Pohyb a cvičenie sú ešte zdravšie, ako sme si mysleli. Majú moc zastaviť aj zákernú rakovinu

  • Podľa aktuálnych výsledkov u myší je možné niektoré typy rakoviny zastaviť
  • Potvrdzujú to aj predbežné testy vykonané na ľuďoch, kľúčom k inhibovaniu je fyzický pohyb
  • Podľa aktuálnych výsledkov u myší je možné niektoré typy rakoviny zastaviť
  • Potvrdzujú to aj predbežné testy vykonané na ľuďoch, kľúčom k inhibovaniu je fyzický pohyb

Podľa výsledkov posledných vykonaných experimentov sa zdá, že kľúčom k zvráteniu rakoviny môže byť fyzický pohyb. Ten nakopne tvoj imunitný systém a konkrétne metabolity, ktoré zabránia už existujúcej rakovine rozrastať sa v tele. Ak sa výskumníkom podarí obhájiť tieto výsledky aj na ľuďoch, fyzické cvičenie sa stane skutočným liekom.

Prevencia aj liečba

Nepriestrelná evidencia zlepšenia sa fyzického stavu prostredníctvom cvičenia ho dokázala klasifikovať ako účinný prostriedok prevencie proti rakovine vyskytujúcej sa v rôznych oblastiach ľudského tela. Konkrétne sa jedná o rakovinu žalúdka, pečene, obličiek, pŕs a hrubého čreva, informuje Science Alert.

Základný mechanizmus, ktorý stojí za týmto vzťahom, zostával doposiaľ nešpecifikovaný. Výhody fyzického cvičenia v boji proti rakovine môžu byť zapríčinené zmenou hmotnosti človeka, ale aj jeho hormónov a imunitného systému. Nový výskum bol sústredený na druhý variant. Jeho respondentmi boli myši s rakovinou rozdelené do dvoch skupín – prvá mala prístup k fyzickej aktivite (koliesku), druhá nie. Výsledky ukázali, že myši, ktoré pravidelne cvičili, vykazovali pomalší rast rakoviny a lepšiu mieru prežitia.

VEDCI: Nechaj svoje deti zašpiniť sa. Za mesiac im to rapídne zlepší imunitu

Môže za to produkcia bielych krviniek

„Náš výskum ukazuje, že cvičenie ovplyvňuje produkciu niekoľkých molekúl a metabolitov, ktoré aktivujú imunitné bunky bojujúce proti rakovine, a tým brzdia rast rakoviny,“ hovorí Helene Rundqvist, spoluautorka štúdie a výskumníčka rakoviny v švédskom Karolinska Institutet.

Za dosiahnutými výsledkami stojí vďaka fyzickej aktivite zvýšená schopnosť produkovať cytotoxické T-lymfocity, čo sú biele krvinky zapríčiňujúce zastavenie a spomalenie rakovinového bujnenia. Tá sa potvrdila u myší aj u ľudí zároveň. Bez nej nebola samotná fyzická aktivita schopná potlačiť rast rakoviny v rovnakom rozsahu. Na druhej strane, keď myši s rakovinou necvičili, ale namiesto toho dostali injekciu T-lymfocytov od svojich kolegov, ich vyhliadky sa všeobecne zlepšili.

Výsledky u ľudí

Účinnosť nárastu T- lymfocytov a potrebných metabolitov preverili vedci aj u ľudí prostredníctvom analýz krvi od ôsmich zdravých mužov pred a po 30 minútovom cvičení. Výsledkom bolo zvýšenie niektorých metabolitov ako u myší, čo dodáva vedcom podklady pre vykonanie ďalších štúdií a nádej, že produkty cvičenia ako metabolit zvaný laktát môžu posilniť imunitný systém a zefektívniť T-lymfocyty pri ničení rakoviny aj u ľudí. „Dúfame, že tieto výsledky môžu prispieť k hlbšiemu pochopeniu toho, ako náš životný štýl ovplyvňuje náš imunitný systém a informovať o vývoji nových imunoterapií proti rakovine,“ hovorí Rundqvist.

Akej často sa venuješ fyzickej aktivite či športu?

Aj sprostredkované T-lymfocyty pomáhajú

Metabolit laktát je produkovaným vo svalstve počas cvičenia, ten neskôr presakuje do krvi a podnecuje T-lymfocyty. U myší sa daná látka zvýšila až osemnásobne. Výsledky výskumu podporujú aj ďalšie vykonané štúdie s rovnakým výstupom.

„Tieto objavy ukazujú, že zvýšenie hladiny laktátu napodobňuje niektoré účinky cvičenia, toto cvičenie má však ďalšie zložky a kauzality, ktoré presahujú účinky zvýšenej mladiny tohto metabolitu,“ informujú autori štúdie a dodávajú, že napriek účinnosti sprostredkovaného metabolitu nedochádza k tak komplexným zmenám, ako pri fyzickom pohybe ovplyvňujúcom aj sekréciu a reakciu iných žliaz a orgánov.

 
Zdroje: Science Alert, NCBI, Karolinska Institutet

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá