Dostane Bratislava Most kapitána Danka, Chucka Norrisa či Most Covid? Definitívne rozhodnutie sa blíži

  • Slováci dostali na svoje plecia neľahkú úlohu
  • Minister dopravy Andrej Doležal ľudí už pred časom vyzval, aby vymysleli názov nového mosta v Bratislave
most
Facebook/ Andrej Danko - predseda SNS, d4r7.com, Instagram/@chucknorris
  • Slováci dostali na svoje plecia neľahkú úlohu
  • Minister dopravy Andrej Doležal ľudí už pred časom vyzval, aby vymysleli názov nového mosta v Bratislave

Bratislava by už budúci rok mala dostať v poradí šiesty most. Ten je súčasťou nultého obchvatu D4 a prepája dve veľké časti Dunajského súmostia – hlavný most a východné predmostie na rozostavanom úseku diaľnice Bratislava, Jarovce – Ivanka, sever.

„Keďže tento most ešte nemá názov, budem rád, ak nám ho pomôže vybrať verejnosť. Prosím, napíšte do komentára pod tento príspevok svoj návrh názvu a desať návrhov s najväčším počtom lajkov sa dostane do užšieho výberu, z ktorého bude opäť verejnosť vyberať ten víťazný,“ vyzval minulý mesiac ľudí na sociálnej sieti minister dopravy

zdroj: d4r7.com

Objavili sa hneď niekoľko vtipných návrhov, ako napríklad: Most priateľov eurofondov, Most Beautiful alebo Most Wanted, Most kapitána Danka, Most Covid, Most Chucka Norrisa či dokonca Most – Híd.

Pomaly s schyľuje do finále a nový minister doprav je odhodlaný svoj prísľub dodržať. Ako som sľúbil, vybral som 8 návrhov s najvyšším počtom lajkov, ktoré sa tento týždeň postupne stretnú v dueloch štvrťfinálového kola. Od pondelka do štvrtka každý deň jeden duel. Víťazi postúpia do semifinálového kola, ktoré bude trvať celý budúci týždeň. A potom už len ostrý finálový duel, kde budú proti sebe stáť dvaja najlepší,“ napísal minister dopravy.

zdroj: d4r7.com

Do štvrťfinálového kola sa dostal názov: Most M.R. Štefánika,  Most A. Dubčeka, ale aj Dunajský most, Jarovecký most či Lužný most. Kopáčsky most. V hre je stále aj Panónsky most a Španielsky most.

Projekt spojí západ a východ Slovenska

Nový most bude súčasťou projektu diaľnice D4 a Rýchlostnej cesty R7. Jeho cieľom je  vybudovanie južnej časti nultého obchvatu Bratislavy a časti južnej siete rýchlostných ciest, ktoré majú spájať západ a východ Slovenska. Diaľnica D4 a rýchlostná cesta R7  o celkovej dĺžke viac ako 59 kilometrov budú slúžiť ako vonkajší obchvat hlavného mesta. Celková schéma zahŕňa výstavbu 14 križovatiek a až 122 mostov, vrátane nového mostu nad riekou Dunaj a viaduktu na úrovni Slovnaftu.

zdroj: d4r7.com

Nový diaľničný most cez Dunaj má v roku 2020 denne v oboch smeroch zvládať 35 000 áut, z čoho veľké percento bude tvoriť práve nákladná doprava. Najviac nákladných vozidiel prejde po D4 pri Podunajských Biskupiciach. Predpokladom je, že úsek D4 Rovinka – Podunajské Biskupice bude využívať 28 000 osobných a 4400 nákladných áut.

Výstavba projektu priniesla významný archeologický objav

Počas archeologického výskumu, ktorý prebieha kvôli  prípravným prácam, ktoré sú spojené so stavbou bratislavského obchvatu D4R7, sa v Podunajských Biskupiciach podarilo objaviť jedno z najrozsiahlejších archeologických nálezísk na Slovensku. 

Veľkosť a hodnota avarského náleziska z obdobia 8. stor. ašpiruje na nomináciu „Archeologický objav roka“ a je najväčším archeologickým objavom z obdobia avarského kaganátu, ktorý sa podaril za posledných 40 rokov na Slovensku. 

Obchvat Bratislavy D4R7 odhalil najväčší archeologický nález za posledné desaťročia. Prehliadky zaujímavých nálezov sa zúčastnil aj minister dopravy. Medzi najvýznamnejšie patria bohaté jazdecké hroby s množstvom bronzových predmetov.

Gepostet von Ministerstvo dopravy a výstavby SR am Mittwoch, 28. Juni 2017

Podrobný archeologický prieskum lokality, ktorý trval 5 mesiacov, odhalil vzácne pohrebisko z obdobia Avarského Kaganátu datovaného do 8. storočia nášho letopočtu. Archeológovia odkryli viac ako 460 hrobov, ktoré skrývali vzácne nálezy. 

Medzi najvýznamnejšie nálezy odkrytého pohrebiska patria bohaté jazdecké hroby s množstvom bronzových predmetov, kde mnohé z nich boli postriebrené. Dr. Milan Horňák, vedúci výskumu, dodáva: „Takýto nález sa podarí raz za život, to je tá pravá archeológia. Nič rozsiahlejšie a výnimočnejšie z daného obdobia sa za posledných 80 rokov v okolí Bratislavy nenašlo.“

Zdroje: d4r7.com, Facebook/Andrej Doležal - minister dopravy a výstavby SR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá