Navaľnyj o Putinovi: Ropucha na ropných rúrkach alebo dedko v bunkri. Čo je kauza Yves Rocher a ako medzi nimi vznikla nevraživosť

  • Líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj poputoval do väzenia, ktorému sa dlhú dobu úspešne vyhýbal
  • Ako sa zrodil konflikt medzi prezidentom Ruska Vladmirom Putinom a kritikom Kremľa Alexejom Navaľným?
  • Od predražených štátnych tendrov po Putinových parťákov z juda
  • V akých kauzách bol Navaľnyj obvinený a o čom bola kauza Yves Rocher, ktorá zlomila Navaľnému väz?
Putin Navaľnyj
SITA/AP,Mikhail Klimentyev, Moscow City Court
  • Líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj poputoval do väzenia, ktorému sa dlhú dobu úspešne vyhýbal
  • Ako sa zrodil konflikt medzi prezidentom Ruska Vladmirom Putinom a kritikom Kremľa Alexejom Navaľným?
  • Od predražených štátnych tendrov po Putinových parťákov z juda
  • V akých kauzách bol Navaľnyj obvinený a o čom bola kauza Yves Rocher, ktorá zlomila Navaľnému väz?

Líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj poputoval do väzenia, ktorému sa dlhú dobu úspešne vyhýbal. Rozhodnutie súdu sa týka kauzy Yves Rocher, pričom mu súd udelil 3,5 roka väzenia. Do trestu sa mu započíta aj doba, ktorú strávil v domácom väzení. Navaľnyj sa mal dopustiť porušenia podmienky svojím pobytom na berlínskej klinike, kde sa liečil z otravy nervovoparalytickou látkou novičok.

Ako sme už predtým informovali, ruský prezident Vladimír Putin odmieta vysloviť Navaľného meno a prezýva ho rôznymi prezývkami ako „berlínsky pacient“ alebo „bloger“, prípadne „tento pán“.

Rovnako sme rozobrali Navaľného politické začiatky v liberálnej strane Jabloko a jeho prerod na Putinom nenávideného blogera. Teraz sa pozrieme na Navaľného činnosť, ktorá rozčuľovala jedného z najmocnejších mužov Vladimira Putina a aj na kauzy, ktorým kritik Kremľu čelil. 

Muž, ktorého sa Putin najviac bojí. Jeho meno je v Kremli ako Voldemort, Navaľnyj sa nevyslovuje

Stranícka politika a protesty v Rusku nikam nevedú 

Navaľnyj sám priznal, že ho k premene zo straníckeho politika na blogera inšpirovala ekologická Jevgenija Čirikovová a jej boj za záchranu chimkinského lesa. Podľa Marca Bennettsa a jeho knihy Zničím im život bol Navaľnyj spočiatku voči jej snahám ako straník z Jabloko skeptický, keď sa však ukázalo, aké silné reakcie verejnosti jej iniciatíva vyvolala, Navaľnyj pochopil, že stranícka politika a opozičné protesty v tradičnom Putinovom Rusku nikam nevedú.

Začal sa zoberať korupciou v ruskej spoločnosti, ktorá siahala až na najvyššie miesta v ruskej politike. Nebol pritom jediný politický aktivista, ktorý riešil korupciu, ako jediný však bol natoľko charizmatický, že dokázal zaujať masy ľudí. Jeho najväčšou výhodou bolo, že pôsobil ako bežný chlap z ľudu.

Norkové kožušiny pre pacientov psychiatrickej kliniky 

Navaľnyj využil jednoduchú taktiku, skupoval akcie ruských korporácií spojených so štátom. Napríklad v prípade štátneho naftárskeho koncernu Rosneft 0,00000326 %. Ako akcionár dokázal nahliadnuť do účtovných kníh spoločnosti a pýtať sa ich na citlivé otázky. Navaľnému pomohla aj snaha Dmitrijiča Medvedeva, ktorý bol v tom období prezidentom, o zverejnenie štátnych tendrov na internete.

Svoje zistenia potom publikoval na svojom blogu a na sociálnych sieťach. Navaľnyj si vyberal ťažké ciele spojené s ruskou vládou, napríklad štátny monopol na prepravu nafty Transnefť, pri ktorom odhalil podozrivé dary na údajnú charitu, ktorá pravdepodobne slúžila ako práčka peňazí. Nezľakol sa ani ruského plynárenského monopolu Gazprom a vládou kontrolovanej VTB Bank.  

zdroj: TASR/AP, Alexander Zemlianichenko

V roku 2010 založil webovú stránku RosPil, kde odhaľoval šafárenie so štátnymi prostriedkami ako i predražené tendre. Navaľnyj napríklad odhalil, že petrohradský úradníci minuli 60 000 dolárov na nákup norkových kožuchov, ktoré mali byť určené pacientom psychiatrickej kliniky. Minister financií zas objednal sedan Audi za  276 000 dolárov pre severokaukazskú repliku. Všetky tendre na webe boli napokon zrušené.

Putinovi parťáci z juda

Navaľnyj sa vďaka svojim zisteniam a charizme stal hviezdou internetu a postupne začal dráždiť aj ruský režim. Bloger sa netajil svojou nevraživosťou k Putinovi a jeho Rusku. „Chápem, že nenávisť ako motív nepôsobí veľmi dobre. Je to ale 80 % mojej motivácie. Bez nej by som to nemohol robiť tak dlho,“ cituje Navaľného Konstantin Voronkov vo svojej knihe Alexei Navalny.

Okrem odhaľovania nezrovnalostí v štátnych tendroch a štátnych podnikoch Navaľnyj upozornil aj na prepojenie Putina s mnohými bohatými podnikateľmi, napríklad s bratmi Arkadijom a Borisom Rotenbergovcami, ktorí boli jeho partneri v jude. Bratia dodávajú stavebné práce firmám spriazneným s Kremľom ako Gazprom. Obaja patria k najbohatším ľudom v Rusku. 

Navaľnyj ukázal Putinov okázalý palác: Rezidencia ako z filmu má zlaté steny, vlastné klzisko či sieť tunelov

„Žaba sediaca na ropných rúrkach,“ nazval Navaľnyj Putina. Na internete tiež neváhal kritizovať vládnucu stranu Jednotné Rusko, ktorej lídrom bol v tých časoch Vladimir Putin, ktorý sa vystriedal práve s Medvedevom. Finta umožnila Putinovi zostať pri moci ako premiérovi Ruska, pretože mu uplynul limit určený ústavou na kandidatúru za prezidenta.

Fráza „strana gaunerov a zlodejov“ zľudovela 

Pred parlamentnými voľbami v roku 2011, v ktorých Navaľnyj ako kandidát nekandidoval, vyzval čitateľov svojich blogov, aby hlasovali za ktorúkoľvek stranu okrem Jednotného Ruska, ktorú nazval „stranou gaunerov a zlodejov“. „Každý vlastenec je povinný, áno, ja som vlastenec, urobiť všetko preto, aby bola táto strana zničená,“ dodal.   

zdroj: TASR/AP, Pavel Golovkin

Fráza zľudovela a onedlho sa stala ešte populárnejšou ako jej samotný autor – po celom Rusku i mimo neho. Svojím výrokom predstaviteľov moci nielen urazil, ale aj odmytologizoval. Podľa Marca Bennettsa sa Navaľnyj neskôr priznal, že výrok mu napadol náhle. „Prišlo to celkom spontánne,“ uviedol Navaľnyj. „Keby ste mi teraz povedali, nech vymyslím nejaký slogan, nedokázal by som to ani za svet.“

Clintonová strašiak Kremľa, agent Navaľnyj

Po voľbách v roku 2011 sa výrazne oslabila pozícia strany Jednotné Rusko, i keď strana voľby vyhrala. Ešte počas nich sa objavili pochybnosti o ich transparentnosti. Hillary Clintonová ako ministerka zahraničia USA ostro kritizovala ruské voľby. Nespokojní boli aj obyvatelia Ruska, ktorí vyšli do ulíc.

Bloger bol jednou z ústredných postáv protestov, stal sa vychádzajúcou politickou hviezdou opozície a zároveň nasledovalo jeho prvé zatknutie. Po prvom proteste po voľbách 5. decembra 2011 bol Navaľnyj uväznený na 15 dní.

zdroj: TASR/AP, Henny Ray Abrams. Na Snímke Hillary Clinton ako ministerka zahraničia USA. Stojaci muž je minister zahraničia Ruska Sergej Lavrov

Neskôr bol Navaľnyj znova viackrát zatknutý aj uväznený, väčšinou však išlo len o účasť na nedovolených zhromaždeniach.

Putin využil svoju obľúbenú taktiku a uviedol, že protesty sú vedené zo zahraničia a obvinil priamo Clintonovú, z ktorej spravil strašiaka Kremľu. Navaľného vykreslil ako zahraničného agenta plateného americkým ministerstvom zahraničia.

Putinove tvrdenia o Clintonovej zapojení do protestov paradoxne fungovali. Štátne médiá spustili protizápadnú rétoriku, ktorá hraničila až s xenofóbiou.

„Ruskí predstavitelia sa vždy inšpirujú sovietskou minulosťou, a keď začali protesty, poobhliadli sa proste po tom, čo dobre fungovalo,“ uviedol investigatívny novinár Andrej Soldatov pre Bennettsovu knihu.

Taktika Kremľu zafungovala a podľa prieskumu verejnej mienky z roku 2012 až dve tretiny Rusov uverili, že protesty boli organizované Spojeným štátmi s cieľom štátneho prevratu. 

Nevysvetlené navýšenie sumy 

Prvé vážne problémy začal mať Navaľnyj už v roku 2010, keď bol obvinený za spreneveru v meste Kirov. Obvinenie sa týkalo sprenevery v štátnom drevárskom podniku Kirovles, keď bol poradcom gubernátora Kirovskej oblasti v roku 2009. Obvinenie prišlo krátko potom, ako zverejnil rozsiahle tvrdenie o korupcii v spoločnosti Transnefť. V roku 2012 obvinenie stiahli pre nedostatok dôkazov.

zdroj: SITA/AP, Pavel Golovkin

Ešte v tom istom roku bol znovu obvinený z toho istého počinu týždeň potom, ako zverejnil dokumenty, ktoré mali údajne preukazovať, že Alexandr Bastrykin, ktorý viedol Vyšetrovací výbor Ruskej federácie a je považovaný za Putinovho spojenca, tajne podniká v Českej republike a vlastní tam aj nehnuteľnosti.

V pôvodnom obvinení ho stíhali za spreneveru 15 000 dolárov, v ďalšom procese to bolo už 500 000 dolárov. Vyšetrovatelia navýšenie sumy nijako nevysvetlili. „Proste si ju vycucali z prstu,“ uviedol Navaľnyj novinárom na súde. Neskôr uviedol, že sa chystá kandidovať za ruského prezidenta a plánuje sa uchádzať aj o kreslo moskovského primátora.

Putin odmietol, že by žaloby boli motivované politicky. Uviedol, že ľudia, ktorí bojujú proti korupcii, musia byť sami čistí. Navaľného meno nevyslovil.   

Ropucha z ropných trubiek nezlezie sama

„Niektorí si napríklad myslia, že toto nie je správne miesto pre kladenie podmienok, vyhrážanie alebo plánovanie do budúcnosti. S tým ale nesúhlasím. Myslím, že toto je najlepšie miesto. Prehlasujem, že ja a moji druhovia urobíme všetko, aby sme rozbili tento feudálny režim, kde 83 % národného bohatstva patrí 0,5 % obyvateľom,“ uviedol Navaľný pred súdom.

V júli 2013 dostal päťročný trest, bol všeobecne považovaný za politický. Počas súdu obhajoba čelila obštrukciám, keď jej nechceli povoliť výsluch svedkov.

Hlavný svedok obžaloby, podnikateľ Pjor Officerov, ktorý bol obvinený spolu s Navaľným, pôsobil pred súdom zmätene, jeho výpoveď bola nesúrodá a nechýbali v nej nezrovnalosti. Navaľnyj vedel, že ho pravdepodobne odsúdia.

„Tak nech. Nenuďte sa tu bezo mňa. A hlavne neseďte so založenými rukami. Ropucha z ropných trubiek nezlezie sama,“ uviedol Navaľnyj s odkazom na Putina na Twitteri. Davy ľudí sa vybrali protestovať proti rozsudku. Neskôr sa rozsudok päťročného väzenia zmenil na podmienečný trest.

Navaľného problémy sa však kopili, vyšetrovatelia ho obvinili z vytunelovania už neexistujúcej liberálnej strany, alebo z toho, že svoju právnickú licenciu získal nelegálne. „Ukradol som všetko, čo sa dá ukradnúť,“ uviedol cynicky Navaľnyj.

Spoločnosti nevznikla škoda, svedčili zamestnanci 

Nasledovalo obvinenie v kauze Yves Rocher, kde bol spolu s kritikom Kremľa obvinený aj jeho brat Oleg. „Dobrá správa je, že nemám žiadnu sestru. Nebudem klamať, je to nepríjemné. Jedna vec je, keď kremeľsky gauneri útočia na mňa. Počítam s tým. Moja žena s tým tiež počíta. Ale keď idú po mojich príbuzných, to je niečo úplne iné,“ uviedol Navaľnyj na svojom blogu.  

zdroj: SITA/AP, Pavel Golovkin. Bratia Navaľní: Alexej a Oleg

Oleg Navaľnyj, zamestnanec Ruskej pošty, mal pripraviť o zisk svojho zamestnávateľa tak, že presvedčil ruskú pobočku francúzskej kozmetickej značky Yves Rocher, aby objednávala poštové služby za lacnejšie sadzby prostredníctvom druhej firmy. Tá druhá firma patrila Alexejovi Navaľnému, ktorý potom zadal prácu iným firmám.

Takéto počínanie bolo síce neetické, ale nie nezákonné, čo potvrdzovali aj zamestnanci Ruskej pošty aj firmy Yves Rocher, ktorí dosvedčili, že nebol spáchaný žiaden trestný čin a spoločnosť neutrpela žiadne škody.

Súd bol ale neoblomný a oboch bratov v roku 2014 uznal za vinných. Oleg Navaľnyj dostal  3,5 roka nepodmienečne, Alexej Navaľnyj 3,5 roka podmienečne a bolo mu bez vysvetlenia nariadené domáce väzenie.

„Prečo zatvárate jeho? Aby ste ma tým viac potrestali?“ kričal rozhnevaný Alexej Navaľnyj so slzami v očiach. Rozhodnutie súdu tak ukončilo nepísané pravidlo, že príbuzných kritikov Kremľa režim nechával na pokoji.

zdroj: TASR/AP, Alexander Zemlianichenko

Zbavení práva na spravodlivý proces

The Moscow Times uvádza, že v  roku 2017 Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že bratia boli pozbavení práva na spravodlivý proces, a rozsudok Yves Rocher označil za „svojvoľný a zjavne neprimeraný“. Európsky súd dokonca nariadil bratov odškodniť.

Druhého februára 2021 súd zmenil Navaľnému bezpodmienečný trest na podmienečný a kritik Kremľa tak strávi minimálne 2,5 roka vo väzení. Do väzenia poputuje za porušenie podmienky v čase, keď sa liečil na otravu novičokom v Nemecku. Podľa Navaľného ide o taktiku „starého deda z bunkru“ ako nazýva Putina, ktorý ho chce umlčať, lebo je v skutočnosti vystrašený.

Zdroje: TASR, New York Times, New York Times, the New Yorker, The Moscow Times, Marc Bennetts: Zničím im život

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá