Drsné slová vedcov pre vládu: Matovič nás vôbec nepočúva. Vláda neprijala takmer nič, o čom sme rokovali celé dni

  • Len nedávno pozval Igor Matovič k stolu odborníkov, aby sa poradil o ďalšom postupe Slovenska v boji s koronavírusom
  • Okrem štvordňového rokovania prešiel od začiatku pandémie rok, Matovič však ani pri očividnom neúspechu vlastného konania vedcov nepočúva
  • Len nedávno pozval Igor Matovič k stolu odborníkov, aby sa poradil o ďalšom postupe Slovenska v boji s koronavírusom
  • Okrem štvordňového rokovania prešiel od začiatku pandémie rok, Matovič však ani pri očividnom neúspechu vlastného konania vedcov nepočúva

Vedci sú unavení, nahnevaní a frustrovaní. Niekoľkodňové rozpravy vlády a konzília odborníkov dali verejnosti nádej v lepšie časy. Bohužiaľ, počínanie Igora Matoviča žiaden veľký prevrat nezaznamenalo. Desiatky rád, ktoré od vedcov dostal, očividne zmietol zo stola.

Sme veľmi sklamaní, že hoci spoločné odporúčania odborníkov vláda schválila , doteraz reflektovala len malú časť týchto návrhov a mnohé z opatrení ani nekomunikovala verejnosti, vravia vedci prostredníctvom facebookového profilu Veda pomáha.

Nevedia, ako pomôcť

Od prvého prípadu na Slovensku prešiel celý rok. Doposiaľ sme však nenašli tú správnu cestu, ako postupovať v boji s pandémiou koronavírusu. Podľa viacerých vyjadrení odborníkov je cesta pomerne jasná, bohužiaľ, ich hlas v porovnaní s tým vládnym nie je dostatočne počuť.

Vyzývame preto vládu, aby bezodkladne začala uskutočňovať spoločne dohodnuté opatrenia s jasným určením termínov a metodiky vyhodnotenia ich účinnosti. Upozorňujeme, že navrhované opatrenia dokážu dostatočne ovplyvniť situáciu na Slovensku len s oneskorením,píšu vo vyhlásení.

Počet obetí koronavírusu na Slovensku prekročil hranicu 8 000

Samotné testovanie je cesta do pekla

Antigénové celoplošné testovanie považujú za deštruktívne, nakoľko zvyšuje mobilitu a šírenie vírusu. Ako od začiatku, aj teraz trvajú na tom, aby sa tento typ testovania realizoval len v ohniskách nákazy. „Celoplošné testovanie v podobe, ako u nás prebieha, považujeme za neefektívne a za krok k zvyšovaniu mobility a pandemickej únavy obyvateľov, zdravotníkov a samospráv. Krajiny strednej Európy napriek veľkej miere testovania antigénovými testami patria medzi tie, ktorým sa v tejto fáze pandémie nedarí kontrolovať epidemickú situáciu.“

Správnou voľbou je podľa nich doplnenie antigénového testovania samotestovaním v domácnostiach, školách a pracoviskách. „Testovanie epidemickú situáciu priamo nezlepšuje, je potrebné ho doplniť efektívnym trasovaním kontaktov a vyhľadávaním ohnísk a tiež ekonomickými a logistickými opatreniami, ktoré umožnia všetkým pozitívnym izolovať sa a zostať v karanténe,“ dopĺňajú.

NÁKUP NOVÝCH TESTOV V uplynulých dňoch Slovensko zakúpilo 35 miliónov testov. Nákup sa realizoval prostredníctvom…

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Tuesday, March 9, 2021

Ľuďom dali pocit nesmrteľnosti

Okrem nedostatočných výsledkov antigénového testovania je hlavným problémom zvýšená mobilita po obdržaní negatívneho výsledku testu, ktorá iba podnecuje gradáciu už tak zlých tendencií vývoja.Naliehavo upozorňujeme, že negatívny výsledok, najmä antigénového testu, neznamená nulové riziko prenosu infekcie na blízkych. Testovaná osoba môže byť aj napriek negatívnemu výsledku infekčná.

Nemocnica
zdroj: TASR/ Michal Svítok

Máme ich radi, no môžu byť infekční

Najčastejší prenos vírusu na Slovensku je momentálne zaznamenaný v našich domácnostiach a najbližších okruhoch ľudí, ktorí sú nám natoľko blízki, že sa rozhodneme ignorovať možnosť ich infekčnosti.

Zvažujme preto, s kým a ako sa v tomto období stretávame. Blízky kontakt v interiéri bez rúška či respirátora znamená veľmi vysoké riziko prenosu infekcie. Ak sa s niekým musíme stretnúť, stretnime sa radšej vonku, v prírode, kde je šanca prenosu infekcie oveľa nižšia, prosia vedci.

Vláda zlyhala už v lete, musí za to niesť zodpovednosť

Nechcú sa nechať zatiahnuť do vládnych hier. Tá musí niesť za svoje skutky a zlyhania zodpovednosť a nepokúšať sa ju prenášať na ramená iných. „Odmietame byť súčasťou pokusov o prenesenie zodpovednosti za aktuálny krízový stav. Manažment pandémie zlyhal už vo fáze prípravy v lete 2020 a doteraz nie je optimálny,“ konštatujú rozhorčene a dodávajú, že aj napriek minimálnemu priamemu vplyvu na rozhodnutia vlády, sa snažia formulovať odporúčania a upozorňovať na nedostatky opatrení. „Čím skôr sa podarí efektívne opatrenia aplikovať v praxi, tým je väčšia šanca, že sa skôr zlepší situácia v našich nemocniciach.“

Vakcínu Sputnik V neodsudzujú

Napriek pravdepodobnosti úspešnosti musí byť vakcína Sputnik V preverená Európskou liekovou agentúrou (EMA). Podanie žiadosti z ruskej strany vedci vítajú, je však nevyhnutné preveriť jej kvalitu.

Sputnik V sa bude vyrábať v Taliansku. Do konca roka vyrobia množstvo dávok, ktoré by stačilo pre celé Slovensko

EMA schválila tri vakcíny, ktoré sa už u nás aj používajú, a štyri ďalšie sú v prebiehajúcom procese posudzovania. EMA posudzuje nielen technológiu vakcín a ich účinnosť, ich vplyv na naše zdravie, ale aj záruky kvality ich výroby, a tak ich celkovú bezpečnosť. Čím viac vakcín bude schválených EMA, tým dostupnejšie budú bezpečné a účinné vakcíny pre našich obyvateľov,dopĺňajú v stanovisku a vyzývajú občanov, aby sa dali zaočkovať čím skôr, no prenechali rozhodovanie o bezpečnosti vakcíny na odborníkov.

Zdroj: Facebook/Veda pomáha

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá