COVID-19 v Amerike naplno prepukne v októbri a novembri. Môže za to Trump, hovorí Bill Gates

  • Bill Gates varuje pred novou vlnou koronavírusu
  • Môže za to nezodpovedný prístup prezidenta USA a ľudí, ktorí nedodržiavajú opatrenia
TASR/AFP/Nicholas Kamm, AP Photo/Alex Brandon
  • Bill Gates varuje pred novou vlnou koronavírusu
  • Môže za to nezodpovedný prístup prezidenta USA a ľudí, ktorí nedodržiavajú opatrenia

Ďalšia vlna COVID-19 zasiahne USA na jeseň. Bill Gates tvrdí, že situácia bude vážna najmä v októbri a novembri, keď klesnú teploty. 

Známy miliardár je svetovou autoritou pre vírusové pandémie. Investoval najmä do výskumu malárie, ktorému sa venuje už dlhé desaťročia. Po vypuknutí pandémie koronavírusu sa okamžite začal angažovať aj v tomto smere. 

Môže za to nezodpovednosť

Situáciu podľa Gatesa zhoršuje spolitizovanie vírusu. Niektorí ľudia odmietajú nosiť masky, dodržiavať karanténu, podceňujú usmernenia. Keďže ľudia nedodržiavajú opatrenia, ďalšia vlna môže byť ešte silnejšia a príde už na jeseň. 

Ľudia v USA protestovali proti zákazu stretávania sa a zatváraniu obchodov. Ostatných vyzývali k tomu, aby nedodržiavali nosenie rúšok. Prirovnávali to k otroctvu, keď boli otroci označovaní maskami cez ústa, aby bolo možné rozpoznať, kto komu vládne. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa You Are Unique And Beautiful! (@beautiful_strangers123),

Zodpovedné správanie znižuje počet úmrtí. V októbri a novembri sa táto vec vráti vo veľkom rozsahu, ak nezmeníme naše správanie,“  povedal Gates pre CNN.

Veľká väčšina prestala rúška nosiť aj teraz, kvôli vysokým letným teplotám. Zakladateľ spoločnosti Microsoft vyzýva ľudí, aby na jeseň, keď sa vrátia nižšie teploty, opäť začali používať rúška. Nie je podľa neho čas na laxné správanie, ale na zodpovedný prístup voči celej spoločnosti. 

Trump nezvládol situáciu

Bill Gates vidí problém aj v prístupe prezidenta Trumpa. Ten dostatočne nevyužil svoje postavenie ako vedúci predstaviteľ svetovej veľmoci na zabránenie šírenia vírusu. 

Nie sme až takí tvrdí pri sledovaní kontaktov medzi ľuďmi a pri presadzovaní karantény.Veľa ľudí v USA neberie používanie rúšok vážne. Niektoré politické skupiny sa aktívne stavajú proti ich noseniu, čo nie je veľmi užitočné, ak cieľom je obmedziť šírenie smrteľných chorôb,“ nešetril Gates kritikou.

Jedinou dobrou správou je podľa neho znižujúca sa miera úmrtnosti.

Som dosť sklamaný z toho, že USA nezískali vedúcu úlohu pri prevencii a ukončení pandémie. USA sa nedarí dostatočne. Ľudia dnes zomreli. Globálny a americký obraz je pochmúrnejší, ako by som očakával ,“ hovorí. 

Konečným riešením je podľa neho vakcína. 

 

Zdroj: businessinsider.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá