Patrí k bohatým Slovákom, napriek tomu nič nevlastní. Paradox Igora Matoviča, toto je jeho príbeh

  • Začínal ako podnikateľ, skončil ako premiér
  • Rozpráva sa o ňom ako o človeku, ktorý vlastní polovicu Trnavy
  • Okolo podnikania Igora Matoviča sa v minulosti vynárali otázniky
TASR/Lukáš Grinaj, Instagram/ igor_matovic_olano
  • Začínal ako podnikateľ, skončil ako premiér
  • Rozpráva sa o ňom ako o človeku, ktorý vlastní polovicu Trnavy
  • Okolo podnikania Igora Matoviča sa v minulosti vynárali otázniky

Posledné týždne ho väčšina z nás pozná cez tlačové besedy a statusy na Facebooku. Premiér Slovenskej republiky Igor Matovič prešiel za dlhé roky v politike aj mnohými podozreniami o tom, že jeho podnikanie nebolo v minulosti čisté a poctivé. Napokon sa nič aj napriek obvineniam zo strany Róberta Fica nepotvrdilo.

Začínal ako podnikateľ, skúpil množstvo nehnuteľností aj lukratívne pozemky. Pred vstupom do politiky všetko prepísal na svoju manželku Pavlínu. Vlastní aj majetok, ktorý nadobudli už počas jeho pôsobenia v parlamente. 

Z malého biznisu k úspešnému vydavateľstvu

Dnešný premiér vyštudoval na Fakulte managementu na UK v Bratislave, kde v roku 1998 získal titul magister v odbore Finančný manažment. Rok predtým si založil živnosť  na obchodovanie, činnosti v oblasti nehnuteľností, vydavateľské činnosti a reklamu. 

V roku 2002 založil a zároveň sa stal jediným konateľom vydavateľstva regionPRESS, s.r.o., ktoré vydáva regionálne týždenníky na Slovensku. V roku 2007 prepísal firmu na svoju manželku, ktorá sa stala jedinou spoločníčkou. Od roku 2017 patrí pod názvom REGIONPRESS, s.r.o. spoločnosti Z+M Press z Ostravy.

Sieť regionálnych novín v čase, keď ho vlastnila Pavlína Matovičová, tvorilo 36 regionálnych týždenníkov. Bezplatne ich distribuovali do 1 351 000 domácností po celom Slovensku. Ich názov aj doteraz závisí od regiónu, do ktorého sú dodávané. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa PMP Montex (@pmp_montex),

Podľa FinStat sa vydavateľstvu darilo, v roku 2010 dosiahlo zisk 2 milióny eur a aj keď postupne klesal, posledný rok, kým patrilo Matovičovcom, bol zisk takmer 700-tisíc eur. Tržby sa od roku 2013 pohybovali okolo 6 miliónov eur. 

Dnes vydavateľstvo tvorí 39 titulov. Noviny sú bezplatne distribuované do 1,5 milióna domácností. V minulom roku sa stali najčítanejším týždenníkom. 

Zberatelia nehnuteľností

O premiérovi sa zvykne hovoriť, že vlastní pol Trnavy. Nie je to úplne tak. Všetky nehnuteľnosti, ktoré spolu s manželkou nadobudli počas manželstva sú v jej výhradnom vlastníctve. 

Historickú budovu v centre Trnavy vedľa bývalého arcibiskupstva kúpili v roku 2013. Investovali do nej 281-tisíc eur.  Dom má narušenú statiku, aj poškodenú fasádu. Napriek tomu je táto kultúrna pamiatka nedotknutá a nezrekonštruovaná. Z plánu urobiť tu rodinné bývanie pre päť až šesť rodín dodnes nič nie je. 

S podobným úmyslom kupovali aj bývalú ubytovňu na Kollárovej ulici v roku 2014 za 1,2 milióna eur a bývalý hotel Trnavan za viac ako 2 milióny eur v roku 2017. Plán zrekonštruovať tieto budovy a vytvoriť tu bývanie musel ustúpiť politike. 

Tisíce ľudí vyzývajú Kollára na odstúpenie z postu predsedu národnej rady. Vyjadrila sa aj prezidentka

V priestoroch bývalej ubytovne na Kollárovej ulici podľa pôvodného zámeru mala naďalej zotrvať ubytovňa alebo malometrážne byty pre mladé rodiny alebo dôchodcov.

Posledná architektonická štúdia, ktorú Pavlína Matovičová predložila mestu vo februári tohto roka, ukazuje, že by tu malo byť zriadených 104 dvojizbových a 2 jednoizbové byty. 

Aj z bývalého komunistického hotela má v budúcnosti vzniknúť bytový dom s približne 137 bytmi. Nevedno však kedy.

Naposledy Spoločnosť Hotel Trnavan, ktorú taktiež vlastní pani Matovičová, žiadala o zmenu územného plánu. Malo by tu vzniknúť 180 bytov. Odborníci z mestského úradu a stavebnej komisie však so zmenami nesúhlasili. Ani o jednom z projektov ešte nebolo rozhodnuté.

zdroj: Facebook/ My sme Trnava

Nezrovnalosti v podnikaní

V minulosti premiér čelil viacerým obvineniam napríklad od Róberta Fica, ktorý ho obvinil, že v roku 2008 previedol spoločnosť regionPRESS na svojho zamestnanca Pavla Vandáka. Údajne mal preprať 122 miliónov slovenských korún a účtovníctvo malo skončiť v zbere. 

Igor Matovič tieto obvinenia niekoľkokrát poprel. Nakoniec vzal aj novinárov na povalu domu svojej starej mamy, kde im ukázal účtovníctvo od roku 1997 až do roku 2008.

Chýbali medzi nimi doklady z rokov 2002 a 2004, ktoré premiér podľa jeho slov ponechal spomínanému Vandákovi po tom, ako naňho prepísal firmu. Ohlásená daňová kontrola sa vtedy dotýkala práve týchto rokov. Trestné stíhanie bolo napokon pozastavené z dôvodu premlčania.

zdroj: SITA/Pavol Machovič

V minulosti mu hrozilo aj odobranie mandátu. Ako opozičný poslanec totižto dvakrát zabudol na pozastavenie živnostenskej činnosti. Najskôr v roku 2013, potom v roku 2016. Ide o nezlučiteľnosť funkcií, poslanci majú zakázané podnikať.

Ústavný súd mu v tom čase vymeral pokutu takmer 12-tisíc eur, čo predstavovalo 6 platov. Matovič ju odmietol zaplatiť. Tvrdil, že nepodnikal a živnosť sa mu automaticky obnovila po tom, ako ju zabudol opakovane pozastaviť. Išlo iba o pár dní od 10. augusta 2013 do 2. septembra 2013 a od 4. septembra 2016 do 29. septembra 2016.

Keďže túto chybu zopakoval dvakrát, Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií mal možnosť odobrať mu mandát. Za odobratie hlasovalo iba 21 poslancov NRSR, čo nestačilo a Matovič zostal opozičným poslancom. 

Majetkové priznanie je prázdne

Okrem mnohých nehnuteľností v Trnave, rodného bytu a rozostavaného rodinného domu vlastní rodina Igora Matoviča aj pozemky. Rovnako ako budovy, ktoré im patria, aj tieto sú nedotknuté. 

Pozemky v Bielom Kostole majú rozlohu takmer 18-tisíc metrov štvorcových. Patria jeho žene Pavlíne. Ďalšie vlastní okolo budovy bývalého Sipoxu v priemyselnej zóne Trnavy.

Práve tie v Trnave odkúpil od privatizéra Jozefa Majského v čase, keď ich vo veľkom rozpredával. Premiér v tom nevidí žiadny problém, išlo podľa neho o bežný obchod. Pár rokov pred vstupom do politiky aj tieto pozemky prepísal na svoju manželku Pavlínu. 

Aj keď sa môže teda zdať, že premiér disponuje obrovským vlastníctvom, majetkové priznanie z 15. januára 2020 je prázdne. Uvádza príjmy za posledné tri roky a okrem toho nič. Zrušil bezpodielové vlastníctvo s manželkou.

V minulosti rozbehol úspešný biznis, ktorý funguje dodnes, aj keď ho už neriadi. Spolu s Pavlínou, ktorá dnes vlastní všetok majetok, investovali do nehnuteľností v čase, keď si mohli byť istí, že sa im väčšina financií niekoľkonásobne vráti.  Otázka je, kedy si na to premiér nájde čas.

zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Zdroje: index.sme.sk, domov.sme.sk, finweb.hnonline.sk, trnava-live.sk, finstat.sk, trnavskyhlas.sk, domov.sme.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá