhradne z príspevkov účastníkov a sponzorov.

Lístok na podujatie si môžeš zakúpiť online TU.

zdroj: TS

Najnovšie videá

Trendové videá