Máš chuť na dobrodružstvo v horách? Na týchto miestach sa ubytuješ úplne zadarmo

  • Slovenské zruby a útulne, ktoré ti ponúkajú nocľah zadarmo
  • Nenájdeš tu síce luxus ako v hoteli, no zaručene ozvláštnia tvoj výlet
  • Článok bol pôvodne uverejnený v septembri 2020
Útulňa Javorinka
hiking.sk/Tomáš Trstenský
  • Slovenské zruby a útulne, ktoré ti ponúkajú nocľah zadarmo
  • Nenájdeš tu síce luxus ako v hoteli, no zaručene ozvláštnia tvoj výlet
  • Článok bol pôvodne uverejnený v septembri 2020

Jar a pekné počasie začínajú lákať turistov do hôr. Keďže vláda zakázala cestovanie na dovolenku do zahraničia, čoraz viac Slovákov volí dovolenku doma, na slovenských horách. Ak patríš k tým odvážnejším a chladnejšie počasie ti nerobí problém, v tomto článku si prídeš na svoje. A keď už je cesta do zahraničia zarúbaná, zaručene ti majú slovenské hory čo ponúknuť

Miesta, kde sa dá ukryť, keď ťa počas výletu v horách zastihne dážď, ak sa tvoj výlet nečakané predĺži a ty sa už nestihneš za svetla vrátiť domov, alebo ak plánuješ turistiku na viac dní. Turistické chatky, takzvané útulne ti pomôžu prežiť noc v horách. Nečakaj ale žiaden luxus

Žiadna elektrina, ani voda

Útulne, často až zruby sú malé, jednoduché chatky, ktoré by si si mal pred cestou zmapovať, pretože často sú na odľahlých miestach. Vnútri chatky sa vyspíš na drevených doskách, takže spacák ti nocľah zaručene spríjemní. V tých lepších útulniach sa však nájdu aj matrace.

Vo väčšine chatiek sa nachádza krb, čiže prenocovať zvládneš aj v chladnom počasí. Taktiež sa pred chatkami nachádza ohnisko, ktoré večer navodí tú správnu atmosféru.

zdroj: Pixabay/Pexels

Elektrinu tu nenájdeš, nezabudni preto na baterku, ktorou si posvietiš. So sebou by si si mal zobrať základnú výbavu ako nožík, vreckovky a dostatok pitnej vody. Síce sa často v okolí útulní nachádza studnička, poprípade potok, nikdy nevieš, v akom stave momentálne sú. A bez vody uprostred hôr skončiť určite nechceš.

Pravidlá útulne

V horských útulniach platia základné pravidlá. O útulne sa starajú priaznivci turistiky a dobrovoľníci. Nakoľko to robia zadarmo, návštevníci by sa podľa toho mali správať. To, čo si tam vynesieš, by si si mal aj zniesť. Prázdne fľaše a obaly príjemnej horskej atmosfére rozhodne nepridávajú. Pri chatke je takmer vždy pripravené drevo, ktorým si spravíš oheň. No niekto ho pred tebou narúbal – ak ho teda použiješ, nezabudni spraviť to isté. Sekera by mala byť vždy k dispozícii. 

Nakoľko útulne nemajú svojho hospodára, tak ako bežné horské chaty, sú otvorené celoročne. Síce sú to malé chatky, vyspí sa tam dosť ľudí. Ak si sa rozhodol vydať za viacdňovým dobrodružstvom, mysli na to, že svoju cestu by si si mal naplánovať.

K tomu ti pomôže napríklad stránka HIKING.SK, kde nájdeš všetky potrebné informácie o chatkách. Okrem základných informácii ako sú GPS súradnice, si prečítaš aj o kapacite, vybavení a aby si mal predstavu ako útulňa vyzerá, nájdeš tam aj dostatok fotiek.

Útulne a zruby sa nachádzajú v horách po celom Slovensku. Často sú to bývalé salaše, no nocľah ti ponúkne napríklad aj včelín, či partizánsky bunker. Toto sú miesta, ktoré zaručene stoja za návštevu.

1. Včelín na Mikulášskom vrchu

Tento včelín sa nachádza vo Veporských vrchoch. Výhoda je, že tu nenájdeš preplnené turistické chodníky, takže ak sa vydáš po modrej značke z osady Bratkovice pri Brezne, čaká ťa ticho a nádherné prostredie. Včelín je ľudovo prezývaný ako „búda“, pretože je to starý príves, ktorý pár rokov slúžil ako včelín. O tom svedčia aj staré úle vyhádzané za ním.

Včelín
zdroj: HIKING/Samuel Antoška, Juraj Mucha

Na prvý pohľad pôsobí včelín dosť ošarpane, no interiér je na svoje pomery vcelku luxusný. Síce skromne, ale predsa vnútri nechýba pár šálok, zápalky, metla a dokonca vnútri nájdete aj knihu návštev. Drevo si je potrebné si zadovážiť individuálne, no v lese ho nájdeš dostatok. Taktiež sa v blízkom okolí nenachádza prameň s vodou, preto ak sa rozhodneš toto miesto navštíviť, nezabudni si zbaliť dostatok tekutín.

2. Koliba pod Pustým

Ak chceš zažiť ozajstné dobrodružstvo uprostred lesa, táto útulňa ti ho ponúka. Koliba pod Pustým sa nachádza v hornej časti Jamníckej doliny v Západných Tatrách v zajatí hustého lesa. Aj napriek tomu, že sa koliba nachádza v smrekovom lese, túra je pomerne ľahká.

Koliba pod Pustým
zdroj: Samuel Antoška

Po približne dvoch hodinách mierne stúpajúcou Jamníckou dolinou od ATC Račkova dolina sa dostanete ku chatke s prístreškom a lavicami. Útulňa je priestranná a vyspí sa tu približne 14 ľudí. Okrem potoka, v ktorom si môžete nabrať vodu, tu nájdete aj dostatok dreva. Vnútri chatky sa nachádza piecka, stôl a dokonca aj čistý sporák. Drevo na kúrenie je nachystané a spolu s ním aj sekera, aby si následne mohol doplniť zásoby pre ďalších návštevníkov. 

3. Útulňa Javorinka

Chatka slúžila kedysi ako salaš. Dnes je to veľmi pekne prerobená útulňa, kde sa vyspí približne 8 ľudí. V roku 2015 ju Hriňovčania zrekonštruovali a vytvorili z nej tak miesto, ktoré ti ponúkne nocľah na horskom chrbte Javorinka nad Hriňovou v masíve Poľany. Exteriér je o čosi iný, ako pri predošlých útulniach. Vďaka veľkému drevenému sedeniu pri ohnisku si užiješ tú pravú atmosféru.

Útulňa Javorinka
zdroj: hiking.sk/Tomáš Trstenský

Naokolo boli vysadené ovocné stromy, ktoré počas letných mesiacov ponúknu aj plody. Najbližší zdroj vody je kamenná studňa približne 100 metrov pod útulňou, ktorá bola taktiež prerobená. Steny vnútri sú kamenné, čiže v období mimo leta sú chladné a treba počítať s hrubším spacím vakom, aby ti nebolo chladno.

Zdroje: hiking.sk, redbull.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá