Vojaci pijú hadiu krv a jedia jašterice. Organizácia na ochranu zvierat sa obáva novej pandémie

  • Cvičenie vojakov s názvom Cobra Gold sa v Thajsku organizuje od roku 1982
  • Zúčastňujú sa jej vojaci z viac ako dvadsiatich krajín sveta. Najviac ich je z USA
  • PETA varuje pred nákazou. Vychádza z toho, že koronavírus sa pravdepodobne prenášal zvieratami, v tomto prípade netopiermi
Americkí vojaci
AFP/getty images/independent
  • Cvičenie vojakov s názvom Cobra Gold sa v Thajsku organizuje od roku 1982
  • Zúčastňujú sa jej vojaci z viac ako dvadsiatich krajín sveta. Najviac ich je z USA
  • PETA varuje pred nákazou. Vychádza z toho, že koronavírus sa pravdepodobne prenášal zvieratami, v tomto prípade netopiermi

Už niekoľko rokov sa stovky vojakov zúčastňujú najväčšej vojenskej akcie v juhovýchodnej Ázii. Súčasťou cvičenia Cobra Gold je aj pojedanie živých zvierat a pitie krvi z bezhlavých kobier. Organizácia na ochranu zvierat PETA žiada Spojené štáty a Veľkú Britániu, aby ukončili tieto barbarské aktivity. Varujú aj pred zvýšeným rizikom novej epidémie.

Cvičenie má tri hlavné zložky, a to výcvik v oblasti vojenského poľa, humanitárnu pomoc a výcvik pri katastrofách. Aktuality informovali, že cvičenie sa zameriava na udržiavanie a zlepšovanie vojenských vzťahov medzi armádami USA, Thajska, Singapuru, Japonska, Kórejskej republiky a Indonézie. Thajsko je spojencom Spojených štátov už 176 rokov. „Vojenských hier“ Cobra Gold, ktoré sa prvýkrát konali v roku 1982, sa zúčastňuje viac ako 20 krajín.

Independent uvádza, že cvičenia sa zúčastňujú nielen americkí príslušníci námornej pechoty, ale aj ďalšie medzinárodné jednotky približne z dvadsiatich krajín. Súčasťou cvičenia je aj spomínaná akcia, kde pijú krv z kobier, ktorým predtým odrezali hlavu, z kože sťahujú gekony a následne ich jedia.

zdroj: AFP/getty images/independent

Odrežú im hlavy a stiahnu z kože

„Tento výcvik pripomína zlú oslavu študentského bratstva,“ píše sa v petícii, ktorú organizácia PETA poslala americkej armáde. Organizácia odsudzuje barbarské zabíjanie zvierat aj napriek tomu, že Cobra Gold je označovaná za cvičenie s účelom vytvoriť priateľské vzťahy. Podľa organizácie by mala byť táto akcia zakázaná. Podľa informácií iDnes bol minulý rok medzi „pokrmami“ aj ohrozený druh, a to kobra kráľovská.

PETA sa obáva aj toho, že môže dôjsť k šíreniu nákazy, ktorá sa môže podobať koronavírusovej pandémii. „Poslať vojenský personál do Thajska, aby pil krv sťatých hadov, je druh absurdity, ktorá by mohla vyvolať ďalšiu pandémiu,“ povedala špecialistka organizácie na vedeckú politiku Julia Baines.

Hrozí pandémia?

Vedci zo Svetovej zdravotníckej organizácie sa domnievajú, že koronavírus môže pochádzať z netopierov, a že vírus sa mohol preniesť na človeka po jeho zjedení. Independent ďalej uvádza, že vojaci, ktorí pijú hadiu krv a jedia živé gekony a škorpióny riskujú, že chytia infekčné choroby podobné koronavírusu. Americké Centrum pro kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uvádza, že viac ako šesť z desiatich známych infekčných chorôb u ľudí sa mohlo rozšíriť zo zvierat.

zdroj: AFP/getty images/independent

„Surové zabíjanie zvierat počas tohto každoročného cvičenia nielenže ohrozuje verejné zdravie a ohrozuje druhy náchylné na vyhynutie vrátane kráľovskej kobry, ale hanobí aj vojenské jednotky,“ dodala Julia Baines.

Vojačky si budú môcť farbiť vlasy a nechty, vojakom brady nepovolili. Chcú tak odstrániť stereotypy a rasizmus

Organizácia na ochranu zvierat PETA poukazuje na to, že americká armáda už stanovila precedens v roku 2011, kedy kalifornská vojenská základná námorná pechota Mountain Warfare Training Center zakázala živé zvieratá na kurzoch prežitia. Pentagon na to zatiaľ nereagoval. Vláda Veľkej Británie PETE odpovedala, že žiadni vojaci Spojeného kráľovstva neboli zapojení do minuloročného cvičenia a nebudú ani tento rok. Akcia by sa mala uskutočniť v marci, a potom v auguste.

Zdroje: PETA, Aktuality, Independent, iDNES, CDC

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá