Amazon postaví obrovský útulok pre ľudí bez domova, budovu budú zdieľať so zamestnancami firmy

  • Nový útulok bude môcť každú noc ubytovať až 275 ľudí
  • Nachádzať sa v ňom bude 30 privátnych izieb, sociálne zariadenia, miestnosť na hranie pre deti, komunitná miestnosť aj jedáleň
  • Budovu budú zdielať so zamestnancami Amazonu
Wikimedia (SounderBruce), unsplash.com
Wikimedia (SounderBruce), unsplash.com
  • Nový útulok bude môcť každú noc ubytovať až 275 ľudí
  • Nachádzať sa v ňom bude 30 privátnych izieb, sociálne zariadenia, miestnosť na hranie pre deti, komunitná miestnosť aj jedáleň
  • Budovu budú zdielať so zamestnancami Amazonu

Americká spoločnosť Amazon sa rozhodla ukázať ľudskú tvár a vo svojom domovskom meste Seattle postaví útulok pre ľudí bez domova. Ako uvádza The Seattle Times, pôjde o najväčší útulok v celom štáte Washington a ročne bude schopný ubytovať až 400 rodín.

Nachádzať sa bude v jednej z budov komplexu Amazon, ktorá má okrem toho aj administratívnu funkciu. Obyvatelia útulku sa tak o svoje priestory budú deliť so zamestnancami spoločnosti. Celkovo hovoríme o ploche, aká má podľa informácií portálu Business Insider rozlohu 93-tisíc metrov štvorcových.

Amazon oznámil svoj plán na budovanie takéhoto zariadenia ešte v roku 2017, no realitou sa stane až budúci rok. Obyvatelia budú môcť využívať 30 privátnych izieb, kde sa ubytuje celá rodina. Útulok poskytne prístrešok pre 275 ľudí. Okrem izieb sa tu majú nachádzať aj sociálne zariadenia, miesto na hranie pre deti, spoločenská miestnosť a aj jedáleň.

Amazon chce takto pomôcť boju s bezdomovectvom. Ako uvádza Daily Mail, starosta mesta Seattle Ed Murray, vyhlásil problém s ľudmi bez domova za stav núdze v roku 2015. John Schoettler, viceprezident Amazonu, potom oznámil, že spoločnosť takýto útulok vybuduje v roku 2017, pričom odkazoval na starostu.

„Ako sa v Seattli rozrastáme, uvedomuje si, aké dôležité je investovať do nášho domovského mesta spôsobmi, z akých môžu benefitovať naši zamestnanci aj celé susedstvo. Keď starosta Seattlu Ed Murray vyhlásil bezdomovectvo za stav civilnej núdze, chceli sme v tejto situácii pomôcť,“ vyjadril sa pre Seattle Times.

Business Insider však vo svojom článku podotkol určité pokrytectvo skryté za altruistickou agendou Amazonu. Podľa ich informácií totiž ceny bytov v Seattli stúpli až o 42 % odkedy sa do mesta nasťahovalo vedenie firmy Amazon. Za rovnaké obdobie sa ceny bytov v USA všeobecne zvýšili približne o 18 %.

Útulok pre bezdomovcov vznikol v spolupráci s neziskovou organizáciou Mary’s Place. Amazon sa postará o priestory, ubytovanie bude poskytovať zadarmo a zaplatí všetky účty. Mary’s Place zaobstará ako personál, tak aj výplatu pre svojich zamestnancov.

Zdroj: The Seattle Times, Business Insider, Daily Mail, Hospodárske noviny, Depaul Slovensko

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá