Slovenskí vodiči denne porušujú predpisy jazdou v strednom jazdnom pruhu. Polícia hrozí vysokou pokutou

  • Bratislavskí policajti upozorňujú vodičov, že „zlatá stredná cesta" na diaľnici neplatí
  • Reagujú tak na fakt, že diaľničná polícia sa denne stretáva s vodičmi, ktorí bezdôvodne jazdia v strednom jazdnom pruhu, čím porušujú zákon o cestnej premávke a dopúšťajú sa priestupku
ddd
TASR
  • Bratislavskí policajti upozorňujú vodičov, že „zlatá stredná cesta" na diaľnici neplatí
  • Reagujú tak na fakt, že diaľničná polícia sa denne stretáva s vodičmi, ktorí bezdôvodne jazdia v strednom jazdnom pruhu, čím porušujú zákon o cestnej premávke a dopúšťajú sa priestupku

Vodičom je zaň v správnom konaní možné uložiť pokutu do 100 eur. Informuje o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave na sociálnej sieti.

Polícia vodičov opäť upozorňuje, že mimo obce na ceste s dvoma alebo s viacerými jazdnými pruhmi v jednom smere jazdy sa jazdí v pravom jazdnom pruhu. V ostatných jazdných pruhoch sa smie jazdiť, ak je to potrebné na obchádzanie, alebo predchádzanie.

"ZLATÁ STREDNÁ CESTA" NA DIAĽNICI NEPLATÍ

"ZLATÁ STREDNÁ CESTA" NA DIAĽNICI NEPLATÍBratislavskí diaľniční policajti sa dennodenne stretávajú s vodičmi, ktorí bezdôvodne jazdia v strednom jazdnom pruhu, čím porušujú zákon o cestnej premávke a dopúšťajú sa priestupku, za ktorý je v správnom konaní možné uložiť pokutu do 100 eur.Mimo obce na ceste s dvoma alebo s viacerými jazdnými pruhmi v jednom smere jazdy sa jazdí v pravom jazdnom pruhu. V ostatných jazdných pruhoch sa smie jazdiť, ak je to potrebné na obchádzanie, alebo predchádzanie.

Gepostet von Polícia SR – Bratislavský kraj am Freitag, 18. Oktober 2019

Mnohí vodiči zabúdajú aj na to, že ak je pri súbežnej jazde v niektorom jazdnom pruhu prekážka cestnej premávky, vodič vozidla idúceho vo voľnom jazdnom pruhu je povinný umožniť vodičovi prvého vozidla nachádzajúceho sa v jazdnom pruhu, v ktorom je prekážka, jej obídenie. Je tomu tak v prípade, ak tento vodič dáva znamenie o zmene smeru jazdy. Vodič obchádzajúci prekážku pritom nesmie ohroziť vodiča jazdiaceho vo voľnom jazdnom pruhu.

Od decembra sa priprav na zmeny

Vodičov čaká od 1. decembra vďaka novelizácii zákona o cestnej premávke hneď niekoľko zmien. Týkať sa budú aj udeľovania pokút. 

Ak nebude uhradená pokuta uložená v rámci objektívnej zodpovednosti a policajt príde do kontaktu s daným vozidlom priamo na ceste, bude mu môcť zadržať doklady od vozidla a tabuľky s evidenčným číslom. Týmto krokom policajt znemožní ďalšiu jazdu s vozidlom.

zdroj: minv.sk

„Nemožnosť ďalšej jazdy sa vzťahuje výlučne len na dané vozidlo, ktoré tak bude slúžiť ako nepriama zábezpeka zaplatenia sankcie. Na fyzické zabezpečenie zákazu jazdy s vozidlom bude policajt oprávnený použiť technický prostriedok na zabránenie odjazdu vozidla. Doklady a tabuľka sa vráti až po zaplatení pokuty,” informuje Ministerstvo vnútra. 

Ak napríklad radar zaznamenal evidenčné číslo vozidla, ktoré prekročilo rýchlosť, ale nepodarilo sa zistiť držiteľa vozidla a jeho adresu) a policajt príde do kontaktu s daným vozidlom priamo na ceste, uloží rovnakú pokutu priamo na ceste vodičovi/držiteľovi vozidla. Samozrejme, ako vodič máš možnosť odmietnuť pokutu zaplatiť. 

zdroj: minv.sk

V takomto prípade mu však bude uložená povinnosť zložiť peňažnú kauciu vo výške pokuty, ktorá sa vráti len po uložení riadnej pokuty, inak prepadne v prospech štátu. 

Ak vodič nebude chcieť zaplatiť ani kauciu ani blokovú pokutu na mieste, policajt bude oprávnený vodičovi zadržať doklady od vozidla a tabuľku s evidenčným číslom až do jej zaplatenia. 

„Ide o opatrenie, ktoré má za cieľ postihnúť predovšetkým zahraničné vozidlá, ktoré je na základe objektívnej zodpovednosti obtiažne sankcionovať a vymôcť uložené sankcie. Rôzne opatrenia s týmto cieľom sú aplikované aj v iných štátoch,” objasňuje Polícia. 

zdroj: minv.sk, Polícia SR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá