KVÍZ: Dostal by si sa na špičkovú slovenskú univerzitu? Na severe Slovenska vyučujú budúcnosť

  • V Žiline leží jedna z technologicky najpokročilejších univerzít na Slovensku
  • Žilinská univerzita v Žiline je slovenským unikátom – študentov pripravujú na budúcnosť a 4. priemyselnú revolúciu
  • Vysoká uplatniteľnosť absolventov a pokročilé technológie sú hlavným lákadlom nových študentov. Čím ďalším si UNIZA získava taký veľký záujem?
  • V Žiline leží jedna z technologicky najpokročilejších univerzít na Slovensku
  • Žilinská univerzita v Žiline je slovenským unikátom – študentov pripravujú na budúcnosť a 4. priemyselnú revolúciu
  • Vysoká uplatniteľnosť absolventov a pokročilé technológie sú hlavným lákadlom nových študentov. Čím ďalším si UNIZA získava taký veľký záujem?

Desiatky štúdií hovoria o tom, že svet práve vchádza do 4. priemyselnej revolúcie. Pojmy ako digitalizácia, robotizácia, automatizácia či priemysel 4.0. na nás vyskakujú z každej strany a naznačujú, že sa svet blíži k veľkej zmene.

Na budúcnosť teda musíme byť pripravení – nie každá škola sa však dostatočne modernizuje. Fantasticky to ide napríklad Žilinskej univerzite v Žiline, ktorá na svojich 7 fakultách myslí na budúcnosť a využíva moderné technológie tak šikovne, že nadobudnuté skúsenosti budú relevantné aj o niekoľko desaťročí neskôr.

Žilinská univerzita patrí medzi najlepšie univerzitu na Slovensku a chváli sa moderným vybavením aj vysokou uplatniteľnosťou absolventov. Pre každého Slováka je tak skvelým štartom do ich kariéry – ktorá oblasť by však najväčšmi sadla tebe? Zisti to v kvíze nižšie.

Žilinská univerzita sa chváli futuristickým zariadením, na ktorom sa študenti učia o zákonoch aerodynamiky a vztlaku. O aké zariadenie ide?

lietadlo doprava UNIBA UNIZA/FPEDAS
Správne! Nesprávne!

Na Fakulte prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov si Katedra leteckej dopravy v súčinnosti so študentmi vybudovala v laboratóriu aerodynamických skúšok a leteckých spaľovacích motorov vlastný veterný tunel, na ktorom sa študenti prakticky učia o zákonoch aerodynamiky a vztlaku. To napomáha k súladu praktickej aj teoretickej roviny vzdelávania. Okrem toho sa fakulta zaoberá elektromobilitou, priemyslom 4.0, udržateľnosťou, novými technológiami a vplyvom na životné prostredie. Všetko, čo absolvent potrebuje vedieť v 21. storočí. Zaujala ťa Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov? Zisti o štúdiu viac →

Na čo slúži klimatická komora, ktorú majú aj na Stavebnej fakulte Žilinskej univerzity?

DJI_0010a_1-min UNIZA
Správne! Nesprávne!

Klimatická komora slúži na meranie vzoriek obalových plášťov. Pozostáva z troch častí, prvou je simulácia vonkajšieho prostredia, druhou maskovací panel a treťou simulácia vnútorného prostredia. Hlavným posolstvom Stavebnej fakulty je nielen vzdelávať, ale aj rozvíjať harmonickú osobnosť, jej vedomosti a múdrosť, dobro a tvorivosť a prispievať k rozvoju vzdelanosti, vedy a kultúry. Zaujala ťa Stavebná fakulta? Zisti o štúdiu viac →

Na čo sa využíva röntgenový difraktometer umiestnený v jednom z laboratórií Strojníckej fakulty Žilinskej univerzity?

refraktometer UNIZA/SJF
Správne! Nesprávne!

Röntgenový difraktometer uložený v laboratóriu Katedry obrábania a výrobnej techniky slúži na meranie napätí v štruktúre. Okrem neho je v laboratóriu k dispozícii merací mikroskop, drsnomer, 3D tlačiareň a univerzálny optický merací systém. Aj pomocou týchto prístrojov a technológií sa z teba stane skutočný strojár, ktorý sa nebojí výziev z praxe. Zaujala ťa Strojnícka fakulta? Zisti o štúdiu viac →

S príchodom budúcnosti zabúdame na minulosť. Akými technikami je vďaka činnosti Žilinskej univerzity dlhodobo uchovávané kultúrne dedičstvo?

UNIZA FHV digitalizácia UNIZA/FHV

Potrebný počet správnych odpovedí: 2

Správne! Nesprávne!

Ľudstvo je opäť na hrane budúcnosti, no na našu minulosť by sme nemali zabúdať. Fascinujúce kultúrne dedičstvo Slovenska i celého sveta je niečo, čo by sme mali navždy uchovať. Fakulta humanitných vied UNIZA to docieľuje prostredníctvom digitalizácie a reštaurovania. Vo všeobecnosti sa sústreďuje na rozvoj vzdelania, vedy a výskumu všeľudských humanitných tradícii. Zaujala ťa Fakulta humanitných vied? Zisti o štúdiu viac →

Súťaž Technická myšlienka roka 2021 je ideálnym štartom pre každý startup. Kto sa do nej môže zapojiť?

Technická myšlienka roka 2021 UNIZA/FEIT
Správne! Nesprávne!

Fakulta elektrotechniky a informačných technológií UNIZA podporuje nápady, ako sa len dá – a to už v rámci stredných škôl. Technická myšlienka roka 2021 je určená pre stredoškolákov s potenciálnym projektom v oblastiach priemyselná a výkonová elektronika, signálová elektronika, mikroprocesory a ich aplikácie, mechatronika, obnoviteľné zdroje energie, informačné a komunikačné technológie, automatizácia, zabezpečovacie systémy a multimédiá. Zaujala ťa Fakulta elektrotechniky a informačných technológií? Zisti o štúdiu viac →

S akými simuláciami sa môžu stretnúť študenti na Fakulte bezpečnostného inžinierstva?

A-Guide-to-Performing-an-Accident-Investigation-e1542388035865 HSE

Potrebný počet správnych odpovedí: 2

Správne! Nesprávne!

Fakulta bezpečnostného inžinierstva je veľmi úzko špecifikovaná. Zaoberá sa prípravou študentov v oblasti krízového a bezpečnostného manažmentu. Stret so simuláciou krízových javov v doprave, zaistenie dôkazov z miesta činu, či simulácia dopravných udalostí v rámci vyšetrovania. Široké spektrum, široké zameranie. Zaujala ťa Fakulta bezpečnostného inžinierstva? Zisti o štúdiu viac →

Čím skôr začneš, tým sľubnejšiu kariéru budeš mať. Čo sa môžeš naučiť na Letnej škole programovania?

Letná škola programovania UNIZA/FRI
Správne! Nesprávne!

Letná škola roka 2020 priniesla stredoškolským študentom možnosť nahliadnuť do sveta programovania. Tí sa postupne oboznámili s internetom vecí a následne pracovali na zostavovaní svojich robotických autíčok, ktoré ovládali pomocou technológie Bluetooth cez svoj smartfón. Letná škola programovania sa koná vždy na Fakulte riadenia a informatiky. Zaujal ťa sľubný event Letná škola programovania a Fakulta riadenia a informatiky? Zisti o štúdiu viac →

Snažia sa na svet nazrieť moderným objektívom. Poznáš jedinečnosť fakúlt Žilinskej Univerzity?
Klobúk dole, máš skvelý prehľad!

1484307596

Pohľad do budúcnosti a chuť meniť svet ti rozhodne nechýba. Na Žilinskú univerzitu v Žiline skvele zapadneš – zisti viac informácií o jednej z najlepších univerzít na Slovensku.
Nevadí, veríme, že sme ti prostredníctvom kvízu priniesli zaujímavé informácie.

1484307596

Výsledok slabší, no všetko sa dá naučiť. Na Žilinskú univerzitu v Žiline skvele zapadneš – zisti viac informácií o jednej z najlepších univerzít na Slovensku.

Fakulty Žilinskej univerzite v Žiline:
  • Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov
  • Strojnícka fakulta
  • Fakulta elektrotechniky a informačných technológií
  • Stavebná fakulta
  • Fakulta bezpečnostného inžinierstva
  • Fakulta riadenia a informatiky
  • Fakulta humanitných vied

Žilinská univerzita začala s dopravou a spojmi, dnes je však jej záber ďaleko širší. Vďaka aplikácii moderných technológií a vizionárskeho prístupu je dnes UNIZA jednou z najexkluzívnejších univerzít na slovenskom území – a to už úctyhodných 67 rokov.

Svoj úspech a študentov si získava najmä ponukou zaujímavých a kvalitných študijných programov, ale aj významnou výskumnou a zahraničnou aktivitou.

Zdroj: UNIZA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá